De rödgröna och NATO – när kommer de ut ur garderoben?

.

Eftersom USA mer eller mindre ständigt är i krig. Ockuperar andra länder eller byter ut deras regeringar efter behag finns det i det egna hemlandet, något för svenska ögon och öron, så märkligt som en stor och mäktig organisation förVeteraner från krigen utomlands.
Den vårdar alla sina invalider, flaggan och de patriotiska dagarna.

.

.

I måndags höll vicepresident Joseph Biden ett tal i Indianapolis för tusentals gamla soldater som samlats till organisationens årliga konvent. Hans budskap var glasklart. Först nu ”har general Petreus fått de resurser han behöver” (stora truppförstärkningar), underströk vicepresidenten. Sedan kom hans oneliner eller rubriksättning till media:
“Vi lämnar inte Afghanistan 2011. Vi inleder en övergång.”
I världen – och i Sverige – odlas det många myter om USA:s krig runt om vår planet. Den senaste är att ockupationen av Irak är över. Sanningen är att kvar på plats stannar 50 000 soldater (!) och tusentals kontrakterade ”civila specialister”. Ingjutna av betong i flera stora militära baser och en gigantisk militariserad ambassad. USA kommer att behärska Iraks luftrum och bestämmer oljekontrakten.
En annan myt är att man ska börja lämna Afghanistan om ett år. För att 2014 vara borta för gott. Inte minst de rödgrönas socialdemokrater och miljöpartister älskar att odla denna myt. De har också tvålat in sin väldoftande retorik om varför de i riksdagen röstat för den svenska krigsinsatsen med att prata om att vi strider under FN:s ljusblå fredsflagg. Ett lödder av osanningar som för övrigt Pierre Schori tvättat bort i en artikel för DN.

.

.
Amerikansk soldat nergrävd i en bunker i Afghanistan.
Ser på cowboyfilm…
.

.

Samtidigt med Bidens dementi av allt sånt rödgrönt önsketänkande kompletterade  Washington Post hans politiska budskap med den ekonomiska ”hårdvaluta” som gäller. Den amerikanska kongressen är i färd med att anslå medel för budgetåret 2011 och det  blir en rekordnotering när det gäller att förstärka  och bygga ut redan befintliga militära baser i Afghanistan på 1.3 miljarder dollar eller runt 10 miljarder kronor. Den väldiga utbyggnaden av baserna och därmed de tänkta militära stridsinsatserna kommer inte att vara klara förrän mot slutet av 2012.
För att nu i en mening prata riksdagsspråk:  Menar Mona Sahlin och Maria Wetterstrand att detta vittnar om att de ”miltära insatserna ska trappas ner”?

.

.

För Sveriges vidkommande och vår stridsinsats är det sensationella i nyheten från Washington Post att man satsar stort i vårt militära närområde:
Mazar al Sharif, där svenska soldater strider, får väldiga resurser. Hundra miljoner dollar satsas på den befintliga anläggningen. Bakgrunden är allt fler stridigheter i regionen samt risken för kollaps eller kraftig försvagning för den pakistanska staten. De strategiska materiella transporterna genom Peshawar och landets nordvästra pashtunområden, det historiska Khyberpasset, hotas. En logistisk kroppspulsåder kan komma att skäras av. Därför måste en ny transplanteras in i norr (ryssen småler) .
I norr där svensklägret finns. Från Uzbekistan och Tadzhkistan in till Mazar al Sharif ska den nya logistiska ådern pulsera.
Uppenbart tror inte heller Pentagon att de svenska, norska, finska och tyska, mer stridsovana soldater. som här samarbetar med den Norra alliansens krigsherrar, kommer att klara av närstrider och egna förluster. De är helt enkelt ovana med att döda fiender. Utbyggnaden av basen löser detta genom att skapa resurser för Pentagons egna dödspatruller, som Force 323, insatshelikoptrar och kontrollbord för dronövervakning.
USA:s; NATO:s; ISAF:s och Sveriges (vi har samma befälhavare) gigantiska satsning på Mazar al Sharif plöjer helt enkelt mark för ett nytt slagfält.
Vi väntar fortfarande på Mona Sahlins och de rödgrönas utlovade besked om vad deras eventuella regeringsbildning ska fatta för beslut om Sveriges roll i Afghanistan. Vi vet vad den borgerliga alliansen vill. Carl Bildt kommer att kriga i karolinsk anda ända tills han hittar ryssen.  Karl XII:s död måste revanscheras. Men frågan till de rödgröna blir alltmer brännande:
Ska Sverige vara i krig när ni bildar regering?
Valet handlar ändå inte bara om räntorna för alla bolånetagare på det nu berömda Södermalm eller ute i Bromma.
Lars Ohly må våndas och svettas. Men det kanske är han och Vänsterpartiets beslut som fäller avgörandet om svenska soldater ska fortsatta med att döda och dödas under NATO:s flagg…

.

.

På flygplatsen Bagram Air Base utanför Kabul,
där Carl Bildt tvingades nödlanda när han nyligen
skulle hålla Karzai under armhålorna,
roar sig soldaterna efter förmåga.
Här:”The Hooters Calendar Girl Team” på en show
kallad ””Let freedom Wing”.
En bra illustration av vanvettet i Afghanistan är fakta om USA:s flyg- och militärbas i Kandahar som nyligen publicerades i Time. Göteborgs City Airport, Säve, fem mil från oss, har ett tjugotal avgångar och ankomster om dagen. Landvetter och Arlanda har naturligtvis många fler. Men i Kandahar handlar det redan om 5 000 avgångar och ankomster varje dag. Här är världens viktigaste och snabbast snurrande militära nav i dag. Basen har en kvadratmils omkrets och där finns 25 000 soldater i arbete samt många kontraktsanställda. Vad det betyder, bortsett från det militära dårskapet, i termer av koldioxidutsläpp, är väl värt att fundera över…
Är detta en fredsinsats? Är detta bra för klimatet?
Vi väntar på svar.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen: SVD1,DN1,DN2,GP1,EXpr1,DN3,DN4,

Bloggare: Jinge,Svensson.RödaMalmö,

8 svar på ”De rödgröna och NATO – när kommer de ut ur garderoben?

 1. Och är det inte otroligt, oljan är en ändlig resurs och vi vet att vi befinner kring Oil Peak. I det läget vräker USA in olja i vanvettiga krig runtom i världen, använder de sista lättillgängligare oljeresursena för att bomba delar av världen sönder och samman.

  Det finns bara inte ord för vad USA, och vasallerna, som ex. Sverige, gör just nu. Man begriper bara inte hur folk kan vara så ofantligt korkade. Är de psykopater allihop, eller drogade allihop och därför i total avsaknad av både empati och omdöme?

 2. Dom som inte kan förstå varför USA och allierade hamnade i kriget i Afghanistan borde läsa upp sig lite om Al-Quaida och talibanerna innan de kommenterar kriget.

  Terroristerna/Al-Quaida har redan visat om och om igen att dom menar allvar med att försöka förstöra hela västvärldens civilisation, inklusive Sveriges, och då måste dom stoppas.

 3. John Olsson,
  Viss ska Al -Quaida stoppas. De har en agenda för samhället som ingen av oss vill se förverkligat. Problemet är bara hur man stoppar dem. Efter 8 år av ”krig mot terrorismen” är den fundamentalistiska islamismen starkare än någonsin. Vad ska man dra för slutsats av det. Är ”kriget” helt verkningslöst och bör ersättas med en annan politik. Eller ska ”vi” kriga i 8 år till?

 4. Hej,
  Det är ganska för sent, 8 år till räcker inte, inte heller 80 år till. Man krigar emot besvikna människor. Det är samma människor som besegrade Sovjetunionen. Under kriget mot Sovjetunionen fick de stöd, pengar från Saudiarabien och vapen från USA och de kallades för ”mujahideen” (se Rambo filmer när han krigade med dem mot Sovjet). När Sovjet kollapsade lämnades ”mujahideen” åt sina öden också landet Afghanistan och folket. Nu kallas de för terrorister fast vi vet fortfarande inte vad begreppet terrorism betyder. Den så kallade fria värden vill inte definiera begreppet i FN, det för att man inte ska missa chansen att också kalla de som bekämpar en ockupationsmakt för terrorister. Den dumma människan är den som tror att andar människor är dumma.

 5. Och vad ÄR Al Qaida? Ett rent påhitt.

  Det finns muslimer som av någon anledning inte gillar att Västvärlden, England och USA bestämmer över dem och tar hand om deras naturresurser och som därför vill hämnas på Väst. Det tycker jag inte är så konstigt. En idé för att slippa attentat från deras sida vore kanske att sluta stjäla deras land och olja istället och låta dem välja sina regeingar själva, eller kämpa sig till de system de vill ha själva, istället för att tillsätta västerländska marionettregimer överallt i Arabvärlden.

  För övrigt så började hetsen mot muslimer så smått redan i början av 90-talet och redan då kunde man se att dessa skulle utnämnas till den nya fienden, efter Sovjets sammanbrott. Så nej, det finns ingen världsomspännande terrororganisation som heter Al Qaida, men det finns smågrupper här och där som vill hämnas, som sagt.
  Vad de skulle hämnas på Sverige om, innan vi skickade soldater till Afghanistan är dessutom svårt att förstå.

  Vad sedan gäller USA:s angrepp på Afghanistan så erbjöd sig de regerande talibanerna där att lämna ut bin Laden om USA kunde prestera bevis för att han låg bakom 9/11, men det kunde man inte, och ville man inte, för man hade planerat attack på Afghanistan långt före 9/11. Dessutom var det inte bin Laden som låg bakom 9/11, även om han uttalade sitt stöd för attacken ifråga.

 6. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-08-26 FM

 7. Pingback: Korruptionsskandal i Kabul – är Sverige inblandat?

 8. Hej,
  Det finns inga diktatorer någonstans i världen i USA:s och (kompisarnas) ögon så länge dessa diktatorer följer instruktionerna. Följer de inte instruktionerna så är de sådana diktatorer som den ’fria världen’ vill med alla medel störta/avrätta. Ser man inte att egyptiska folket svältas ihjäl av en regim som idag är USA:s bästis, eller är man blind och inte kan se längre än sin näsa? Hur kommer man att reagera i den ’fria världen’ om man så plötsligt får en regim i Egypten som liknar regimen i Iran? Är det helt omöjligt? Kompisar, om man är ärlig så ska man säga hela sanningen annars …. jag vet inte vad.

Lämna ett svar