Dödsdömd för hädelse

Religionen – härskarnas giljotin.

.

Karl Marx sa att religionen var folkets opium. Men religionen är inte bara ett lyckopiller med garanterad ”uthärda-jordelivet-effekt”. Det är också ett vapen i de härskandes händer. Ett dödligt vapen i vissa fall.
Jag tänker på Asia Bibi, en fattig analfabetisk kvinna som anklagats för hädelse av folk i hennes hemby. Vi talar om en isolerad efterbliven landsbygd i ett Pakistan där medeltida moral- och religionsbegrepp härskar. Därför har Asia dömts till döden via hängning.
Asia är kristen. Det är hennes brott. För i Pakistan är religion och stat en sammanflätad enhet där sharialagar och religiös diktatur tjänar den genomkorrupta härskande klassens intressen. En klass dominerad av jordaristokrati, handelsmän och dignitärer inom militär och statsapparat.
Asia dömdes till döden för en påstådd hädelse av profeten Muhammed som bara hennes grannar kan vittna om. Det handlar troligtvis om osämja i byn som gaddat samman bybor mot den religiöst ”avvikande” Asia Bibi.
Men för den härskande klassen är lagar mot hädelse och gudsförnekelse viktiga juridiska instrument för att söndra och härska. En fanatism som riktar sig mot oliktänkande är helt ofarlig för de som har makten. Det hindrar den stora majoriteten av fattiga förtyckta bland Pakistans 200 miljoner medborgare att se sina egna levnadsvillkor i rätt belysning och att i stället se fiender där de inte finns.
Ett par medlemmar av det pakistanska parlamentet har besökt Asia i fängelset och kräver att lagarna om hädelse ska reformeras för att inte fler ska drabbas av Asias öde.
-Det kommer inte på fråga att ändra lagen om hädelse, säger Babar Awan landets justitieminister och medlem i det styrande Pakistanska Folkpartiet.

.

Kräver mord i profetens namn.

.

Högsta domstolen tar snart ställning till om domen mot Asia ska fastställas. Om domstolen friar henne blir det omöjligt för henne och hennes familj att stanna i Pakistan. Fanatiska islamister har redan uppmanat till mord på Asia om hon inte avrättas.

.

Stöder Asia i frihetens namn. Friheten att tänka och friheten att säga vad man tycker.

.

Media: DN1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ett svar på ”Dödsdömd för hädelse

Lämna ett svar