Valfars i Afghanistan

Köpta platser i parlamentet

.

I går var det val i Afghanistan. Det andra parlamentsvalet sedan Georg W. Bush attackerade landet. Förra valet var som alla vet späckat med valfusk. Efter mycket gnäll i Washington och Bryssel fick ändå Karzai sig en klapp på axeln och en lågmäld uppmaning om att ta itu med korruptionen i landet.

.

Landets parlament Wolesi Jirga i arbete.

.

I går slogs 2 500 kandidater om de 249 stolarna i Wolesi Jirga (Nationalförsamlingen). Chansen att valet jämfört med  förra valet har varit mer demokratiskt och befriat från omfattande valfusk är noll. Redan nu vimlar pressen av uppgifter om kandidater som köpts av män med mycket pengar och vapen – de lokala krigsherrarna placerar sina köpta män och kvinnor för att garantera ett direkt inflytande i parlamentets göranden.
-Många rika människor vill vinna en plats i parlamentet för att skydda sina skumt vunna rikedomar, säger en fristående kandidat i Mazar-i-Sharif till tidningen Le Monde. En plats i parlamentet garanterar också fortsatt välstånd. Månadslönen för ledamöterna är 2 200 $ , en förmögenhet för vanliga dödliga afghaner. För att inte tala om alla dörrar till svarta pengar som öppnar sig.
Sahar Saba som är representant för RAWA (Revolutionära kvinnoförbundet) skriver om ”valmaskeraden” på Europe Solidaires hemsida att ”90 procent av de som sitter i Nationalförsamlingen har fått klartecken att ställa upp igen. Fyrtio av de nuvarande parlamentsledamöterna är kopplade till väpnade grupper, 24 tillhör kriminella gäng, 17 är droghandlare och 19 av dem anklagas för krigsbrott och brott mot de mänskliga rättigheterna.” I sanning en vacker bukett som ”våra pojkar” håller under armarna. Så ser de ”demokratiska krafterna i Kabul” ut, som Carl Bildt brukar kalla dem.

.

Sahar Saba ingår inte i Carld Bildts ”demokratiska krafter”

.

I går hade de som lyckats ta sig till en vallokal för att välja mellan ett antal personer. Det finns inga politiska partier att rösta på. Bara individer som är mer eller mindre uppknutna till de mäktigaste männen i valdistriktet. Röster köps. Därför kan man läsa följande i New York Times av tidningens reporter Rod Nordland.
-Priserna för en röst är låga. I nordprovinsen Kunduz kostar en röst 15 $, i Östra provinsen Ghazni köps en röst för 18 $. I Kandahar köps en röst för så lite som 1 $. Mera vanligt är att en röst kostar mellan 5-6 $ i provinser som Helmand och Khost.
Hur många röster som i går gavs mot betalning är troligen en omöjlig uppgift att gräva fram. Men erfarenheterna från valet 2005 säger att de är många. Så många att de kommer att garantera krigsherrarnas och mutkolvarnas fortsatta kontroll av Nationalförsamlingen under ledning av mutkolvarnas mutkolv – president Karzai.
-Ett sådant parlament kommer inte att erbjuda det afghanska folket något hopp, skriver Sahar Saba.
Hopp om en bättre framtid är nu långt ifrån vad ockupationsmakterna, inklusive Sverige kan eller vill förmedla. I stället finns det mycket som pekar mot att USA nu går in för en mer eller mindre formell delning av landet. I Pentagon har man insett att kriget inte går att vinna.

.

Ska USA överge Syprovinsen till Talibanerna?

.

Enligt Condoleezza Rices förre säkerhetsrådgivare Robert Blackwill överväger USA att ge upp pashtunernas land i syd till Talibanerna och i utbyte säkra kontrollen i norr och i Kabul genom mer militärt samarbete med Tadzjiker, Uzbeker och Hazarer. Det skulle också förklara de senaste amerikanska besluten att bygga nya och bygga om gamla baser i norr.
-En ny bas för amerikanska specialföband planeras i Mazar-i-Sharif.
-Flygbaserna i Bagram och Shindand ska byggas ut.
-Den gamla sovjetbasen i Termez ska rustas upp.
-Tyska armén har ingått avtal med Uzbekistans regering att flygbasen i Termez öppnas för NATO-flygets mellanlandningar.
-Trycket på Karzais bror Ahmed, kung i Kandahar, att han ska lämna sitt säte i den pashtunska huvudorten ökar.

.

Ahmed Wali Karzai är bror till presidenten. Han anses av många som en av landets stora knarkkungar. Hans välbevakade residens ligger i Kandahar.

.

Tillsammans pekar detta mot en de facto maktdelning i landet, där Talibanerna får full kontroll över pashtunprovinsen med nästan hälften av landets befolkning.
Om de rödgröna vinner valet i dag kommer de att bli del i en den plan som blir verklighet om Robert Blackwill har rätt. För några år sedan hade han rätt när han långt före alla andra sa att USA skulle göra en helomvändning i relationen med Indien. Så blev det. I så fall är det nog bäst att Mona Sahlin och Lars Ohly ser över deras ”engagemang för demokratin” och tar hem trupperna långt innan 2014.

.

Media;DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,GP1,GP2,SSD1,SVD3,DN4,SVD4,

Bloggare; Jinge,Röda Malmö,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Ett svar på ”Valfars i Afghanistan

  1. Pingback: Två Sverige

Lämna ett svar