Sarkozy använder krigslag

Olivier Besancenot föreslår enat svar.

.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy drar sig inte för att använda metoder värdig en diktator. I natt beslutade han att de arbetare som strejkar vid det strategiskt viktiga raffinaderiet Grandpuits tvångsrekryteras för att på nytt öppna kranarna i oljedepåerna. Det finns inget i fransk lag som tillåter sådana åtgärder i fredstid. Det är ett direkt brott mot den grundlagsstiftade strejkrätten.

Sarkozy åtgärd visar vilken panik som styr hans och regeringens handlande. Inte sedan Maj-68 har alla raffinaderier i landet stått stilla. Flera tusen bensinstationer annonserar ”tomt” och den allmänna opinionen ger inte de strejkande skulden för situationen. Det är regeringen som ilskan riktas mot.

NPAs talesman Olivier Besancenot uppmanar i ett uttalande alla fackliga och politiska organisationer att enas i ett hårt svar på Sarkozys provokation. Här under kan du läsa det korta men principiellt mycket viktiga uttalandet.

.

Här bryter gendarmeriets kravallpolis upp de arbetandes blockad av oljedepån.

De strejkande vid Grandpuits raffinaderi har tvångsrekryterats i det nationella försvarets namn.

Gendarmeriets mobila enhet attackerade strejkvakterna och skadade flera av dem.

För att försvara de som befinner sig i strejk, för att försvara strejkrätten föreslår jag alla ledare för politiska partier, organisationer och fackförbund att vi tillsammans reagerar på denna oacceptabla aggression mot de arbetande och deras rättigheter.

22 oktober 2010


I Lomme nära staden Lille i norra Frankrike blockerar arbetare tillfarten till oljedepån.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 svar på ”Sarkozy använder krigslag

  1. Som jag ser det: det är bra när ett parti (läs, NPA), som tidigt intagit ställningen att inte samregera med Frankrikes sossar, i praktiken manar till generalstrejk mot regimens kränkningar. Det hade varit ännu bättre om ett sådant parti, JUST DÄRFÖR (trots motståndskraftig vägran att göra sig medansvariga för en fortsättning av rå borgarpolitik i sosseregi), inte hoppat över behovet att driva fram ett nyval genom generalstrejk. Sarkozy kan tvingas till att byta plats på äggen i pensionskorgen, men varken Sarkozy eller EU kan se nationalförsamlingen underminerad. Ty, de bygger en front uppifrån nu, som inte får spricka någonstans, ser jag/Bosse A

  2. Hej Bo,
    Jag anser fortfarande att en paroll ”generalstrejk – nyval” leder fel. Nyval till Nationalförsamlingen finns inte ens med på de strejkandes karta. Det är Sarkozy som är i skottgluggen och som avskys och hans regering (som inte uteses av Nationalförsamlingen).

Lämna ett svar