Klasskriget i USA

USA i fritt fall.

.

-Det pågår ett klasskrig. Det är min klass, den rika klassen som för kriget och vi vinner, är redan ett bevingat ord av USAs näst rikaste man – Warren Buffet.
Mitt i den värsta ekonomiska krisen i USAs sedan trettiotalets depression pågår helt riktigt ett klasskrig. När George W Bush kom till makten blev hans första åtgärd ,vid sidan av att starta en rad krig, att införa skattelättnader för de allra rikaste hushållen i landet.

.

.

.

Ursäkten var det klassiska nyliberala nonsensargumentet att lägre skatter för de rika leder till ökad ekonomisk aktivitet, via ökade investeringar, och därmed skapas jobb, sägs det, som kommer de sämre lottade i samhället till gagn.
Facit över Bushs presidentperiod visar en helt annan bild. Av de tio konjunkturcyklerna efter andra världskriget är perioden 2001 till 2007 överlägset den värsta av alla vad gäller ekonomisk tillväxt, investeringar i procent av nationalbruttoinkomsten, antalet skapade arbeten och reallönernas utveckling för den arbetande befolkningen.
Trots att alla siffror visar motsatsen till den nyliberala tesen seglar det nu upp en strid i den amerikanska Kongressen om Bushs skattesänkning för de superrika ska göras permanent eller avskaffas. Från republikanskt håll och vissa demokrater förs en hård lobbying för att de rika ska fortsätta att betala smulor i skatt. Få av de superrika betalar mer än 20% i skatt på sina inkomster av arbete och kapital. Många betalar ingen skatt alls eftersom de fifflar undan sina inkomster via bolag i de karibiska skatteparadisen.

Om skattelättnaderna görs permanenta innebär det ett skattebortfall för den federala budgeten på 629 miljarder dollar under den kommande tioårsperioden.
Samtidigt pågår en katastrof för de fattiga i många amerikanska delstater. De måste nämligen enligt lag balansera delstatens budget varje år. Ingen marginal finns för stimulans och stöd till ekonomin via underskott i budgeten. Eftersom den ekonomiska krisen kraftigt minskat delstaternas inkomster håller nu därför många delstater på att skära ned i budgeten in i minsta detalj.
I Colorado har delstatsregeringen lagt ned alla offentliga transporter. Ta dig till jobbet bäst du kan är budskapet till de fattiga utan egen bil. På Hawaii håller skolorna öppet bara fyra dagar i veckan och lärare har avskedats. I andra delstater har skolmaten avskaffats, matkupongerna ransonerats, soppkök stängts och mången annan social service lagts ned.
De statliga stimulanspaketen som Obama genomfört har hittills bara motverkat den katastrofala nedskärningen på delstatsnivå. Nu när Obamas stödpaket avslutas är det därför inte konstigt att dagens tidningsrubriker ropar ut krasch i husförsäljningen och att börserna rasar.

.

Stödet till de familjer som sitter fast med bolån på kanske tre miljoner kronor som de inte kan betala i hus vars värde halverats till en och en halv miljon sedan hösten 2007 har upphört. Därför är det ingen överraskning att försäljningen av hus rasade över 27 procent förra månaden.
Warren Buffets ”klasskrig” är en verklighet som drabbar allt fler bland den amerikanska arbetarklassen och det värsta är inte ännu över. Det är inget de rika bryr sig över. De tar strid för att slippa betala skatt på sina inkomster och rikedomar.

.

Media:AB1,DN1,DN2,SVD1,SVD2,SVD3,GP1,GP2,SSD1,

Bloggare: Alliansfritt Sverige,Ekonomikommentarer,Svensson,Vänsterekonomerna,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

6 svar på ”Klasskriget i USA

 1. Pingback: Köps politiker? Välkommen till verkligheten… « reflektioner och speglingar II…

 2. Scenariot känns obehagligt bekant sen snart fyra år här i Sverige. Och risken att vi får ytterligare fyra år av samma elände är ju uppenbar. Inte nog att vi i Alliansregeringens fotspår blivit en mindre lydstat till USA. Nu vill de även införa samma klasskillnads politik som de har i USA.

  Finns bara ett ord för detta, vedervärdigt.

 3. Vilka dumheter! Om det var som ni påstod skulle ju inte folk rösta bort vänstern i hela Europa. I USA pågår också ett uppror mot de nya Demokraterna som är lika verklighetsfrämmande som europas sossar.

  Nej, verkligheten är något helt annat.

 4. Walter,
  Tack för ett initierat och väldokumenterat inlägg.

 5. När Warren Buffet säger att hans klass vinner. Då menar han hans klass, han talar inte om kälkborgarna som tror sig vara rika och tror sig tillhöra hans klass. I hans klass ingår ingen som har lönen som främsta källa till välstånd, oavsett omfattningen på densamma.

 6. BÅDE Warren Buffet och alla som bara äger sin bostad och kan sälja sin egen arbetskraft förlorar för närvarande i USA, och det är inte kul alls, och är inte bra för någon. USA är på dekis, precis som Storbritannien blev, och det finns ingen som kan ta över. Bara ayatollorna glädjer sig. Det kommer att ta tid för USA att återhämta sig, till en hovsammare position. De kommer inte att ha råd att vara världshandeln poliser i framtiden.

  Gamla lärdomar att dra för femtioelfte gången:
  1) man ska inte låna till konsumtion, bara till investeringar. Lånen måste betalas med att man avstår från framtida konsumtion, till sist. Det betyder att inte heller i Sverige ska vi låna till sällanköpsvaror, det kommer alltid en smäll. Förbjud sms-lån helt.

  2) man ska inte föra krig lättvändligt, de kostar mer än de smakar, från alla från huset Romanov ner till slaven. Warren Buffet tjänar inte heller på kriget i slutändan, även om hans industrier får kontrakt går pengarna till förstörelse och hans konsumenter blir fattiga. Världskapitalismen behöver fred för att frodas. Krig lönar sig inte. Vilket är lättare sagt än gjort om man har en motståndare som vill ha krig, som tex politisk islam.

  3) Nu har de hittat olja i Afghanistan, tippar på att den får betala kriget.

  Sverige är helt oförmöget att försvara sig självt, vi märker inte ens sjöröveri vid Öland förrän båten är vid Gibraltar. Att helt lägga ner det svenska försvaret och skicka ett demoexemplar av svenskt försvar till Afghanistan var en dålig idé från början.

Lämna ett svar