Isreals byggboom.

-Israel har valt bosättningar

framför fred.

.

Det säger den Palestinska Myndighetens chefsförhandlare Saeb Erekat. Orsaken är att Israel i onsdags på nytt annonserade nya bosättningar på Västbanken. Den här gången ska det byggas 625 nya hus i kolonin Pisgat Ze’ev. Sedan Isreal vägrade att förlänga byggstoppet och därmed diskussionerna om fortsatta fredsförhandlingar bröt samman har Israel redan annonserat flera tusen nybyggen. Pisgat Ze’ev är bara den sista i raden av nybyggen i östra Jerusalem och på Västbanken.

.

.

Saeb Erekats bedömning är helt säkert riktig. Israel har valt sin  handlingslinje. Benjamin Netanyahu spelar högt men kan troligen ta hem potten. Barack Obama kan inte och vill inte tvinga Israel till förhandlingsbordet. Kan inte, därför att den nya republikanska majoriteten i Representanthuset binder Obama till händer och fötter. Vill inte, därför att han likt Bush och alla andra presidenter efter Eisenhowers dagar svär på obrytbara band mellan de två länderna.
Det ger Netanyahu det manöverutrymme som behövs för att behålla den ortodoxa extremhögern och halvfascisten Lieberman kvar inom regeringsmajoriteten i Knesset. Bibi behöver inte längre låtsas att han är för en tvåstatslösning utefter 1967 års gränser med vissa modifieringar för att behålla de största kolonierna inom Israels framtida gränser.
Vita Huset har inget att sätta emot. Det är också vad Saeb Erekat och Abbas känner av.
Marken ger vika under deras fötter eftersom de satsat allt på att gå USAs och Israels ärenden på Västbanken, där deras USA-utbildade polis skapat ”ordning och reda”, eller förtryckt alla protester mot Israel om man ska tala klarspråk.
De äpplen som den Palestinska Myndigheten bitit i har blivit allt surare för varje eftergift som den gått med på.
-Det ser ut som ett israeliskt budskap till oss palestinier och amerikaner att de vägrar varje överenskommelse om att återuppta förhandlingarna, sa Abbas talesman Abu Rdainah till media.
Det verkar vara en riktig tolkning av situationen. Vilken väg finns kvar för det palestinska motståndet?

.

Media: GP1,DN1,DN2,DN3,SVD1,DN4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 svar på ”Isreals byggboom.

 1. och detta område ockuperades av Jordanien mellan 1948 till 1967 inklusive delar av Jerusalem.

  Och ”palestisnkt folk” har egentligen inte funnits. En del av dem var nomader, en del av dem kom från andra arabländer för att få jobb på kibbutzerna som byggdes för mer än hundra år sedan.
  Jerusalem var inte viktigt för muslimerna som religiös vi. Även de som idag ber uppe i Al Aksa mosken ber och böjer sig mot Mekka som finns i nuvarande Saudiarabien.
  Abbas vägrar att gå med på fred, vägrar att erkänna staten Israel. Han säger en sak till västvärlden och en annan sak till de andra.
  Precis som Yassir Arafat. Yassir Arafat skrev under Oslo avtalet, men å andra sidan så erkände han inte Israel och om han fortfarande varit i livet så skulle det ändå inte blivit fred i mellanöstern.
  Det spelar ingen roll hur mycket de israeliska regeringarna var beredda att ett ge, Yassir Arafat och Abbas var aldrig egentligen beredda på ett fredsamtal med Israel. Abbas vill inte ha fred med Israel och kommer aldrig att vilja ha det. Det enda som egentligen intresserar honom och de nära honom är alla pengar som skickas till dem från hela världen. Dessa pengar går inte till de ändamål de säger. De går till deras privata intressen och konton.
  Pengar som finns på konton i Shweiz och som idag tillhör Suha Arafat, och det rör sig om ett antal miljarder dollar, är pengar som Yassir Arafat tagit från pengar som skickats från olika hjäporganisationer och FN under åren han var ordförande i PLO.

 2. Maria,
  Jag undrar om du finns? Annars borde du uppfinnas. ”Det palestinska folket har egentligen inte funnits”. Ja herre jössus, mycket ska man höra innan öronen ramlar av.

Lämna ett svar