Jasminernas revolution

Ett folk reste sig och segrade.

.

Kära läsare, det nya seklets första revolution har ägt rum. Det tunisiska folket har rest sig och kastat av sig en diktatur som förtryckt det i nästan tre decennier.
Upproret har redan fått ett namn – Jasminernas revolution. Det tunisiska folkets heroiska kamp och störtande av Ben Ali för in en frisk doft av frihet i de arabiska diktaturernas unkna rum.
Den här artikeln skulle handla om Ben Alis troliga avgång. Under skrivandet faller det fantastiska meddelandet att han redan avgått. Med svansen mellan benen flyr han landet som den tjuv han är. Destination Frankrike? Hans vän Sarkozy kan säkerligen fixa ett uppehållstillstånd åt mördaren. Något som vanliga arbetare från Nordafrika förnekas.
Nu lördag morgon sägs det att mördaren landat i Saudiarabien. Där kan han känna sig säker bland USAs fina vänner, despotiska specialister på ”terrorism” och organiserat kvinnoförtryck.

.

Ben Ali – FÖRSVINN.
Ibland skapas mer historia på en dag än under 23 år. Det är vad som nu skett i Tunisien. I torsdags kväll hängde Ben Ali ut en fet morot till folket och lovade att avgå 2014 och att inte längre skjuta skarpt.
-Dra åt helvete, svarade folket och fortsatte kräva hans omedelbara avgång. Fredag morgon samlades närmare tio tusen demonstranter framför inrikesministeriet för att manifestera sin glädje över presidentens eftergifter och för att kräva mer – hans omedelbara avgång.
I videoklippet härunder kan vi se att soldaterna börjat fraternisera med demonstranterna som under dagen växte i antal till kanske 50 000. Det får oss att tänka på andra historiska ögonblick då en diktators sista stund vid makten stått på spel.

.

.

Är det verkligen de sista timmarna av despotin vi upplever? Det är frågan jag tänkte ställa. Nu vet vi redan svaret. Den korrupta familjen vid makten tar till flykten. Ryktena surrar i luften. Två vita flygplan ur presidentens privata flotta sågs lämna Tunis flygplats i går middag. Riktning Dubai om ryktena stämmer. Familjens rikedomar finns säkerligen redan i säkerhet i Europas skatteparadis. Vissa av familjens medlemmar lär ha arresterats och kommer säkerligen att ställas till svars för kronisk korruption.
Eftersom löftet att inte ställa upp till omval 2014 sågs som ett hån mot folket backade Ben Ali ytterligare tre steg fredag eftermiddag. Regeringen avskedades och ett parlamentsval utlovades inom sex månader.

.

Tunisiens ungdom kan vara stolt över sitt mod. Viljan till uppror var
starkare än diktatorns kulor.

.

I Tunis och andra upproriska städer svarade folket på nytt – dra åt helvete.
I desperata situationer tar despoter till desperata åtgärder. Moroten stoppades på nytt i kylskåpet och i stället utlystes undantagstillstånd i hela landet. Piskan plockades fram igen. Det verkar som att armén inte är helt att lita på så presidenten satte i stället in polisstyrkor som med tårgas attackerade demonstranterna som samlats utanför inrikesministeriet.
Nu vet vi att inget hjälpte. Despotens 23 år vi makten är över. En regering med ryggrad i Paris skulle naturligtvis sätta mördaren i fängelse om han dyker upp i landet och omedelbart konfiskera de hundratals miljoner euro som förts över till familjens privatkonton i London och Zurich. Men det är naturligtvis en otänkbar åtgärd för Europas ”demokratiska nyliberaler” vid makten.
Innan Ben Ali flydde i sitt privata jetplan lämnade han över statsrodret till sin premiärminister Mohamed Ghannouchi. I sitt första framträdande i teve lovade interimspresidenten att Ben Alis löften om nyval inom sex månader ska hållas, att total pressfrihet ska införas och alla fångar släppas.

.

Mohamed Ghannouchi sägs vara en ”hederlig” man. Fan tro’t. En hederlig man tjänar inte en maffiakung.
Nu återstår att se om Mohamed Ghannouchi är en tillräckligt stark säkring för att stå emot de ampere som folkmassorna alstrar. Det krävs omedelbara svar på folkets krav på frihet för att interimstyret inte ska bli en mycket kortlivad historia.
Alla möjliga trix kan komma att användas av makten och dess polis för att diskreditera revolutionen. Det rapporteras att i flera städer drogs polisen i går kväll bort från gatorna samtidigt som fängelserna tömts inte bara på anhållna demonstranter men också på vanliga brottslingar. I flera städer anar befolkningen oro och fruktar plundring av allmännyttiga inrättningar. För att hindra provokationer och plundring har befolkningen bildat kvarterskommittéer i vissa stadsdelar för att organisera försvar av den kollektiva egendomen.
I huvudstadens arbetardistrikt patrullerar befolkningen i sina kvarter för att skydda sig mot plundrande gäng som drar kring. Vilka de är och hur de organiserats återstår att se.
De närmaste dagarna kommer att bli avgörande för vilken riktning upproret ska ta. Det tunisiska folket är mäkta stolt över att ha jagat diktatorn på flykt och kommer inte att låta vem som helst snuva dem på den dyrt vunna friheten.

.

Media; GP1,DN1,DN2,DN3,DN4,SVD1,SVD2,AB1,AB2,VG1,AB3,EXP1,EXP2,DN4,SVD3,

Bloggare; Jinge,Svensson,Röda Malmö,Röda Lund,Vardagskrig,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

7 svar på ”Jasminernas revolution

 1. Hrm, har en känsla av att man ska vänta med att hurra tills man ser hur det här slutar. Alla revolutioner slutar ju inte lyckligt, som vi vet.

 2. Kerstin,

  Det är sant. Vi vet inte hur det slutar. Det vet man aldrig. Men nu är lyckan där eftersom folk känner att de segrat även om det finns ängslan om framtiden. Man ska alltid jubla över en seger. Det kan ju knappast bli värre än det som var.

 3. Benny:
  Vi är väl olika kanske. Jag tar aldrig ut en glädje i förtid (utom vad gäller att vi går mot ljusare tider igen). Hoppas kan man ju däremot göra, och det gör jag.

 4. Kerstin,
  Jag glädjer mig åt segern över diktaturen samtidigt som jag inser att det finns hinder ivägen för stora demokratiska framsteg.

 5. Pingback: Tunisien har alltid varit en demokrati | Svensson

 6. Pingback: Jinge.se » Guillou sågar Carlgren

 7. Pingback: Seger åt upproret i Tunisien | Röda Lidköping

Lämna ett svar