Isarel bygger vidare.

Hur många örfilar tål Joe Biden?

.

Det börjar likna en israelisk specialitet. Varje gång USAs vice president Joe Biden träffar kompisen Bibi passar de israeliska myndigheterna på att annonsera nya huskonstruktioner i östra Jerusalem utanför den så kallade gröna linjen, det vill säga på ockuperat område.
Medan Netanyahu landade i USA och togs emot av Joe Biden lät Jerusalems Byggnadskommission meddela att 930 nya bostäder ska uppföras på ockuperad mark i östra Jerusalems förort Har Horma. Ytterligare 230 enheter ska uppföras i Ramot, också i den ockuperade delen av Jerusalem.
Förra gången den gode Joe fick en örfil var han på ”fredsuppdrag” i Israel. Knappt var han på plats så lät Jerusalems myndigheter meddela att 1 600 bostäder skulle byggas i förorten Ramat Shlomo.

.

I Har Horma ska 930 nya bostäder byggas.

Det mest fantastiska med Israels ständiga örfilar på amerikanska ”fredsapostlar” är att de ständigt vänder den andra kinden till. Utan att ens rodna. De som vanligtvis spelar kaxiga cowboys i alla diplomatiska sammanhang blir stoiska som buddistiska munkar när Netanyahus bygglada kamrater slår ner bopålar var helst de kommer åt.
Så frågan blir – hur många örfilar kan Joe Biden och hans chef Barack Obama inkassera innan kinderna blir blodröda? Svaret  är – hur många som helst. Joe Biden sa efter det omtalade besöket i Israel då 1 600 bostäder kördes ner i halsen på honom att:
-Meningsskiljaktigheterna mellan Jerusalem och Washington är bara taktiska till sin natur, sa Biden enligt dagstidningen Haaretz och la enligt tidningen till att ”banden mellan våra två länder är bokstavligt talat obrytbara”.

Obrytbara band kan man inte bryta. Det är den verkliga grunden för den israeliska regeringens till synes obegränsade självtillit. Den har fria händer att bygga bort alla möjligheter för den palestinska befolkningen att en dag äga en stat.

.

Media; GP1,DN1,SVD1,SVD2,GP2,DN2,SVD3,DN3,

GP3,SVD4,AB1,DN4,SVD5,DN5,

Bloggare; Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

30 svar på ”Isarel bygger vidare.

 1. Åh, vad hemskt! Judar flyttar till muslimska områden!
  Vänta! Är det inte rasism att vara emot det?
  Eller får vi säga att det är skamlig att muslimer flyttar till Sverige? SVENSK MARK!!! Är det också en krigsförklaring?

 2. Danne,
  Du kan tydligen inte ens skilja på invandring och ockupation av främmande territorium efter krig. Enligt Genevekonventionen är det strikt förbjudet att bygga för eget bruk på ockuperat land. Men såna petitesser bekymrar väl inte dig?

 3. Kan det inte vara så att dessa herrar ligger i för att hos norrmännen kvlificera sig till Nobels fredspris innan dom avslutar sin aktiva politiska karriär?

 4. Carlinge;
  Jösses det hade jag inte tänkt på. Nu ljusnar bilden om Bidens motiv. Obama behöver ju inte blanda sig i, han har ju redan vunnit priset som världens fredligaste krigsherre. Djingis Khan står nu i tur för en posthum upphöjelse.

 5. ”Isarel???”

  Att tro att Palestinier någonsin kommer att acceptera Judar någonstans i närheten av sin mark är löjeväckande.

  Sen glömmer du det faktum att majoriteten av Judar I Israel är ättlingar till de som fördrevs från arabvärlden på 40-talet.

 6. Andreas,
  Inte illa av dig att med en ”felskrivning” åtminstone erkänna att det är palestinsk mark.
  Vad gäller var dagens judiska majoritet i Israel har sitt urspung är du helt ute och cyklar. Under senare hälften av 40-talet invandrade 640 000 judar till Israel. Av dem kom knappt 200 000 från arabländer. Sedan Israels bildande 1948 har 3 050 000 judar invandrat till Isarel. Av dem kom en extremt liten minoritet från arabländer. Att säga att en majoritet av dagens Israeler har som förfäder de judar som under 40-talet flyttade/flydde från omkringliggande arabiska länder är därför matematiskt nonsens.

 7. Hej Benny,
  En extremt liten minoritet fran arablander?
  Las detta fran Wikipedia:

  ”It is estimated that 800,000 to 1,000,000 Jews were forced from their homes or fled the Arab countries from 1948 until the early 1970s; 260,000 reached Israel between 1948–1951, and 600,000 by 1972. The Jews of Egypt and Libya were expelled while those of Iraq, Yemen, Syria, Lebanon and North Africa left as a result of physical and political insecurity. Almost all were forced to abandon their property.[3] By 2002 these Jews and their descendants constituted about 40% of Israel’s population.[4] One of the main representative bodies of this group, the World Organization of Jews from Arab Countries, (WOJAC) estimates that Jewish property abandoned in Arab countries would be valued today at more than $300 billion[5][6] and Jewish-owned real-estate left behind in Arab lands at 100,000 square kilometers (four times the size of the state of Israel).[2][6] The organization asserts that a major cause of the Jewish exodus was a deliberate policy decision taken by the Arab League.[7]”

  [

 8. Hej Michal,
  Jag svarade på ett inlägg som helt felaktigt påstår att en majoritet av dagens judiska medborgare (bara 76% av dagens israeler är judar) har sitt ursprung i arabiska länder som de lämnade/flydde ifrån under 40-talet. Din statistik från Wikipedia visar samma sak. Den använder siffran 260 000 från arabiska länder innan 1951. Min säger knappt 200 000 1948-50.
  Om du inte vill kalla det för en ”extremt” liten minoritet kanske du har rätt. Mitt ord ”extremt” var kanske lite extremt. Men kvar står att den överväldigande majoriteten av de 3 050 000 som invandrade till Israel fram till i dag kommer från andra delar av världen än arabiska länder.
  Siffrorna här under visar ursprungsland för de som flyttat in/ Uppgifterna kommer från http://www.terredisrael.com som är de fransktalande israelernas hemsida.

  Israel a accueilli plus de 3.050.000 olims (nouveaux immigrants) en provenance de plus de 90 pays.
  Les plus nombreux proviennent des pays :
  – URSS : 1.171.668
  – Roumanie : 275.077
  – Maroc : 243.877 *
  – Pologne : 15.799
  – Amérique du Nord : 131.000
  – Irak : 128.800
  – Ethiopie : 83.330

 9. Hej igen,
  Kanske du bara raknar de judar som kom under 40-talet, men det storsta antalet kom till Israel efter dess grundande dvs pa 50-talet och framover. Anledningen att de kom var for att situation blev ohallbar i deras respektive hemlander. (Inte sarskilt manga judar flyttar fran USA…) Min make, bara for att ta ett exempel, ar son till egyptiska judar fran Alexandria, som emigrerade till Israel 1949. (Vi bor i Israel.)

 10. Hej igen Michal,
  I mitt svar till Andreas talar jag om hur många som flyttade in från arabiska länder under 40-talet eftersom Andreas just talar om den gruppen och dessutom helt felaktigt säger att majoriteten av Isreals judar i dag härstammar från dessa cirka 200 000 judar. I den statistik som de fransktalande judarnas organisation visar syns det att bland de över 3 miljoner som flyttat till Israel sedan 1948 är det en liten minoritet som kommer från arabiska länder. Den absolut största gruppen kommer fråb Ryssland. Totalt flyttade det in människor från över 90 länder under perioden 1948-2008.

 11. Hur man an raknar och forsoker hitta vem som har mest ratt till Israel och Palestina, vem som ar dummast och vem som lider och har lidit mest:
  Vad jag egentligen vill saga ar att man nog helst vill stanna dar man ar hemma.
  Det ar ingen latt sak att ta sitt pick och pack och borja om pa ett nytt stalle. Man gor det for att man inte har nagot val.
  Mina farforaldrar emigrerade till Palestina 1921 fran Ukraina, visst var de sionister, men antisemitismen var valdigt stark i Ryssland bara nagra ar efter revolutionen. Bada blev kickade fran universitetet pga att man borjade kvotera antalet judar.
  De grundade en av de forsta kibbutzerna, Kibbutz Kineret.
  Mina morforaldrar, bada fran Polen, dog under forintelsen, min mamma kom till Israel efter att ha vuxit upp som foraldralos i Sverige dit hon kom med de vita bussarna.
  Som jag skrev, kom min makes foraldrar till Israel fran Egypten, for de kunde inte stanna.
  Den massiva invandringen fran det forna Sovjet pa 90-talet, ar precis samma. De vill val fortfarande tala ryska och lasa Dostojevski, men sorry, nu ar de i Mellan ostern med judendom och 3 ars militartjanst.
  Israel ar inget paradis, men det ar battre an antisemitism och forfoljelse.
  Vi judar behover en fristad, for ingen vill ha oss hos sig, i det langa loppet.
  Du sager sakert”men varfor maste palestinierna lida for Europas synder?”
  Pa det svarar jag: Tva lander for tva folk ar vad jag onskar, men om det inte hander sa tanker jag inte lagga mig ner och do. Inte sjalvmant.

 12. Till Michal:
  For palestiner ar deras situation idag ohallbar i deras hemland.
  Israel fortsatter att ockupera, bygga och valdfora sig pa stackars forsvarlosa palestinier.

 13. Faktum kvarstår att ”Israel” ockuperar Palestina och medvetet förstör alla fredsansträngningar. Men inget varar föe evigt…

 14. Du Danne, Svenska regeringen har sagt att det är ok för dem som bor här att flytta hit. Palestina har inte sagt att det är OK för israeliska nybyggare att ta för sig av deras mark. Är du 12 eller? Det amerikanska rövslickeriet bevisas bäst då man ser att ingen sentida president i USA valts utan att besökt Israel. T o m ärkeidioten Palin var tvungen att åka (hon hade förmodligen inte ens ett pass) när hon trodde hon hade en chans på Vita Huset. Sluta bygg nu. Tror ni, Judar, att era grannrelationer blir bättre när ni annekterar stora landområden? Det är ju knappast konstigt att det regnar missiler ett par gånger i veckan.

 15. Man får bygga hur man vill på ERÖVRAD mark, Slår man tillbaka ett anfall och tar mark så är det en erövring inte en ockupation.

  Palestinerna vill inte ha fred med Israel oavsett gränser. Det står i deras stadgar, bara läsa på.

 16. Matte,
  Lyckliga äro de okunniga sägs det. Du tillhör nog den kategorin. Jag förmodar att du inte ens hört talas om Genevekonventionen och andra krigslagar. Du kanske säger att ingen bryr sig om dem. Det är tyvärr sant att många av de lagar som världens länder antog gemensamt efter andra världskrigets slut trampas under stövlarna. Som exempelvis förbudet mot tortyr som Bush lyckades kringgå med en juridisk piruett. Men ingen laglig regering säger att Israel (eller någon annan ockupationsmakt) har rätt att bygga hur de vill på ockuperat område. Ditt nonsens om att det är ”erövrat” inte ockuperat område finns det ingen täckning för alls.

 17. Ni har sa mycket asikter byggda pa abstrakta och losa grunder. Ni har valt att saga vojne vojne at just denna konflikt. Som en annan klok jude sa: Ni silar mygg och svaljer kameler.

 18. Michal,
  Jag är helt överens med dig om grunderna för varför folk tar sitt pick och pack och lämnar sin hembygd – man har oftast inget val. Det är en lärdom som man kan dra av all utvandring som skett de senaste århundradena, allt från utstötta ”banditer” som slog sig ner i Australien till somalier som i dag flyr undan sitt hemland för att inte bli dödade.
  Själv hatar jag all anti-semitism och vet mycket väl att det judiska folket utstått många förföljelser, inklusive att slakats av korsfarare som intog Jerusalem för snart tusen år sedan. Jag har också mycket goda vänner från Ukraina som nu bor i Hannover sedan de använt sig av den lagliga rätten som judar att flytta till Tyskland. De valde Tyskland. Du valde Isarel. Tillfälligheter kan avgöra var var och en hamnar. Men orsakerna till att man bryter upp är ofta likartade.
  Det olyckliga i historien är ju att det inte fanns två länder för två folk. Det fanns ett land med flera folk. Och med skapandet av Israel blev närmare 800 000 tusen araber som bodde innanför 1948 års gränser fördrivna från sina byar, som i många fall brändes ner och nu har gjorts om till naturreservat och parker för att dölja deras historia. Hur det gick till vet nu de flesta historiker sedan den israeliska arméns arkiv öppnats för forskning. Den israeliska ”nya historikern” Ben Morris har exempelvis i detalj visat hur det gick till och vilken omfattning massakern på den arabiska befolkningen hade. Naqban var verklig. Nu drar Ben Morris slutsatsen att Ben Gurion inte var tillräckligt radikal i sina handlingar och att alla araber borde ha fördrivits från det nyproklamerade Israel. Men det förminskar inte värdet av hans historieforskning.
  Själv tror jag att en tvåstatslösning inte längre är möjlig. Med bosättningarna på Västbanken finns det inte längre någon möjlighet att skapa en fungerande palestinsk stat. Kvar blir en enstatslösning för två folk. Men det är en framtida fråga. Tills dess tror jag att de härskande i Israel kommer att fortsätta som vanligt, bygga vidare och samtidigt luta sig mot USA för att undvika alla former av seriösa förhandlingar om en fredlig lösning.

 19. Bloggen Motbilder har skrivit citat” Israel har en kampanj startats för ett erkännande av de judar som tvingades fly från arabiska länder. Detta i ett försök att skapa en motvikt till det av FN erkända problemet med de palestinska flyktingarna som enligt resolutionerna 194 och 242 har rätt att återvända (även de judar som tvingats fly omfattas av dessa resolutioner). Tanken är att försöka stoppa palestiniernas rätt att återvända och också minska eventuell storlek på kompensation för de fördrivna flyktingarna. Kampanjen har inget som helst intresse av att skippa rättvisa för de judiska flyktingarna, den handlar enbart om att förneka rätten för de palestinska.Framförallt bygger kampanjen på en enastående historielöshet för att inte tala om historieförfalskning.Slut citat se länk:

  http://motbilder.se/2008/12/30/nej-det-fordrevs-inte-mer-an-800-000-judar-fran-arabstaterna-till-israel/

 20. Det ar svart att tro pa palestiniernas seriositet ocksa, ma du tro. Jag tror att de maskar lika mycket som vi gor, tiden spelar for dem.
  Om jag var en seriost fredssokande palestinier skulle jag gjort fred med Ehud Barak pa 90-talet. Men Arafat drog sig ur i sista stund.
  Utdragandet fran Gaza 2005 var ingen hit heller.
  Vast banken ar ju mitt i ”magen” pa Israel sa det kravs verkligen sakerhetsgarantier for att vaga slappa omradet.
  Som boendes har kan man bli trott ibland. Men det finns inget vettigt och palitligt alternativ. Vi far val vanta pa att det kommer en ny ”Mandela” ett tag till.

 21. Michal,
  Kanske det. Men det riskerar att bli en lång väntan.

 22. Det var den judiska organisationen, de zionistiska terroristerna som började kriga och fördriva dem som bodde i dåvarande Palestina, inte tvärtom. Ska det vara så svårt att inse den saken.
  Ska det sedan vara så svårt att förstå ilskan hos dem som får se sina bostäder rivna och som fördrivs från områden de bebott under många hundra, kanske tusentals år, som fått se anhöriga mördas av de judiska ockupanterna? Ska det vara så svårt att begripa upprördheten hos dem som får se Israel bygga höga murar rakt genom deras jordruksmarker och som tvingas se israeler riva upp deras olivlundar. Ska det vara så svårt att inse vad det handlar om?

  Vad skulle vi gilla att danskarna började riva svenskars hus i Skåne, Blekinge, Halland och Bohuslän och mördade och fördrev de svenskar som bor där, med argumentet att de där delarna av landet tillhörde Danmark för bara några hundra år sedan så det är danskarna som har rätt till dem egentligen. Vad skulle vi göra? Lugnt och stilla packa på prylar och säga, visst, visst, det är ert hus det här. Naturligtvis ska vi flytta på oss? Ni var ju här först.

 23. Jadu Kara Kerstin,
  Tank att du tar upp Skane, som ditt land sa ondskefullt har norpat fran Danmark. Sverige tog det rika Skane, och vi vet kanske inte hur manga danskar som blev av med sina hem till forman for nya svenska herrar.
  Ja, Sverige kanske borde ersatta alla som de fordrev for forlorad egendom.
  Vinnaren skriver historien. Skams pa sig, Kerstin.
  Tank dessutom pa detta:
  Om inte antisemitismen hade funnits, sa kanske inte behovet av Israel hade uppstatt…vi judar blev ocksa fordrivna fran vara hem, och inte bara en gang, vet du val. Det maste val finnas plats aven for det judiska folket.
  Du kanske kan forbarma dig over oss ocksa och ge oss Skane?

 24. Taskigt att inte ha den blekaste ide om historia. Det ENDA som har gjort hela gamla stan i Israel ”arabisk” är Jordanieens illegala ockupation av området med engelsk hjälp, 1948-67. Före det hade judarna accepterat området som internationellt, araberna startade krig.Sen startade de krig igen och förlorade området de illegalt hade hållit – där var knappast någon världsopinion för att deras genom krig erövrade områden för evigt skulle vara deras. En sån förvrängning av historian kallas normalt antisemitism..

 25. Bäste Ralph,
  Du anar inte vad tröttsamt det är att lyssna tlll dessa papegojor som dagarna i ända klistrar etiketten ”antisemitism” på alla som yppar ett kritiskt ord om Israels politik. Dina läromästare i Jerusalem börjar nu också att allt oftare anklaga kritiska judar för antisemitism eller för att vara ”självhatande judar”. Nästa steg i deras språk blir att lägga till ”förrädare”.
  Jag vet inte var Historien börjar för dig. För mig börjar inte Jerusalems historia 1948 i alla fall. Du kanske har hört talas om korstågen för snart tusen år sedan? Då ansåg kristna européer att det var helt ok att utrota alla medborgare, araber och judar, i Jerusalem eftersom det sades vara Kristendomens heliga plats. Sedan drevs dessa erövrare (och rövare) ut ur Jerusalem 1187 och hela Mellanöstern av den förenade arabiska armen under ledning av Saladin.
  ”Det ENDA som har gjort hela gamla stan arabisk…”. Skrattretande.

 26. Hej Benny,
  Haller med om att det ar trottsamt att hora klyschor, fran bade hogern och vanstern. Jag tycker Dror Feiler pratar gammal smorja han med.
  Jag vantar pa att nyktra pragmatiker ska komma till makten i bagge lager har i Israel och i Palestina. Sana som lagger ovidkommande ”brodraskap” at sidan for att garantera fred for sina respektive folk.Jag vill att de delar upp omradet som de forstar bast och end of story. Slut pa konflikten, slut pa kraven. Sedan far man hjalpas at att bygga upp Palestina, det ar faktiskt nagot vi ar himla bra pa.
  Naiv.

 27. Jag var på väg att skriva ihop en längre kommentar som pekade på de betydande likheterna i framtidsutsikter mellan Israel och korsfararstaterna som en gång låg i samma område. Men då Michal själv skriver att hon inser att tiden är emot Israel känns det överflödigt.

  Det jag inte förstår är att det inte föds en ledare i Israel som inser problemet och förstår att landets ”in your face”-attityd, kopplat med dess isolering och beroende av stöd från andra sidan jordklotet är ett recept till Förintelsen 2.0. Den dagen Israel faller kommer inte Yahve, Allah eller vad man nu vill kalla den guden ha något att göra med den massaker som kommer inträffa. Och den dagen kommer, det kan var och en som kan läsa en demografisk trend inse…

 28. Nej Michal, tråkigt att du tror det. Jag tycket det är oerhört tragiskt att det kommer inträffa när det faktiskt skulle gå att förebygga. Alla liv är lika mycket värda. Ingen förtjänar dö för att man är född på en viss plats eller tillhör en viss trossamfund.

  Samhället som kommer att byggas upp på Israels ruiner lär knappast blir ”rättvisare”. Troligtvis kommer väldigt få bland dem som har gamla anspråk på de lokala resurserna att få dem uppfyllda.

  Min enda förhoppning är att den nya stat som kommer byggas upp inte blir religiöst definierat utan lämnar plats åt judar, muslimer och kristna som medborgare med lika värde och rättigheter. Men ju mer blod som spills i samband med uppbyggandet av en stat, desto mindre fredlig, stabil och tolerant blir den. Israel själv är ett bra exempel på detta.

 29. Navra,
  Den eventuellt nya stat som kommer byggas upp, skulle Israel forintas, kommer att bli ytterligare en arabisk islamisk stat .
  Ingen pluralism, inget multikulturellt samhalle, ingen demokrati.
  Men detta ar inget nytt, jag altar gammalt utslitet pjunk.
  Utan att anklaga nagon for antisemitism, sa tycker jag att Israel doms hart, utan insikt i den pressade situation landet befinner sig i, territoriellt och politiskt.
  Israel ar inte, som Sverige, omringat av vanskapliga stater. Vi ar en o i ett arabiskt hav.
  Palestinierna blir omilt behandlade, ja, men det finns faktiskt farliga manniskor ibland dem som vill skada oss. Fientliga grupper och lander ligger pa skotthall fran oss, sa vi har handen pa pulsen har.
  Du har anslagit en valdigt svensk sandladepolitisk ”om alla ar snalla och delar”-ton, men detta ar mellan-ostern och det ar ett tuffare klimat har an i Sverige. Talar man som du har anses man som svag av vissa arabiska extrema grupper.

  Oavsett vad palestinierna vill och egentligen kanske tycker, sa ar de inte fria att gora fred med Israel. Det finns arablander som betraktar fredssokande palestinier som quislingar som skanker bort helig arabisk mark. Arablanderna ar tillrackligt manga for att bestamma att de inte vill ha Israel har, inte nagonsin kommer acceptera landet.
  I motsats till dig tror jag inte det har nagot somhelst att gora med hur Israel beter sig.
  Palestinierna har inte mycket att satta emot sina arabiska broder, sa de vill inte garna tala med Israel, definitivt inte om eftergifter eller garantier.
  Vi ar inte dumma vi heller, sa undertiden fortsatter vi att bygga, det satter lite press pa dem att skynda sig pa att bestamma sig for vad de vill medan det fortfarande finns nagot kvar.

Lämna ett svar