Göran Skytte grisar som ett ”schwein”

.https://i0.wp.com/www.hammarbykyrkan.nu/bilder/Skytte%20i%20BK/Skytte-i-BK-2.jpg?w=584
Här i Hammarby Kyrka går Skytte riktigt loss. Allt förnuft överbord…

Sahlin söker stöd hos Alte Kameraden

Som av många konservativa läsare, sedd som en aktad kolumnist på Svenska Dagbladets ledarsida, publicerat under foldern ledare, grisar i dag Göran Skytte, en före detta rabiat maoist och stalinist, ner sig ordentligt i valspurtens slutvarv. I en av sina otaliga spyor över ”vänstern” eller ”socialismen” använder han sig en rubriksättning som får mig att gå i taket. Han kallar Monas äldre kompisar för ”Alte kameraden”.

.

https://i0.wp.com/img212.imageshack.us/img212/8039/51tjyzk5zdlki7.jpg?resize=509%2C509

Här var det nazibrass…

.

Skytte ironiserar glatt över att Mona Sahlin fått stöd av en rad gamla socialdemokratiska grå, snart förbleknade äldre affischnamn som Ingvar Carlsson, Bertil Jonsson, Jan Eliasson, Erik Åsbrink med flera i ett upprop publicerat för DN-Debatt och ser sedan till sin glädje att nyliberala ikoner som Kjell Olof Feldt och den facklige toffeln, eller lösa mjukosten, Björn Rosengren (nu med herrgård som kompisen Göran Persson) inte finns med bland uppvaktarna.
Skytte avspisar – inte utan att det bränns vid – de socialdemokratiska skuggorna – som ännu en barlast för Mona Sahlin.

.

Här i Hammarby församling kan Skytte gråta ut –
och få betalning – för sin syndabekännelse om leninismen…

.

Så långt inga problem med hans krönika. Arbetarrörelsens gengångare kan stanna hemma och själva fundera över sitt förflutna.  Men rubriken till Skyttes ledare, ”Mona Sahlin söker stöd hos ”Alte Kameraden”,  är uppenbart medvetet satt av en ”troende” aktivist. Den har inte klickats in av någon vikarie på redaktionen utan kommer från Skytte själv. I sin krönika hänvisar han också till rubriken och talar om att det helt enkelt, på tyska, bara betyder: ”gamla kamrater”.

.

altdamm, landsberg an der warthe hitler, landsberg an der warthe wehrmacht, military music prussian

Till minnet av Alte kameraden…

.

Låt säg att jag nu skrev en krönika om Skytte och kallade honom för ett gammalt stort svin och i min rubrik valde att på tyska rubricera det hela som: ”Ein herrliches altes Schwein”. Vore det gångbart? Knappast. Ändå skulle en sådan rubrik bara lite lätt tangera eller beröra hans egen rubriksättning.
För åtminstone min generation har Skyttes rubrik en enorm sprängkraft. ”Alte kameraden” betyder kort och gott ”gamla nazister”. Det vet också den nyevangeliske predikanten Skytte. Här hyllas kamratskapet i tyska SS:s bataljoner. Tonerna sjunger nazism. ”Alte kameraden” är den musikaliska bjälken i den tyska militarismen – och nazismen.
Han använder sin rubrik för att parkera den åldrande socialdemokratin i nazisternas mest fanatiska läger. Ett politiskt ”äckelpäckel”  försöker skriva om historien genom att tala i nymoderata tungor.
Tvi vale! Som min frireligiöse morfar sa. Tvi vale!
Denne Skytte som i sitt tungomålstagande i olika kyrkor menar att han först var ”leninist” och sedan blev kristen ( allt mot en rejäl betalning ). Vad han aldrig insett. Det är att han bara sökt efter tro, eller underkastelse. I går maoist i Förbundet Kommunist. I dag en snövit sparris i de kristnas tempel. En reaktionär bulvan. Han kunde varit statist, En sjaskig nergången lodis. En bakgrundsfigur i en av de första råa, fräna inspelningarna av den brittiska TV-serien kommissarie Morse.
Nu blev han bara ett nyfrälst beläte.
Frid över hans minne.

.

,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen; SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,SVD6SVD7,DN1,AB1,Expr1,Expr2,GP1,SVD8,DN2

SVD9.

Bloggare: Lasses blogg.Jinge,JonasSjöstedt,Svensson,RödaMalmö,RödaGöinge,RödaLund,Schlaugh,Teckentydaren,

Motvallsbloggen,RödaLidköping,

21 svar på ”Göran Skytte grisar som ett ”schwein”

 1. Alte kameraden är en gammal preussisk marsch. Hos vanliga människor kopplas den inte ihop med annat än….gamla blåsorkestrar. Sedan vilken jargong stalinvänstern har använt sig av vet ju lyckligtvis bara en mycket liten del av befolkningen.

 2. Alte Kameraden är främst en marsch från 1800-talet, och har mycket lite med nazisterna att göra. Huvudbudskapet i artikeln var att det var en underlig krumbukt att skriva artikeln till stöd för MS. Jag håller med.

  Det pågår en massiv ”alla är dumma mot Mona fy skäms sluta”-kampanj från sossarna själva som jag tror dels är kontraproduktiv från socialdemokratin, men framför allt känner jag som själv är kvinna och ledare att det är patetiskt och mycket tragiskt att en massa gubbar hela tiden ska rycka ut och offentligt klappa henne på huvet och säga ”hon är bra hon är bra hör nu vad vi säger”.

 3. Jo, jo. ”Gammal preussiska marsch”. Varför ska Skytte koppla till det stöveltrampet.

  Sedan om minnen. Jag vet bra om vilka minnen stalinistänstern borde må dåligt av. Kräkas över. Jag och Benny har bekämpat denna så kallade vänster under
  i hela våra liv.

 4. Skytte, som alltid känns som om han försöker be om ursäkt för gamla feltramp med att inta en extrem position åt andra hållet, är kanske inte så exakt heller. Har han rubriksatt själv menade han kanske ”alte genossen”, det verkar mera rätt. Sen kan man ju göra kopplingen mellan ”genossen” och ”kameraden” om man vill. Skytte kan ju inte gärna tro att SAP har nazianknytning alls, däremot fanns det kanske kontakter med östtyskland?

  Var det verkligen FK? Jag trodde Skytte hörde till SKP och Anders Carlberg var den ende från FK någon kände till alls.

 5. Jodå, det var FK Skytte var medlem i. En obskyr sekt. Där var också M Zaremba och Janne Josefsson medlemmar. Liksom den likaledes kristne Anders Carlberg. Den sistnämnde dock med nån heder kvar i kroppen.

 6. Självklart avsåg inte Göran Skytte vare sig den gamla marschen eller dess naziassociation till uttrycket ”Alte Kameraden”. Det var giftigare än så och handlade istället om s.k. Kameraderei, med synonymerna: kotteriväsen, klickväsen, nepotism, svågerpolitik. Närmare kan man inte definiera Mona Sahlins desperata försök att med hjälp av avdankade vänsterspöken söka bli statsminister.

 7. Om man drar in tyska militaristiska uttryck på det sättet kan det bara ha en syftning. Att sen musikstycket är ordinär marschmusik har knappast någon betydelse. Vad Skytte vet och förstår är inte lätt att veta men rubriken har ju avsikten att vi läsare ska göra en unken koppling.

  Sökte på youtube för att höra hur det lät, och visst även på denna internationella sajt är nazikopplingen till ”alte kameraden” legio. Och gör man som i denna det tillsammans med en bildkavalkad av Waffen SS blir det censurerat i Tyskland.

  Jag har aldrig riktigt förstått Skyttes ”storhet”, han är dryg som få.

 8. Vem vet vad knäppgöken Skytte menade med det ena och det andra ? Utom möjligen han själv. Han är i a f patetisk och kraftigt överbetald.

 9. Redan vid första anblicken ser man att något inte stämmer. Texten hålls i ett gällt tonläge, som vore den skriven av en upphetsad SSU:are. ”Nu slängs svårt sjuka människor … ut.” Låter inte riktigt som en genuin text av Ingvar Carlsson, Jan Eliasson, Erik Åsbrink med flera.

  Skyttes drägel är som en del annat tidigare i samma sjanger som försökt verka som om de egentligen kände en stor saknad efter gamla hederliga gråsossar. Man fabulerar fantasifullt om vad Per-Albin, Erlander, Wigforss skulle ha tyckt om Sahlin & Co. Jo och numer är det faktiskt de nyliberala högerjönsarna som är de ”äkta” gråssossarna. Tänk att Skytte vet vad som är en genuin Ingvar Carlsson, Elisasson etc. och inte är väl Sahlin mindre högersosse än Åsbrink, det har t.o.m. Per T intygat, hans stora röda skynke var Ohly, annars var Sahlin en ”godkänd” högersosse i klass med Persson.

  Det ligger ju i linje med hela den här charaden om det ”nya arbetarpartiet”. Man spelar på en svunnen tid när SAP hade närmast total dominans, och folket fick det bättre och bättre, en tid som dessa figurer och dess föregångare hatade intensivt av hela sitt hjärta, speciellt det där att kreti & pleti fick möjlighet att känna det som om de betydde och var värda något.

  Härom veckan var det den dryge GW som i sin Expressen kolumn skrev en gråtmild pekoral i Alliansens tjänst, han hade alltid röstat på SAP, det enda rätta för en som han sprungen ur arbetarklassen förvisso inte av förnuft men av hjärta (det är väl tur att vi har dessa hjärtegoda hjältar här i landet). Men med Mona och Bodström så gick det inte längre. Bodström kopplades till Kim Jong II och Mona hade inte förmågan att leda landet. Nu är jag knappast någon fan av Mona och har mina tvivel om hennes kunskaper och analytiska förmåga men inte är hon värre än de andra skojarna.

  Han tycker att Reinfeldt och Borg ”plötsligt låter precis som gamla gråsossar som jag alltid har gjort”. Man kan tycka vad man vill om den dryge GW men inte trodde jag han var allmänt obegåvad. Om man tror att Reinfeldt och Borg har det minsta gemensamt med den arbetarrörelse som framgångsrikt såg till att folket fick sin beskärda del så är man antigen en charlatan eller genuint obegåvad.

  Också maleer han på i senaste kolumnen:
  En övergripande och stark saknad efter den gamla socialdemokratin där man alltid skulle göra rätt för sig efter bästa förmåga och heller aldrig tveka att sträcka ut en hjälpande hand till den som behövde den. Ett gott budskap med en stark och gammaldags moral som i dag, tyvärr, är lättare att hitta hos ”det nya arbetarpartiet” än bland ruinerna efter den socialdemokratiska kompromisspolitiken.

  Jo det är väl de gamla idealen men inte har det väl för stridbar arbetarrörelse inneburit det som underförstås när högern pratar om att småfolket ”alltid skulle göra rätt för sig efter bästa förmåga”, dvs att underdånigt stå i givakt för patron och aldrig protestera och kräva sin rätt.

  Sen maler han på med framtidsprognoser hur de inte ska kunna regera tillsammans. Jag är väl inte värdens starkaste fan av den rödgröna konstellationen men att de nu helt plötsligt inte skulle klara av att regera, Perssonregimerna klarade det om inte utmärkt men utan något gnissel. V/Vpk har S nästan ”alltid” regerat som stöd, förutom när man gjort mellanspel med bondeförbundarna. Att Mp spelar i vilket lag som helst är nog ganska troligt, men de facto har de inte spräckt någon Persson regim eller ställt till några större scener när de väl inlett samarbete som stödparti.

 10. När Skytte var ung och odödlig sökte han vägledning och underkastelse på den extremaste vänsterkanten men när han började inse att han faktiskt ska dö så gjorde han det enda han förmådde, att ta gigantiskt kliv över på andra sidan av skalan. För människor med Skyttes begränsningar är allt svart eller vitt.

 11. Men, Göran Skytte var ju irrelevant redan på 80-talet. Är det inte desperat av högern att gräva fram gamla lik ur nån stalinistisk garderob och paradera runt?

  Han kanske är relevant för nån trött gammal 40-talist som också tycker marxism-leninismen svikit honom som moraliskt substitut för sina föräldrars religion. Men det är inte 40-talisterna som högern behöver vinna, med rekord i klassföräderi så är det knappast något mer högern kan göra med den generationen. Inte så många andra som ens vet vem Göran Skytte är, ingen som vet varför man skall lyssna på vad han har att säga. martin som kommentator i bloggar på nätet är lika relevant för alla under 50, alltså inte alls.

 12. Bara en neutral kommentar: Alte Kameraden fanns innan Hitler föddes. Alltså en gammal soldatvisa, hade inger med nayismen att göra.

 13. Härliga inlägg. Inte minst Lasses.

  Jo. Skytte var medlem i Förbundet Kommunist. Det drällde av överlöpare hos Förbundet Kommunist. Bland andra, Kalle Ljungkvist, Aftonbladets sexseller på internet, numer ”senior advicer hos Shipstedt” ( betyder att man inte gör något och får jädrigt bra betalt ). 1975 reste han runt i Sverige och pratade stort om att militärens radikalisering i Portugal innebar att revolutionen i Sverige var inne i farstun, Han liksom Skytte.

  Bägge gömde de undan arbetande människor från sina politiska GPS. Då som nu,,,,

 14. Men, Martin!

  ”Gammal soldatvisa” blev som ny, För SS.

 15. Anders Carlberg är bra, han gör vad han kan på sin post, och han har valt en post som går att göra något på.

 16. alte kameraden är en omskrivning för tote kameraden, dvs de som inte längre finns med ibland oss. lite fyndigt är det trots allt att kalla gamla såssar för gengångare.

  men annars är skytte lika tvärsäker som vanligt.

  en individ som däremot insett sina tidigare misstag kommer aldrig igen att våga vara tvärsäker.

  skyttes omvändelse förefaller alltså att vara endast spelad.

  han kan således när som helst(när vinden åter vänder) inta en ny position eller rentav sin gamla avlagda.

  titta där. en papegoja. och en kameleont. eller för att tala med thor heyerdal, en ”kameleontpapegoja”

 17. Om man tänker efter så handlar inte Skyttes skriverier om vad han själv gjort in the old days. Det är endast kritik av andra.

 18. Läste just en gammal krönika av Jan Guillou (i ”Åsikter”) där han med precision lustmördar Thomas Nydahl, även han gammal maoist som sedan hoppat runt på diverse skakiga nykonservativa och halvliberala tuvor. Nydahl använde sitt eget förflutna enligt modellen ”Ja, jag var vänster, förkämpe för PLO och Svarta September och jag var minsann antisemit – det var vi allihop!” för att smeta ner den propalestinska rörelsen.

  Detta slags löskokta hanterande av sitt eget förflutna är ett snabbt sätt att skaffa belägg för sådant som annars är svårt att visa, och greppet har sen dess (80-talet) blivit standard bland billiga krönikörer och åsiktsmaskiner. Även om de oftast hänvisar till ett suddigt gäng kompisar som ”allesammans var stalinister/kommunister7priggiga mansgrisar/gick på a-kassa och festade halva nätterna” etc etc, snarare än at kleta dessa smädliga drag på sig själv. Men ibland måste man naturligtvis offra litet för himmelriket och då får man bekänna sina gångna synder.

 19. Här exponeras ännu en gång den låga toleransnivån visavi kristna.
  Undrar hur ni skulle ha skrivit om Skytte konverterat till islam…

 20. Söker på vår mejladress och hittar då detta inlägg om Göran Skytte. Inlägget illustrerar i sig den oerhörda intoleransen mot kristna i vårt land. Men det jag egentligen vill säga är att författarna helt missuppfattat Skyttes koppling till ”Hammarby kyrka”. Den kyrkan ligger i trakten av Danderyd och där har undertecknad och sannolikt också Skytte aldrig satt sin fot. Han har vad jag vet inte heller besökt Hammarbykyrkan vid Skärmarbrink, vars webbsida jag driver. Bilden av Skytte som finns på vår sajt är från en helt annan kyrka, där jag hörde honom tala en gång. Men sådana detaljer bekymrar väl inte de verklighetsförfalskare som driver bloggen Fjärde internationalen.

Lämna ett svar