Mubarak nästa?

.

Hopp om något nytt under Kairos sol?

.

Man måste fråga sig om den primära egenskapen hos Mubaraks diktatoriska regim är senilitet? För vem trodde sig Mubarak kunna lura med sin nybildade regering? Ta de ministrar som styr, låt dem gå ett kvarts varv runt kung sol i mitten, stanna upp och sitta ner på den tomma stolen. Det är vad som skedde.

.

.

Finns det symbolik i att ministern för luftfarten utsågs till ny premiärminister? Hans enda uppgift kanske blir att förbereda en luftbro till Riyadh i Saudiarabien. Folket önskar dem säkert trevlig resa.
Folkmassorna kräver diktatorns huvud och som svar skyfflar han runt sina ministrar och säger att han förstått sina landsmän. Inte ens Ben Ali försökte sig på ett så genomskinligt trick. Han hade åtminstone förstånd att gå när hans tid redan var förbi. Mubarak verkar tro att det finns ett liv efter den 25 januari för honom.
-Jag vill föra en dialog med folket men utan våld, mumlade mumien som fört en monolog i trettio år. Likt Ben Ali försöker diktaturen att göra kosmetiska eftergifter i hopp att demonstranterna ska tröttas ut. Likt Ben Ali verkar Mubarak följa receptet för den ”brända jordens taktik”. Sent fredag kväll försvann polisen från gatorna, inte ens en trafikpolis syntes så långt ögat nådde.
Budskapet är riktat till alla individer som saknar all form av civilt medvetande. Småtjuvar och annat samvetslöst patrask inbjuds till plundring för att skapa kaos och krav på ”lag och ordning”. I spetsen för plundrarna, för att visa vägen, hittar vi civilklädda gangsters ur diktaturens säkerhetspolis. I flera fall har individer tillhörande den fruktade svartklädda säkerhetspolisen setts leda plundring i affärer och bostadskvarter. Man kan också misstänka samma polisstyrka för att ligga bakom den kriminella vandalismen i Kairos nationalmuseum för att diskreditera revolutionen. Likt i Tunisien organiserar sig befolkningen i självförsvarsgrupper i bostadskvarteren för att skydda sina ägodelar. Från flera av dem hörs redan ropen på hjälp från armén eller att de ges vapen att försvar sig med.
De närmaste dagarna eller kanske timmarna hänger revolutionens framtid intimt samman med vilka styrkeförhållanden som utvecklas inom armén. Egyptens väpnade styrkor är stora, närmare en och en halv miljon män i vapen, men det är en värnpliktsarmé. Framför bössmynningen ser soldaten sin far, bror och syster. I går visade media fantastiska bilder av fraternisering mellan demonstranter och soldater i pansarvagnar och tanks. Bilderna påminner om historien från Ungern 1956 till Tunis 2011.
Revolutionen är i mycket ett psykologiskt krig om soldaternas samveten. De slits mellan rädslan för vad som kan vänta vid ordervägran och mardrömmen att tvingas skjuta på släkt, vänner och grannar. Vid många historiska tillfällen har revolutionära situationer sett de väpnade styrkorna slitas itu, konfronteras inbördes och/eller falla samman.

.

.

Slaget om armésoldaternas samveten i Egypten är inte över, det har knappt börjat. Den fraternisering som förekommit är ännu marginell men den visar vad som kan ske de närmaste timmarna. I dag söndag kan allt hända. Folket tror ännu på armén som institution, som en folkets kraft som inte ligger i Mubaraks hand. Det är en illusion. Det är arméns officerskast som har den verkliga makten i landet, allt sedan Nassers nationalistiska statskupp mot kung Farouk I i juli 1952. Socialismens rykte i hela den arabiska världen skadades svårt av det stalinistiska Sovjetunionens ”broderliga” kram av Nasser som utropades till ”socialismens förkämpe” i regionen. Den björntjänsten lider arabiska socialister av ännu i dag.
Den vackra vintersolen står redan högt på Kairos horisont när det här skrivs. Kanske kommer vi att äntligen se något nytt under solen i det perpetuum mobile av militära och aristokratiska diktaturer som alltid styrt i faraonernas land.
Som ett trist PS kan tilläggas att ynkryggen och förrädaren Abbas ännu en gång svikit det palestinska folket genom att uttala sitt totala stöd till Mubarak i ordalag som endast överträffas av kung Abdullah bin Abdul Aziz av Saudiarabien. Att EU och USA inte ännu övergett ”sin skitstövel” utan bara uppmanat  Egyptens tyrann att putsa bort den värsta smutsen det är ingen sensation. Men att Abbas så öppet och entusiastiskt  håller fast vid sin partner Mubarak  är häpnadsväckande. Ett politiskt misstag i samma klass som när PLO ställde sig bakom Iraks invasion av Kuwait.
.


.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

I pressen: DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,DN6,DN7,DN8,SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,AB1,AB2,AB3,GP1,GP2,GP3,

GP4,GP5,VG1,SVD5,SVD6,DN9,GP6,GP7,GP8,GP9,SVD7,GP10,AB2,SVD8,

Bloggare: Jinge,RödaMalmö,Svensson,RödaBerget,RödaLund,Från Kairo till Världen,

6 svar på ”Mubarak nästa?

 1. Regimen i Egypten kommer snart att falla precis som i Tunisen! revolutionärer förena eder!

 2. Pingback: Den arabiska revolutionen, informationen och det västliga hyckleriet. | Uppkäftiga Uppsala

 3. Pingback: Sanningen om samhället – 2011-01-30 EM

 4. Pingback: Följ utvecklingen i Egypten på socialisternas twitter

 5. Frågan är vem kommer att styra nästa diktatur?

  Muslimska brödraskapet är den ENDA politiska gruppering i Egypten som alla egyptier känner till, Mohamed Mustafa ElBaradei är näst till okänd för majoriteten av Egyptierna.

  Al-Jihad växte fram (1978) ur Muslimska brödraskapet som är den äldsta Islamistiska gruppen i Arabländerna.

  Al-Jihad är sen 1991 styrt av en betydande ledare inom al-Qaida vid namn Ayman al-Zawahiri.
  Detta har lett till månget samarbete mellan de båda organisationerna.

 6. Dina fakta, Var hittar du dom. Källhänvisningar, tack.
  Dessutom, Se till att solidarisera dig med sekulära, demokratiska rörelser i Egypten.

Lämna ett svar