Protestmarsch Spanien – Bryssel

-Ett annat Europa är möjligt.

.

I går anlände ett tiotal  spanska demonstranter till Bryssel. Inte med flyg och inte med bil eller tåg. Utan till fots. Från Zaragoza till Bryssel. De startade sin protestmarsch den 14 augusti och via Frankrike anlände de till södra Belgien i söndags och till Bryssel i går. I dag deltar de i den jättedemonstration som Europas fackförbund organiserar i protest mot de svidande sparpaket som makthavarna vill tvinga på kontinentens befolkningar.

.

Här visar de glada fotgängarna upp sig framför Notre Dame i Paris.

.

-Vi marscherar mot marknadens diktatur och regeringarna i dess tjänst. Mot den pessimism den ingjuter i oss och mot kapitalismens förödelse. En annorlunda ekonomi är möjlig, baserad på en omfördelning av rikedomarna, på arbete åt alla, rätten till god vård, till utbildning och bostad utan att invandrarna ska betala krisen.
Så börjar det upprop som de outtröttligt spritt utefter den 1 700 kilometer långa marschvägen.

.

Tre av deltagarna i marschen till Bryssel. Foto: B. Åsman

.

Deltagarna i marshen tillhör fackliga och radikala organisationer i Spanien. Det är medlemmar från facken CGT, CCOO och CNT samt från vänsterpartierna Izquierda Anticapitalista och Izquierda Unida.
-Vi marscherar mot exploateringen av de arbetande, mot nedrustningen och privatiseringen av den offentliga sektorn i Europa. Vi går till Europaparlamentet för att göra våra krav hörda – vi vill bygga ett arbetarnas och medborgarnas Europa.

.

.

Två trötta men nöjda deltagare.  Foto: B. Åsman
I går kväll hade jag privilegiet att få lyssna till deras berättelser om marschen på ett möte som Vänsterfronten här i Bryssel organiserade. Trots de många milen i benen var de pigga på att sprida sin optimism och entusiasm. Det bådar gott för dagens demonstration som troligen kommer att samla närmare 100 000 deltagare och för dagens generalstrejk i marschdeltagarnas hemland Spanien.
Av alla Europas fackförbund är det bara LO som lyser med sin totala frånvaro. Wanja Lundby-Wedin är ordförande i Europeiska fackförbundens federation men anser tydligen att demonstrationen i Bryssel inte berör LOs medlemmar.

.

Media; SVD1,DN1,GP1,AB1,SSD1,

Bloggare: Sveriges bloggvärld verkar inte vaken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 svar på ”Protestmarsch Spanien – Bryssel

 1. Wanja Lundby-Wedin har betydligt akutare och alvarligare problem att brottas med.

  Som det ser ut är det är bara en tidsfråga innan EU beordrar Sverige att höja folks löner.

  Sanctions from Brussels
  New EU Rules Target Countries with Export Surpluses

  ”Countries that have chronic import or export surpluses — such as Germany — can expected to be fined under the new rules, which will be announced Wednesday.

  The proposal calls for countries with imbalances to be given early warnings and reprimanded. If their accounts remain out of balance, the European Commission will make political recommendations for their financial and economic policies, as well as for wage increases and structural reforms.”

  Hårda bud, Sverige har att se framemot böter och höjda löner beordrade av EU. Med våra ständigt rekordstora obalans i utrikesaffärerna är det inte mycket att be för. Wanja och facket lär väl protestera mot denna EU inblandning i den svenska lönebildningen och ta strid för fackets rätt att hålla ner lönerna, nu är det allvar och inte småtjafs om Laval domar och sådant strunt som inte är värt att ta strid för.

  Alliansen och Borg med tillhörande förvirrade ekonomiprofessorer med sina lönesänkarideologier kommer att få hjärnblödning minst.

 2. Från posten ”Sverige i krig”:
  [snart får man väl sköt hela bloggen åt de där herrarna om det ska vara någon ordning :-)]

  #16 skrivet av Benny Åsman
  Lasse,
  Det är bara det att hänvisingen till ”wage increases” i EU texten är till för att kunna hindra vad Bryssel anser för stora löneökningar, inte att beordra ett land att höja lönerna. Det vet inte byråkraterna i Bryssel vad det betyder. De tjänar så mycket att de inte behöver kolla hur mycket som kommer in på deras månatliga lönekonto.


  Att Tyskland går med detta är nog inte så troligt, att der Musterknabe skulle ”straffas” för att de destabiliserar den inre marknaden med exportmerkantilism.

  Det är ju en stor bidragande orsak till den speciella eurokrisen att man bjuder under för att skapa dessa obalanser. Jag tror nog att kommissionären för det ekonomiska och monetära Olli Rehn menar vad han säger. Men det har nog små utsikter att gå hem hos den kalvinistiske protestantiske Musterknaben. Speciellt som det är ett mycket vettigare sätt att justera handelsobalanserna, att överskottsländerna måste låta sina medborgare få bättre köpkraft så de importerar mer från underskottsländerna.

  Man kan se dom framför sig när innebörden går upp för Sahlin, Borg et al, dom sk ”ge sig på” de mäktiga exportkapitalisterna och gynna folket. De kommer att med harm avisa detta på alla möjliga sätt som otillbörlig inblandning i medlemmarnas inre angelägenheter. Hela etablissemanget inkl förstås media kommer att hålla en lög profil i frågan. Hujeda mej, svensken har ju inte den blekaste aning om att landet under nästan de två senaste decennierna varit en av värdens i särklass framgångsrikaste exporttigrar i den förmenta globaliseringen. Här står de i brett samförstånd från högern till låglönefacken och ojjar sig om att man numer inget kan göra för de löntagarna och speciellt inte för de lågavlönade, det sätter globaliseringen stopp för, det är andra tider nu, globalisering det är hårda tider för de längst ner och deras representanter tvår sina händer.

Lämna ett svar