Ska Koranen brinna?

Missriktad eld mot bokbålet.

.

En galen pastor som tror sig fått order från Gud att bränna Koranen på bål har fått världens statsmän att spricka av indignation. Nu på fredag morgon meddelas att korsfararen fått ett nytt tecken från Gud och därför beslutat släcka bålet.  Kanske kommer det fler tecken från ovan. Händelsen har ändå  en viss betydelse.
För vad är det egentligen Barack Obama, Hillary Clinton, Påven, Tony Blair, general David Petraeus och andra högt uppsatta politiker och militärer reagerar så våldsamt emot?

.

En galen pastor har getts en plats i världspolitiken av media.

.

Deras reaktion kan sammanfattas i en enda fras.
-Bränn inte Koranen för det kan leda till upplopp, attentat, fler självmordsbombare och mord på våra medborgare och soldater.
Omsorgen om de egna soldaternas säkerhet är rörande. I Afghanistan har USAs och Natos trupper dödat tusentals civila för vilket befolkningen håller dem ansvariga. Det kommer inte att förändras av en galnings bokbål i liten håla i Florida. Ta hem trupperna, avveckla alla militärbaser och sluta upp med att hålla många av världens reaktionära diktaturer under armarna och säkerheten för soldaterna kommer att ändras på sekunden.

.

I Berlin 1933 gick Marx’s och andra tänkares alster upp i rök. Det hjälpte inte nassarna att bygga det tusenåriga riket.

.

Pastor Terry Jones ska naturligtvis avfärdas som den idiot han är. Inte för att han sätter vita västerlänningars liv på spel. Det ordnar de själva utan hans hjälp. Utan för att han med sitt bokbränneri symboliskt angriper åsiktsfriheten. Hans bål är inte det första i historien. Katolska kyrkan specialiserade sig på att bränna progressiva tänkares filosofiska och vetenskapliga verk för att stoppa den fria tanken och för att i sista hand försvara kyrkans obskura makt över samhället.
Hitler brände Karl Marx’s, Max Webers och andra stora författares verk för att utrota all opposition mot nazismen. Den fria tanken skulle brännas till döds.
Galningen i Florida sällar sig till den traditionen som en parodi på de vidriga bokbål som kantar historien. Det ska han hängas ut för. Inte för att han eventuellt kan försvåra USAs och Natos krigföring i Afghanistan och på andra platser.

.

-Halshugg de som skändar islam. Galenskap eller framkallad reaktion?

.

Å ena sidan har vi en intolerant fanatiker som i alla fanatiska sekters tradition brännmärker alla tankar utom de egna. Andra sidan på myntet är fanatiska islamska ledares maning till ”heligt krig” mot alla som inte sväljer deras medeltida tolkning av islams plats i dagens värld. George Bushs, numera Obamas,  ”krig mot terrorismen” och den radikala islamofobin i väst bara hjälper härskande mullor, imamer, oljeshejker och diktatorer av Moubaraks format att hålla över en miljard fattiga nertryckta i den jämmerdal där deras religion ger tröst och hopp.

.

Media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,AB1,GP1,GP2,SSD1,DN3,DN4,SVD3,DN5,DN6,

Bloggare: Jinge,Röda Malmö,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

15 svar på ”Ska Koranen brinna?

  1. Enligt media ha han en församling på 50 personer, man kan ju aldrig veta om de faktiskt kommer, kanske är han helt själv. Det verkar finnas en betryggande majoritet emot hans idé, sådär en 2 miljarder mot en. Det är lite värre med muslimska länder där regeringarna propagerar för hatpolitik mot kristna, och stora människomassor jublar, eller när arabisk barn-tv lär ut judehat. Det finns en kvalitetsskillnad. Vi är verkligen gynnade som inte har ett kollektivistiskt hat öppet bland allmänheten.

    Vi måste hindra kollektiva hatrörelser överallt, eftersom branden de sår är så svår att släcka. De västliga regeringarna gör helt rätt, de är upplysta, som det heter. De inser att varje tendens i pastorns riktning handlar om att förstöra det västliga samhället.

  2. ”Katolska kyrkan specialiserade sig på att bränna progressiva tänkares filosofiska och vetenskapliga verk för att stoppa den fria tanken och för att i sista hand försvara kyrkans obskura makt över samhället.”

    Bevis? Jag känner en enda fall, det är Giordano Bruno. Kan ni utveckla lite? Det räcker inte att upprepa samma lögn för att den blir sanning.

  3. Mike,
    Ja det är sannerligen inte svårt. Vid sidan av bokbränder och fötryck av till och med de som hävdade att Jorden var rund gick kyrkan så långt att den till och med brände självständigt tänkande människor. Tusentals kvinnor brändes på bål för kätteri,häxkonster, hädelse och förtal av kyrkan. De var naturligtvis inget annat än frispråkiga och ”uppstudsiga”

  4. Du verkar vara tillräckligt vaken för att själv hitta detaljer om detta

  5. För min del och åsikt tycker jag att det handlar mer om provocering och kränkning av muslimer än det handlar om yttransfrihet. vi lever redan i värld där de fullt upp me krig och terrorism vi har flera ostabila områden i världen där det råder konflikt redan ,att sända sådana budskap till den islamiska världen har oehört stora negativa effekter på världsordningen vilket skulle gynna terrorister och fanatiker och ger dom legitimetet och populäritet i hemaplan deta kommer deffinitivt att hota världsfreden och leda till en mer ostabil värld dessutom tycker jag att dessa kloka människor som inte följer sina känslor utan deras förnuft i vems intresse ligger sådana konflikter mellan kristna och muslimer ,Jo man kan tänka sig en tredjepart som sionitiska högerextrema organistationer som finanserar liknande aktioner.även dessa karaktyr bilderna som föreställer mohammed låg det efter att ja sökt på olika källor.jag hoppas från alla 3 världsreligoner att sluta hetsa mott varandra och starta en form av en diskussion för att slippa se mer våld och hat till slut drabbar det alla.

  6. istället för att betrakta koranbrännarpastorn som isolerad galning. och skratta och honom, väljer man indirekt att uppvigla muslimerna, genom att hävda att bränningen kommer att orsaka godtyckligt våld mot väst, och deras medborgare

  7. Som man ropar får man svar heter det ju. Med de osmakliga ropen i väst, från kristna fundamentalister och deras stödtrupper, så är reaktionen hos muslimer inte speciellt oväntad.

  8. Vari ligger skillnaden mellan att bränna ex. en svensk, dansk eller amerikansk flagga mot att bränna en religiös skrift, som i det här fallet råkar vara koranen? För många, särskilt i USA, betyder flaggan lika mycket om inte mer än den religiösa skrift. Undrar om muslimska ledare som exempelvis Ahmadinejad eller arabiska nyhetskanaler som Al-Jazeera varnar deras invånare för att bränna flaggor…Sluta dalta.

  9. Denna präst hedrar ju Quranen. Om jag var i Florida skulle jag vara den första som bränner Quranen. Varför?
    Ju det är så att enligt Islam så måste man bränna Quranen när den är försliten och förstörd. Vi tror att Quranen lyfts upp till sin plats i himlen. Jag har nämligen bränd många Quran böcker. Jag sitter här och gråter hur denna gubbe förlöjligar oss……Det är vi muslimer som måste skämmas.
    Om ni inte tror på mig, gå och fråga en imam hur man gör med en förbrukad quran bock,,,,,,,ju nämligen som en förbrukad svensk flagga ….man bränner den eftersom att den är så värdefullt att det inte går att slänga!

  10. Benny Åsman, så du förstår inte vad han menar? Då får jag förklara.
    Sluta dalta som i: Alla får finna sig i att deras symboler skändas i avlägsna länder. Amerikaner, danskar, svenskar m.fl får sina flaggor brända titt som tätt här och var, men det kan de hantera. Muslimer får därför lära sig hantera att koraner bränns, precis som vi hanterar att våra symboler bränns.

  11. Gustaf,
    Det är du som inte har förstått någonting. Jag har inget till övers för någon form av religion. Det är inte brännandet av en bok, vare sig det är Biblen, Koranen eller Kapitalet, som har någon betydelse. Det är den politiska symbolen bakom som betyder något. Prästen i Florida vill skapa ett klimat där det inte längre blir tillåtet att säga vad man tycker om man inte faller i hans smak. Nazisterna brände böcker för att med terror visa att vissa idéer inte fick uttryckas. Katolska kyrkan hotade att bränna Galilei på bål för att han påstöd att Jorden cirkulerade runt solen. Det var en idé som inte fick dryftas därför att det hotade kyrkans makt. Fundamentalistiska imamer manar till flaggbränning för att mobilisera troende bakom en politik som stärker deras egen ställning i samhället. Det är vad som står på spel med galningens bokbål.
    ”Alla får finna sig i…” Det är du som inte förstår något. Vad ska vi finna i oss sedan? Att sluta dalta om de som mördas i Allahs, Guds och fan vet i vilkens namn för sina åsikter? Och sedan…?

  12. När ska man förstå att att flaggor och böcker är två olika saker…koranen repsenterar islam medans flaggor repsenterar länder.de andra muslimerna har all rätt att beränna flaggor för länder som provocerar dom förtrycker okuperar och mördar dom deta är helt väntat när usa invaderar irak va skall muslimer göra annars ??de precis vad kan göra för att vissa sitt misssnöje.

  13. Det enda man behövde göra för att visa sin protest och neutralisera hans är ju att komma till koranbrännardagen och helt enkelt hiva in en bibel i högen med brinnande koraner… 😉

Lämna ett svar