Varför tiger Carl Bildt

.

När det är protester mot förtryck och övergrepp i länder som Iran eller Vitryssland.
Då tiger inte vår utrikesminister Carl Bildt. Nej, då blir det presskonferens och hans stämma vibrerar av indignation. Ilskan frustar fradga och hans blogg ”Alla dessa dagar” glöder av vrede.
Nu är han på Värdsekonomiskt Forum i Davos och har alla möjligheter i världen – att inför mer än tusen journalister – lämna ett tydligt avtryck. Ingenting kunde vara enklare.  Han har bara att säga att regimen Mubarak måste bort.

.

https://i0.wp.com/lh4.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TUQPExt4YKI/AAAAAAAAGCI/8rmp8yLWyUI/mubarak-obama-peace.jpg?resize=584%2C364

.

Inga brösttoner mot USA:s bäste vän i regionen…

,

I stället samtalar han med en och annan svensk journalist och säger att Mubarak ”måste bli mer konkret”.  Han efterlyser en ”tydligare reformagenda”. På sin blogg delger han sina läsare sin ”oro” och konstaterar att internet släckts ner. Men ingenting om att diktaturen ska störtas.
I Kairo, i Alexandria, i Suez och i Assuan samlas i dag – lördag – åter hundratusentals demonstranter. Under morgonen har  de räknat alla sina döda och försökt hjälpa alla som sårats. Men väljer ändå att okuvligt fortsätta sin kamp mot diktaturen.  Det krav som genomsyrar alla proteströrelser är att Mubarak ska bort.
Men Bildt. Han tycker bara att Mubarak ska ”bli mer konkret”. I sak hånflinar han mot demokratin.
För övrigt. Varför är de ”rödgröna” mol tysta? Både när det gäller Tunisien och Egypten. Varför säger inte Sven Erik Österberg något? Så att partiets medlemmar får reda på var han står i frågan. Inte ens Veronica Palm, som av sina anhängare i partiet uppfattas som vänster, kunde i dagens Lördagsintervju, trots upprepade frågor,  rakt på sak svara att Mubarak ska störtas. Var det bara Olof Palme som kunde tala med ljungeld om ”diktaturens kreatur”? Är den ”internationella solidariteten” bara något för historieböckerna? Varför moltiger Lars Ohly och varför säger inte Sverigedemokraterna något? Klarar inte Jimmie Åkesson av att se hur ”vanliga muslimer” kämpar för att störta sina förtryckare. Är det så att den egna fantombilden av att alla araber är jihadkrigare pulvriserats av den massörelse för demokrati och frihet  som dag för dag vuxit sig allt starkare i den muslimska världen?

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,GP1,GP2,GP3,SVD5,SVD6,GP4,AB1,AB2,DN6,

GP5,AB3,SVD7,DN6,GP6,AB4,GP7,

Bloggare: Jinge,RödaMalmö,Svensson,RödaLund,

13 svar på ”Varför tiger Carl Bildt

 1. Sverigedemokraterna kunde möjligen sagt något här, men partiet har å andra sidan tidigare erkänt att det inte kommer lägga fokus på utrikespolitik. SD har inte yttrat sig om t.ex. Vitryssland heller, varför de väl då åtminstone har bättre balans än Bildt. Fördömer man en diktatur så ska man fördöma alla. Eller vara konsekvent avvaktande.

  Här är en SD-blogg som faktiskt skrivit om Egypten:
  http://mittenradikalen.wordpress.com/2007/10/28/befria-kareem/

  SD-riksdagsmannen Björn Söder hade på sin gamla blogg en banner till stöd för oppositionen i Iran.

 2. Man måste komma ihåg att hela världen är rädd för att islamister tar över.

  Detta är inte någon obefogad rädsla, de flesta i statsledningen är muslimer och muslimska brödraskapet har stort inflytande.

  Om ”revolutionen” sprider sig över hela arabvärlden, alla muslinska och arabiska länder är ju mer eller mindre diktaturer, så kan det bli en mycket omfattande oro och krig.

  Hur hemskt skulle det inte vara om dessa moderata muslimska länder, Egypten har ju haft den största friheten och den största andelen kristnal, får ett styre som påminner om Irans med mullor som har det sista ordet i allt?

  Detta är en krutdurk.

 3. Pingback: Jinge.se » Grattis Palestina !!

 4. Märker hur mycket media kan påverka ens syn på nästan allt som händer i världen. De flesta inom media är inte neutrala (gäller även svt och sr) och istället ganska Palestinavänliga och det hör och läser vi varje dag. Det påverkar våran syn på det som händer i mellanöstern. Sverige är de mest Palestinavänliga landet i Europa.

 5. De statliga Svt och Sr ska vara neutrala då de betalas av folket. Tycker Palestinavänliga Mellanöstern-journalisten Cecilia Uden inom Sr borde få sluta då hon ofta vinklar händelser där.

 6. Lennart. Före CIA:s och Saudiarabiens militära hjälp och annan sponsring av 30 000 jihadister i Afghanistan, under kriget mot Sovjet, CIA;s stöd åt Hamas /för att komma åt Arafats sekulära Fatah/ och sedan det globala ”kriget mot tgerrorismen” var det ont om radikala högerextrema islamister i världen. Diktatur och nationellt förtryck föder motstånd.

  Till Loffe. Tycker du att Cecilia Oden är för Israelvänlig eller vad menar du?

 7. Göte,

  Islam utvidgade sig från arabiska halvön för att omvandla infidels för mycket längre sedan.

 8. Pingback: Vill EU ha stabilitet eller demokrati i Egypten? « Röda Berget

 9. Pingback: Glöd av vrede | Nordic Dervish

 10. Pingback: Tweets that mention Varför tiger Carl Bildt -- Topsy.com

 11. Du påstår att Bildts blogg glödde av vrede under demonstrationerna i Iran? Du borde kanske kolla i bloggens historik eftersom att han enbart delgav sin oro då också. Det var angående ship to Gaza du syftar på skulle jag gissa.

Lämna ett svar