Sverige i krig

.

Pål Hollender skjuten.
En märklig människa som alltid söker sensationer.
Jag avstår ifrån en recension. Vet helt enkelt för lite.
Men under hösten kommer de rödgrönas förhållningssätt till vårt krig i Afghanistan att prövas.
Gemensamt har de gjort en analys där mutkolven Karzai och USA/Sverige är i färd med att vinna kriget.
Lars Ohly vill satsa på hans korrupta polis. Det låter bättre än att satsa på hans militär.
Men i sak har de sagt sig vara överens. Vi ska kriga/döda något eller några år till. Stärka Karzai`s statsapparat.
Nu är sanningen en annan. Nedan lägger jag ut en del grafiska bilder från FN. Även i norra Afghanistan, där vi dödar,  vittrar regimen. De mest aktuella siffrorna är inte tillgängliga. Men enligt BBC lär de stärka tendensen. ISAF/NATO är i färd med att förlora sitt krig.
I höst kommer också ett lackmustest för de rödgröna. Ska de överlåta oppositionen till sverigedemokraterna? Carl Bildt har bjudit in Mona Sahlin till en ”förnuftig uppgörelse”.
Eller ska den nysvenska militarismen. Den strid under NATO:s fanor, som det var tyst om i valrörelsen. Nu,  snart ”uppe på bordet”, som det heter, i en spektakulär omröstning i riksdagen, ska den omhuldas eller begravas? Vår monark, Carl Gustav, lyckades i ett jubileumstal, få fram, att släkten Bernadotte, alltid garanterat fred, samtidigt som vi var i krig. Utan kommentarer. Men verkligheten, ”on the ground”,som Bush brukade säga, den är snart i fatt de rödgröna…

.

.

.

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
I pressen: DN1,VG1,

16 svar på ”Sverige i krig

 1. Dra hem alla utländska trupper så att Talibanerna får bestämma igen, är det så du vill ha det?

 2. Lars,
  USA förhandlar redan med Talibanerna om deras framtida roll i Afghanistan. Kanske USA ”ger” dem hela södra delen av landet som bebos av pashtunerna.

 3. Kanske dags för en politisk lösning. Där afghanerna får bestämma själva.

 4. Det är mycket svårt att förstå dessa befängda idéer (jag förmodar att det finns de av anhängarna som faktiskt tror på detta) om att ockupation, djupt reaktionära marionettregimer (som endast gradvis är mindre fundamentalistiska än ”talibaner”) och krigande skulle bringa demokrati och jämlikhet till ett i grunden feodalt system.

  Men nu är förstås problemet att om man gjort på ett vettigare sätt dvs stött progressiva och demokratiska krafter som arbetat mot vilken afghanska feodal regim det än må ha varit så hade risken varit överhängande att en sådan folklig opposition kunnat betecknas som ”vänster” även om de i real mening mer liknat forna tiders folkpartister här. Den gängse politiska paletten i imperiets internationella analys är enkel, allt ljusare än blåsvart är kommunism.

 5. The Dark Dream:

  Ska de rödgröna stå sida vid sida med SD i kamp för talibanväldet, ska de samarbeta med SD ?

  Mohahahahaha…. 🙂

 6. sl,
  På vilket sätt menar du att de rödgröna lan tänkas komma att samarbeta med SD?

 7. Vem Pål Hållender är vet jag inte. Men han är väl där av någon anledning. Karzai är väl mer välbekant. Att han är en korrupt knarklangare vet väl alla. Det som gör mig så bekymrad är alla dessa som vet detsamma, men som står och ler och struntar i det. Dom vet också förmodligen att den dagen dom tar bort livvaktsskyddet åt Karzai, är han körd. Han är ju bara en sketen lakej åt kapitalet som vill utarma Afghanistan på olja, gas, m.m. Ärligt, finns det någon konsekvensutredning som visar hur Afghanistan skulle se ut om dom fick klara sig själva?

 8. Benny,
  Det var ett litet skoj, därav ”mohahahaha”, barnens älsklingsläte vid fejkad fara (jag gissar på Scooby Doo som ursprung). De rödgröna lovade att inte ta i SD med tång, men tillsammans kan de få majoritet mot alliansen i Afghanistanfrågan, ett litet samarbete redan efter en månad. Kommer antagligen inte att ske, de rödgröna kan ju lägga ner rösterna, så slipper de problemen. SAP försöker kanske sitta på två stolar samtidigt, gammal ovana, stanna kvar för att verka pålitlig för vissa, dra sig ur för att verka trovärdig för andra. Att lägga ner rösten för att inte samarbeta med SD passar som hand i handske, det skulle ju eliminera flera problem samtidigt. Här finns ju ett ypperligt tillfälle att lägga ner den bakåtsträvande rödgröna alliansen och leta reda på en tillväxtorienterad socialdemokratisk politik igen, om nu partiet består av sådana personer att det längre är möjligt.

  Pål Hollender är en slags konstnär, tror jag, som sådan vet han att enda sättet att överleva är att vara känd från media. Vilket han nu är. Till mediatoppen som ett skott 🙂

 9. OK sl;
  Då förstår jag. Det var bara det att som ulandssvensk sedan 36 år tillbaka hänger jag inte med i skämt som kopplar till vad barnen i dag skojar med.
  mvh
  Benny

 10. Det är väl bredvid ämnet, men ändå; folk upp i 28-årsåldern använder uttrycket. Mina barn är 16, 12 och 4, jag följer vad de tittar på och sysslar med så att jag förstår vad de säger.

  Min tanke var att de rödgröna och SD får en chans att enas snart, som en del av dem inte uppskattar, de kan fälla regeringen i frågan om svensk trupp i Afghanistan.

 11. Vad jag kommer ihåg om det rödgröna Afghanistankrigandet så var det skrivet så att tillbakadragandet skulle ske om det var möjligt att göra, om förhållandena ändrades så lämnades det öppet för att stanna kvar. Det borde alliansen kunna leva med, men politikerna har väl ännu inte riktigt skakat av sig de ”jättestora” skillnaderna mellan blocken som de utmålades i valrörelsen.

  På mig verkade som Mona och Urban inte hade så där jättemycket emot Afghanistankrigandet, feminister som de förmodligen är ville de väl ”rädda kvinnorna” från de hemska fundamentalisterna och stödja Karzairegimens ”genuina demokratisträvanden”. Jag fick intrycket att det rödgröna utspelet var ett kompromissförslag som V skulle kunna leva med.

 12. Jo, så var det skrivet, provinsguvernören i Mazar il Sharif, Atta Mohammad Noor, som Sverige har stort samarbete med, och sägs skapa lugn och stabilitet ( dödat allt motstånd), har för övrigt ryktet som en av Den Norra Alliansens grövsta krigsförbrytare. Även han har en reaktionär kvinnosyn.

 13. Reaktionär kvinnosyn de förmodligen allihop, dessutom säljer alla knark och alla är korrumperade. Men anledningen till insatsen i Afghanistan är antagligen att det görs kalkylen att talibanerna fortsätter till nästa land när de väl tagit Afghanistan. Bombsprängandet sprider sig till närliggande länder.

  Mona var ju hos ”trupperna” i somras. SAP har suttit på två stolar samtidigt i vissa frågor väldigt länge, ingenting hindrar dem från att säga både och, för att sen göra vad som passar inrikespolitiskt.

 14. Lasse,
  Det är bara det att hänvisingen till ”wage increases” i EU texten är till för att kunna hindra vad Bryssel anser för stora löneökningar, inte att beordra ett land att höja lönerna. Det vet inte byråkraterna i Bryssel vad det betyder. De tjänar så mycket att de inte behöver kolla hur mycket som kommer in på deras månatliga lönekonto.

Lämna ett svar