Egypten – Ska en torterare ta över stafettpinnen?

.

En flod av människor strömmar i dag in över Frihetstorget i Kairo.  Klockan 13 15 är det redan en miljonhövdad skara  som förnedrar den diktator som tror att han fortfarande är älskad av sitt folk.  13 30 berättas från Alexandria  att protestmötet där är tre  kilometer  brett och kanske också kan räknas till över en miljon. Regimens våld har inte kunnat bryta av nacken på motståndet och allt fler frågar nu vad som ska komma i stället. Ska ”det gamla störtas ner i gruset” eller ska diktaturen hitta en landgång som kan rädda den över till fast mark?

.

https://i0.wp.com/graphics8.nytimes.com/images/2011/02/04/homepage/04egyptcham/04egyptcham-custom1.jpg?resize=584%2C285

.

ميدان التحرير
Redan tidigt i morse var det ”kö” för att ta sig in till Frihetstorget.

.

Under flera dagar har många sagt att Hosni Mubarak redan är död – politiskt .  En uppfattning som jag helt och hållet delar.  Men det är en man – som likt så många andra gamla krigare – vägrar att ge upp. ”It`s a dead man walking”, säger en av hans kritiker, El Baradei, till CNN. En redan död som fortsätter att gå.

.

”Vi hoppas på en övergång till demokrati utan att behöva bryta med en president som Mubarak, som väst och främst USA, anser vara vis, hette det i dag från Italiens premiärminister vid EU:s pågående toppmöte….”

.

Men de senaste dagarnas desperata våld. Där Mubaraks säkerhetstjänst och polis, tillsammans med betalt kriminellt patrask, har gått ut i en vildsint bärsärkargång mot demonstranter och journalister, ser samtidigt ut att kunna gå till historien som hans sista vidriga dödsryckning. Det hängivna, okuvliga mod som vi sett från kämparna på Frihetstorget i centrala Kairo och på ett otal andra platser i Egypten gör att regimen börjat rämna inifrån. Mubaraks mentor framför alla andra, USA:s regering, sägs dessutom vara i färd med att knuffa ner den redan döde i sin grav. Ett fortsatt amerikanskt stöd för Egyptens hatade diktator skulle helt enkelt få till följd att den egna demokratiska legitimiteten inte längre går att prångla ut över världen. ”USA:s eget varumärke skulle skadas svårt”, som reklamfolket skulle uttrycka saken.
USA och den egyptiska militären – som är diktaturens ryggrad – diskuterar nu febrilt hur man ska undvika att regimen störtas. De vill renovera, bygga om, hitta politiska övergångslösningar, som gör att stommen för den egna makten finns kvar.

.

Article - Barry Suleiman

.
Här utser diktatorn Omar Suleiman till sin egen efterträdare.

.

Många pekar då ut Omar Suleiman, som den som – åtminstone för några varv – ska ta över stafettpinnen efter Mubarak. Men vem är då denne kronprins som Mubarak själv utsåg till sin egen vicepresident så sent som den 29 januari? I västvärlden beskrivs han oftast som en ”mycket intelligent och distingerad herre”. ”Urban och sofistikerad”. Mubaraks närmaste man och USA:s viktigaste förbindelselänk med Kairo ända sedan 1993 när han blev chef för säkerhetstjänsten. Pratar flytande engelska och klär sig alltid i en prydlig, distingerad svart kostym och med perfekt slipsknut. 2009 utsågs han av tidningen Foreign Policy till den underrättelsechef som har mest makt i Mellanöstern. Han sågs som mer betydelsefull än den israeliska kollegan, Mossads chef Meir Dagan.
Ja, egentligen borde Suleiman vara känd i Sverige. De två egyptier som i december 2001 – efter klartecken från utrikesminister Anna Lindh – försågs med handfängsel, ögonbindlar och munkavlar av SÄPO/CIA och sedan transporterades i ett amerikanskt plan till Kairo och den egyptiska säkerhetstjänsten. De hamnade nämligen under Suleimans tortyrregim…
För den man som nu sägs ska ta över stafettpinnen efter Mubarak borde rimligtvis inte ens vara upp till diskussion.
Två internationellt uppmärksammade fall har öppnat dörrarna på glänt till Suleimans ökända fängelsehålor.

.

https://i0.wp.com/3.bp.blogspot.com/_y_aOy9Ji2kE/SzzE2rGaWEI/AAAAAAAAAA0/6OesKr9bMZ4/S1600-R/Pakistan+Commando.jpg?resize=584%2C393

.

Kommando från den pakistanska säkerhetstjänsten.

.

Först handlade det om Mamdouh Habib. En australisk medborgare som den pakistanska säkerhetstjänsten grep och på egen hand torterade för flitpengar 2001. Som var vanligt förpassades han sedan till en tortyrkammare i Kairo ( i tiden nära Anna Lindhs utvisningar ) och där ställdes han öga mot öga med Suleiman, som själv hade för vana att närvara vid alla förhör med alla som misstänktes för samröre med Al Quaida. Habib fick hela tiden elstötar genom kroppen, utsattes för vattentortyr genom näsan, fingrar bröts av och sedan hängdes han upp i slaktkrokar på väggen.
För att definitivt lätta på Habis tungband gav Suleiman sedan order om att en vakt skulle mörda en fånge från Turkistan inför ögonen på australiern. Vilket denne gjorde med en dödande karatespark…
Resultatet blev ”en frivillig bekännelse” och Habib flögs till USA:s egen Gulag, Guantanamo på Kuba. Han överlämnades efter några år till Australien. 2005 blev han, med vissa villkor, en fri man och så sent som i december i fjol gjordes en överenskommelse mellan honom och regeringen där Habib i utbyte mot en okänd summa pengar avstod från vidare anklagelser mot de australiska myndigheterna. Pengarna ska han använda för att försöka få till stånd en internationellt juridiskt åtal mot Egypten och USA….

.

https://i0.wp.com/lh5.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TUvZKmpvpkI/AAAAAAAAGIk/b_YFDGO1WB4/3510734385_9b82bced63_o.jpg?resize=584%2C493&ssl=1

.

Colin Powell i FN 2003 med sin ”bevis” om massförstörelsevapen…
.
Det andra fallet fick långt vidare och spektakulära konsekvenser. Även då var det den pakistanska säkerhetstjänsten som mot sina flitpengar grep en misstänkt Al Quaidaman, libyern Ibn Sheikh al-Libi. Han överfördes till amerikanskt förvar i det ökända fängelset vid flygbasen Bagram norr om Kabul. Efter en del internt bråk mellan FBI och CIA och efter rapporter direkt till George Bush och hans vicepresident Dick Cheney fick CIA:s chefen George Tenet sista ordet och  även Libi dra på sig ögonbindel och handfängsel för en resa till Kairo och Tenets nära vän torteraren Suleiman.
Väl där blev han inlåst i en trång bur i åttio timmar. Släpades sedan ut och misshandlades sönder och samman. Det Suleiman ville få ur honom var en bekännelse om att han kände till att det fanns nära förbindelser mellan Saddam Hussein och Al Quaida. Framförallt skulle han bekänna att Saddam var i färd med att lämna över biologiska och kemiska vapen till Bin Laden och hans män.
Libi föll till föga och ”bekände” och USA:s försvarsminister Colin Powell fick ett underlag för sitt tal i FN februari 2003, där han försökte motivera USA:s krig mot Irak.
När det senare, efter USA:s invasion, visade sig att inte ens Saddam själv hade tillgång till dessa massförstörelsevapen frågade FBI Libi varför han ljugit. ”De höll på att döda mig (Suleiman) och jag var tvungen att säga något”, blev då hans lätt begripliga förklaring…
Ibn Sheikh al-Libis senare livsöde blev tragiskt och symboliskt. Vid ett besök 2009  i Tripolis statsfängelse Abu Salim upptäckte Human Rights Watch till sin förvåning att Libi fanns bland de intagna. Väl tillbaka i USA fick de reda på att han ”tragiskt nog hade tagit sitt eget liv” en kort tid efter deras resa och organisation ställde den väl motiverade frågan om det hela egentligen inte hade handlat om ett överlagt mord i syfte att tvätta bort alla spår efter denna osmakliga affär…
Osmar Suleiman. Den man som Mubarak och hans regim, liksom Vita Huset tycks se som regimens räddare.  Hans namn borde inte överhuvudtaget nämnas i denna diskussion. Han borde få en ögonbindel och handfängsel tillsammans med en enkel biljett till Internationella domstolen i Haag för en anklagelse om decennier av tortyr. Eller ännu bättre åtalas för samma brott – men av en ny demokratisk regering i Egypten själv.
******************************

.

Här två artiklar med referenser och källhänvisningar:

Stephen Soldz i Counterpunch

Jane Mayer i The New Yorker

Aljazeeras livestream från Kairo

.

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,DN6,DN7,DN8,AB1,AB2,AB3,Expr1

GP1,GP2,GP3,SVD6,DN9,DN10,AB4,SVD7,SVD8,

Bloggare: Jinge,Svensson,RödaMalmö,RödaLund,Björklund,Lassesblogg,RödaGöinge,Björnbrum,

Teckentydaren,UppkäftigaUppsala,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 svar på ”Egypten – Ska en torterare ta över stafettpinnen?

  1. Pingback: Lasses blogg » Vem kan man lita på?

  2. Pingback: Hosni Mubaraks tid är räknad | Svensson

Lämna ett svar