Bin Ladens vänner

Bin Ladens bästa talangscout.

.

Den här veckan har franska media dominerats av kidnappningen och morden på två unga franska hjälparbetare i Niger. Vincent Delory och Antoine de Léocour, båda 25 år gamla, kidnappades förra torsdagen från en restaurang i huvudstaden Niamey och hittades skjutna dagen efter sedan franska elittrupper stationerade i grannlandet Mali satts in i jakten på kidnapparna.

.

Det var här de två ungdomarna kidnappades.
I Paris har Sarkozy proklamerat att AQMI, Al Qaida i Maghreb, ligger bakom morden. Ingen organisation har hittills tagit på sig morden men det är fullt tänkbart att AQMI ligger bakom. Det skulle inte vara deras första mord i regionen.
Redan i höstas gav Paris tecken på att inta en ”hårdare attityd” för att inte framstå som de som ”förhandlar med terrorister”. Det blev de två ungdomarnas död. I stället för att förhandla om en frigivning av de två sattes elittrupper in omedelbart och de två dödades av sina kidnappare innan de sedan i sin tur dödades av den franska insatsstyrkan.
-Det är en förlust av liv som vi beklagar, men vi var tvungna att handla för annars hade terroristerna tagit sig tillbaka till sin bas och utgjort ett fortsatt hot för alla som bor här i Niamey, sa en nigerisk regeringstalesman till media.

.

I september 2010 kidnappades sju européer i Niger.

.

Taktiken ifrågasätts säkerligen av ungdomarnas föräldrar som fick ”äran” att tas emot av Nicolas Sarkozy som deltog i en tyst marsch i den lilla staden Linselles till de dödas minne.
Det är normalt att media och politiker tar upp mycket plats för en så tragisk händelse. Men Sarkozy och andra ansvariga för relationerna med fattiga länder med muslimsk befolkning borde inse att de fungerar som Bin Ladens bästa talangscouter. Vad gör Frankrike i Niger? Jo stöttar upp en liten rik elit för att kunna fritt exploatera landets urantillgångar. I höstas höll Frankrike tyst när en militärjunta störtade den sittande presidenten för att ”återupprätta demokratin” som juntan sa. Känns det igen?
Efter det har alla fransmän på plats blivit ”lovliga” måltavlor för ”terroristerna”. Tystnad inför förtryck och allianser med korrupta regimer för att de regerar i regioner som är av ekonomiskt intresse för världens rika metropoler är det starkaste trumfkortet i de fundamentalistiska imamernas rekrytering av unga proselyter.

.

-Är du med eller mot mig?

.

Niger är inte enda exemplet. Vad säger och gör Europa inför diktatorn Ben Alis blodbad på minst 35 unga tunisier som vågat stå upp och kräva arbete och frihet? I Paris håller pratkvarnen Sarkozy plötsligt helt tyst som om inte en enda ökenvind fört nyheterna till hans öra. Ännu fyra veckor in i det tunisiska upproret har Sarkozy inte hittat de rätta orden. Vem minns inte med vilken expressfart tungan rann iväg efter det skandalösa förtrycket i Vitryssland. Men där har ju fransk kapitalism inga intressen att försvara så det kostar inget att pladdra fritt.
I Bryssel lyckades EUs nytillsatta utrikesminister, lady Ashton, efter tre veckors tystnad samla sig till en uppmaning om ”återhållsamhet i användandet av våld”. Underförstått, -Ben Ali ta i med måtta för du skadar vår demokratiska trovärdighet. Inte ett ord av sympati med landets ungdom som kräver ett värdigt liv i ett samhälle fritt från förtryck och korruption.
Samma sak för Hillary Clinton som under sin resa i Mellanöstern manade Ben Ali att ”besinna” sitt våldsamma förtryck. Hon och andra i spetsen för ”kampen mot terrorismen” uppskattar korrupta despotiska regimer som Ben Alis bara de bidrar till imperialismens jihad.
-Ni är med oss eller mot oss , som Georg W. ”Mission accomplished”, Bush sa.
Medan Tunisiens ungdomar visar på den enda vägen i kampen mot den islamska fundamentalismens lockrop om jihad och himmelska paradis spelar våra politiker i Paris, Bryssel, London och Stockholm den religiösa extremismen i händerna. Sarkozy är Bin Ladens bästa talangscout.

.

Media: GP1,GP2,DN1,DN2,SVD1,SVD2,SVD3,DN3,DN4,DN5,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna ett svar