”Gud hit och Gud dit”… Till minnet av 11 september…

.
I dag skriver Johanna Andersson i Göteborgs-Posten en krönika om Ground Zero, pastor Terry Jones och Hitlers bokbål vid Bebelplatz i Berlin 1933. Hon greppar en blank lans och rider ut till ett försvar av ”det fria ordet”. Välskrivet och bra. Det var lika dåraktigt att bränna Heine och Marx i Berlin som det är att bränna Koranen i Gainsville. Hon citerar poeten Henrich Heine som skrev ”Där man bränner böcker, där bränner man också snart människor”.  Som jag ser det är den tyska förbundsstatens förbud mot att i dag åter publicera Führerns ”Mein Kampf ” lika kontraproduktivt. Hans bok blir bara en sakral, en helig skrift för dagens brunråttor. Dessutom. Ska man bekämpa en pest måste man veta varför den sprids.

.

https://i0.wp.com/4.bp.blogspot.com/_WkpzXabypUw/THGCWSDP2NI/AAAAAAAAAvM/JORG-_E3fqI/s1600/book-burn.jpg?resize=584%2C437

.

Nu handlar bokbålen och flaggbränningarna i världen, jihadisternas halshuggningar och USA:s bombterror i Afghanistan, Pakistan och Gaza, i grunden om något annat än striden om det fria ordet. Vad vi sett sedan ”11 september” är fortsatt kolonial expansion från Israel och västvärldens nykolonialism  – i kampen om kontrollen över världens sista stora råvarutillgångar. I dagens brittiska tidning Independent skriver den klarsynte journalisten och författaren Robert Fisk om nioårsdagen av attacken mot New Yorks tvillingtorn. Hans krönika ljungar av indignation av hur dessa nio år tolkas av västvärlden – och jihadisterna. Hela krönikan, på engelska, finns här. Nedan har jag gjort en fri snabböversättning av två stycken. Inte minst Göran Hägglund, han som vill att Sverige ska fortsätta med sitt krig, ”så länge som det behövs”, och kanske om kvällarna går ner på knä och ber till sin Gud om en seger i Kristi namn. Inte minst denne Hägglund skulle må bra av att läsa hela artikeln:
.


”Ja, sannerligen, på denna dystra nioårsdag – och himlen måtte bespara oss från nästa års  tionde årdag- ser det ut som om “11 september” vare sig har skapat, fred, rättvisa, demokrati eller mänskliga rättigheter – utan monster. Monster som har varit på hetsjakt i Irak – både i klädedräkt som “väst” och i lokala varianter – och slaktat 100 000 själar, eller 500 000, kanske en miljon. Vem bryr sig? De har dödat tiotusentals människor i Afghanistan. Vem bryr sig? Sedan har galenskapen spridit sig över först Mellanöstern och sedan över hela världen. Stridspiloterna och upprorsmännen, marinsoldaterna och självmordsbombarna. Al Quaidas i Maghreb (Marocko,Algeriet,Tunisien), i Khalij (Gulfstaterna) och i Kalifatet Irak. Dödspatrullerna och deras support från pojkarna i stridsflyget. Liksom de som skär struparna av folk. Alla har slitit bort huvuden från kvinnor och barn, de gamla och de sjuka, de unga och de friska. Från Indus till Medelhavet. Från Bali till Londons Tunnelbana. Vilka minnesmärken för de 2.966 oskyldiga som dödades för nio år sedan. I deras namn och till deras minne har vi skapat vår förintelse i eld och blod. Ett minne som en galen pastor i Gainesville nu försöker skriva in i historien.

.

https://i0.wp.com/www.erlend-1988.com/Twin_Towers_in_fire_-_911-_Fema_picture.jpg?resize=584%2C436

.

Var är då Gud? Var passar han in? Letar man i arkivet med citat visar det sig att alla monster som skapats efter den ”11 september” har denna obsoleta eller urmodiga frälsare som sin följeslagare. Bin Laden ber till Gud om att ”göra Amerika till en skugga av sig själv”. Något som han sa till mig 1997. Bush bad till Gud och Blair bad – och ber till Gud. Alla mördare som är muslimer, liksom västvärldens soldater och pastor Terry Jones och hans trettio (Kanske är det femtio) följeslagare. Det är svårt att komma åt statistik under ”Kriget mot terrorismen” ). Alla ber de till Gud. Denna stackars gamla Gud, som naturligtvis fått lyssna till allt, som han har fått göra under alla våra galna krig. Vi kan minnas de ord som tillägnades honom av en poet från en annan generation: ”Gud hit och Gud dit”… ”Gode Gud”, sa Gud. ”Mitt verk är förstört”…
Ord som ändå skrevs ner redan under Första världskriget… ”

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,SVD6,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,AB1,AB2,GP1,AB3,

SVD7,SVD8,SVD9,SVD10,DN6,DN7,DN8,

4 svar på ””Gud hit och Gud dit”… Till minnet av 11 september…

 1. Hos dina kompisar ”radio islam” kan man ladda ner mein kampf. Fy fan.

 2. Jan Beckman: Jag kan med 100% säkerhet lova dig att Göte inte ser Radio Islam som sina vänner, och föraktet är antagligen ömsesidigt.

 3. Förakt? Eftersom jag gått in i det som vi med lite god vilja kan kalla för ”den övre medelåldern” känner jag snarast ett stort medlidande med Jan Beckman. Med en hjärna som ett hyvelspån kan han inte ha det lätt i vårt egoistiska kapitalistiska samhälle…

  Radio Islam är en antisemitisk sluskkanal.

  I Hitlers Tyskland gällde nackskott inte bara för judar utan också för romer, socialdemokrater, socialister och kommunister. Värst var det för mina historiska förebilder från den tiden. ”Trotskisterna” eller Fjärde Internationalens revolutionära kämpar. De stupade både i Gulags arbetsläger och gick under i Hitlers arbetsläger.

  Läs du Mein Kampf. Så kanske du vet hur du ska bekämpa Radio Islam!

  G

 4. Artikeln handlade väl om politik och religion? Hitler var ateist, helt utan kristen moral, och agerade som antikrist. Politisk islam är religiös. Hitler och dagens politiska islam är religiöst sett varandras motsats, men förenas i hat mot judendom och kristendom. Politisk vänster i västerlandet har kristna värderingar som passerat upplysningens religionskritiska filter. Möjligen förklaras vänsterns misslyckanden i islamiska länder av kulturellt främlingsskap inför hela vänster-idén.

  RadioIslam-packet hatar faktiskt oss alla, ser ner på oss, de tror att vi är underlägsna, och på det sättet påminner de om nationalsocialismen. Nazisterna var ju en slags stukade tyskar, fulla av självförakt, kanske känns det så att vara radikal muslim? Att de ger ut Mein Kampf känns symptomatiskt, Hitler verkar kanske rätt för dom på ett omedvetet sätt. Hitler trodde inte på gud, utan på nationen, som han skickade i krig till undergång. Även det påminner om radikalmuslimernas planer.

  En del islamister av mohamed-omar-typ föraktar också västerlandet därför att det är profanerat och har lämnat religionen. Det var ju Hitler i ett nötskal, men det fattar nog inte islamisterna, de gillar bara hans judepolitik. Både judar och araber är semiter, en underlägsen ”ras” i Hitlers begreppsvärld, och han hann bara inte med någon slutgiltig lösning för arabernas del. Däremot, om man ska spinna vidare på ett fantasispår, kanske ansåg nazisterna att iranierna var nån slags arier med folkvandringsursprung från Indien, och därmed högre stående. Irans destruktiva politik i mellanöstern förklaras ju delvis av att de inte är araber och inte är sunnimuslimer. Iran försöker jobba upp sin position inom islam ur ett besvärligt läge; både fel gren av islam och fel folkgrupp. De vill spela ledare för arabiska massor som inte vill veta av dem. Kanske ser diktatorn i Teheran en framtid där de tiofaldigt större sunnimuslimerna börjar trycka på hans eget land istället för tvärtom.

  Ja ja, den rasismen, ur den kommer inget gott.

Lämna ett svar