Mubarak sjunger sin svanesång…

.
“Jag är utled på det här. Efter sextiotvå år i tjänst hos folket har jag fått nog. Nu vill jag gå”, sa Egyptens Hosni Mubarak i veckan.
En åldrande landsfader som under alla år nitiskt och troget tjänat sitt folk. Det är den bild som diktatorn gärna tecknar av sig själv. Outtröttligt har han uppoffrat sig för sitt folk och nu är han sliten och vill med ålderns rätt dra sig tillbaka. Men går jag nu blir det kaos, fortsätter han och av plikt mot fosterlandet sitter jag därför kvar ett tag till…

.

https://i0.wp.com/lh5.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TUwfmEF0tHI/AAAAAAAAGIs/klvKShS0vQA/201124134322491112_20.jpg?resize=584%2C386&ssl=1

.ميدان التحرير

Frihetstorget

.

Gårdagens nya, väldiga våg av massdemonstrationer och protestmöten i alla delar av Egypten visade med full kraft att Mubarak lever i en skenvärld. Miljoner människor, inte bara i Kairo, utan i alla städer och samhällen utmed Nilens stränder och i dess väldiga delta, stormade fram med sitt budskap om att hans tid är ute. I Alexandria, i Mahalla och i Giza var hela folkhav i rörelse och på Tahrirtorget i Kairo samlades än en gång över en miljon människor i en protest som både var en folkfest och demonstration av att folket inte vill att diktatorn ska behöva ”uppoffra sig” en enda dag till. Hans klocka är slagen. Samtidigt förbereder sig stora grupper av oppositionella på att klara av en lång strid. Barrikader har byggts av kravallstaket, utbrända bilar och allt bråte som går att komma över. Ett regelrätt fältsjukhus finns på plats dit apotekspersonal från hela Kairo kommer med gratis förband, mediciner och all annan tänkbar sjukvårdsutrustning. Systerligt och broderligt delar man på vatten, mat och filtar.

Nu på morgonsidan publiceras dramatiska nyheter om en ”terroristattack” mot en oljeledning i Sinai och ett attentatsförsök mot vice presidenten Omar Suleiman. Det är ännu svårt att bedöma värdet i dessa nyheter. Men för mig verkar det solklart som i Saharas öken att  det handlar  om ”terror” som ”planterats” av regimen själv. Det räckte inte med stenkastning eller att skjuta på och knivhugga journalister. Nu tycks man pröva lite hemmagjord ”terror”för att motivera ”stabilitet”, ”undantagstillstånd” och kanske ”demonstrationsförbud”…

Senaste: Nyheten om ett attentat mot Suleiman hade producerats av Fox News och kom sedan till Expressen. Den dementeras nu….

.

https://i0.wp.com/lh5.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TUznfvBSk9I/AAAAAAAAGJM/Lvw6U71Gwxw/s576/an-egyptian-protester-holds-a-placard-with-slogans-against-president-mubarak-and-his-regime-during-a-protest-at-tahrir-square-cairo-egypt-01-febryary-2011.jpg?w=584&ssl=1

.

Nu har inte familjen Mubarak blivit lottlös av faderns många år som ”trotjänare” åt sitt folk.
Pappa Hosnis tid vid makten har varit en dyr historia för landets innevånare. I verkligheten har han inte tjänat sina landsmän. Han har i stället tjänat på dem.
I dag uppskattar bedömare den sammanlagda familjeförmögenheten till så mycket som 70 miljarder dollar. Det mesta av det man roffat åt sig är placerat i brittiska eller schweiziska banker och i en lång rad fastigheter. Bankerna UBS i Schweiz och Bank of Scotland sägs förvalta en stor del av kassan. Om den nu inte i en hast har flyttats till Saudiarabien. De värdefulla egendomarna äger familjen i London, i New York, i Los Angeles samt vid Röda havskustens mest exklusiva stränder. Enligt uppgifter publicerade i den arabiska tidningen Al Khabar äger Mubarak bland annat fastigheter på Manhattan och vid Rodeo Drive, Beverly Hills kanske lyxigaste kvarter. Hans bägge söner, Gamal och Alaa,  förfogar också över egna miljarder. När brittiska journalister för några dagar sedan jagade Gamal, som man tror har flytt till London, flockades de utanför dennes vräkiga hus vid Wilton Place mitt i City…

.

https://i0.wp.com/lh4.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TUzrA8983jI/AAAAAAAAGJs/lTfeDkSqFBg/ph-middleeast-leaders.jpg?w=584&ssl=1

.

”Hur många fiender har du på Facebook?”…
Den arabiska eliten i hela Mellanöstern har gott om pengar.
Men få vänner. Bara Berlusconi, Obama och några till…

.

Det mesta av familjens tillgångar kommer från utländska investerare som, för att få tillstånd till att överhuvudtaget driva företag i Egypten, ”bjuder på” en riskfri ägarandel på omkring tjugo procent…
Vi vet inte hur eller när Hosni Mubarak får sluta sin ”långa tjänst åt det egyptiska folket”. Vi vet inte om han till sist kommer att dingla i en av Kairos lyktstolpar eller om han kommer att sluta sina dagar  utsträckt på någon mjuk divan i saudiska Riyad.
Vad vi däremot vet är att hans tillgångar runt om i ”det internationella samfundet” omedelbart borde frysas. För att sedan återlämnas till det egyptiska folk han plundrat.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,DN6,DN7,DN8,AB1,GP1,GP2,GP3,VG1,

SVD6,SVD8,DN9,AB2,GP4,AB3,SVD9,SVD10,DN10,GP5,GP6,SVD11,SVD12,DN11,SVD13,AB4,SVD14,SVD15,

Svd16,SVD17,DN12,DN13,DN14,DN15,DN16,GP7,GP8,GP9,

Bloggare: Jinge,Svensson,RödaMalmö,Röda Berget,Björklund,Annarkia,

16 svar på ”Mubarak sjunger sin svanesång…

 1. Jag gissar att han dör av ålderdomssvaghet ganska snart, det är ju ett av skälen till oron, att det är så uppenbart att något nytt måste komma. Det finns väl åsiktsskillnader inom olika delar av statsapparaten om vem som skall komma efter, vem som ska få tulla utlandet på 20% och den egna befolkningen på 50% och samtidigt hindra ekonomisk tillväxt, det är i den sprickan de folkliga protesterna kommit fram.

  Kombinationen av gigantisk korruption och en enorm ungdomskull med utbildning och utan jobb som inte får försörja sig är explosiv. Grannarnas oljepengar skulle kunna investeras produktivt, om inte byråkrati/korruption/hållherrarnas privatmilis stod ivägen.

  En god metod mot diktatorer som placerar pengar i säkra länder är konfiskera tjuvarnas pengar. Eftersom det är stulet, kan man stjäla det tillbaka.

 2. Pingback: Game over eller time-out i Tunisien? | Röda Lidköping

 3. ALLA pratar om att störta diktatorerna i MÖ och ge folket äntligen en demokrati.

  ALLA påpekar att nu sprider sig kampen för demokrati (revolutionen) i alla muslimska länder.

  VARFÖR sprider sig inte kampen till Iran?
  Varför INGEN kräver att Irans diktatoriska regim skall störtas?

  Kanske verkligheten är att det är Iran som stor bakom ..”Islamic awakening created by the victory of the great Revolution of the Iranian nation..”
  http://www.presstv.com/detail/163526.html

  VEM vågar sätta igång demokratisering av Iran?

 4. Jerry, tror du verkligen på vad du skriver. Iran står bakom….
  Herre gud, ännu en variant av dessa paranoida konspirationsteorier. Peka på en enda konkret detalj i upproren i Tunisien och Egypten som skulle kunna bekräfta dina ”farhågor”. Och då menar jag inte sådana idiotuttalanden som Ahmadinejads att ”revolten i Tunisien bevisar att folket längtar efter en islamsk republik”. Den artikel din länk leder till är helt debil. Det enda den säger är att det ideologiska inflytandet från den iranska revolutionen är orsaken till de revolter vi nu ser i arabvärlden. Såg du ett enda foto av Khamenei i Tunis eller i Kairo.
  Snälla Jerry, tänk först och skriv sedan . Det brukar vara rätt logisk ordning och ge resultat.

 5. Pingback: Hygglig demonstration för den arabiska revolutionen | Svensson

 6. Hej Benny:
  Var i Ramle idag och kopte som vanligt kott hos den arabiske kotthandlaren. Visst sag man ayatolla Khamenei tala pa tv:n i hans affar, det var en frammannde arabisk tv kanal, inte fran Israels arabiska nyhetsprogram. Fattade inte vad han sa…men kan tanka mig att han ocksa talade om Egypten, som alla andra.
  Jag ar absolut for demokratisering av mellan ostern, men det ar svart att se att den kommer att ga langs samma rals som Ost-Tyskland osv. Jag ar, som andra orolig for om det bara kommer att bli en demokratisk prolog till annu en islamistisk diktatur.

 7. Hej Michal,
  Jag såg att iranska tv hade ett program med Khamenei som menade att vad som nu händer är en frukt av islamiseeringen av den iranska revolutionen 1979. Det är ju absurt. I Tunisen och Egypten är hälften av befolkningen under 25-30 år och de strävar helt enkelt efter lite frihet, lite frisk luft, inte efter en regim med skäggiga gubbar som dikterar deras uppträdande, musiksmak, smak för literatur och poesi eller kort och gott sexuella relationer.
  Självfallet finns det en risk för att fundamentalistiska krafter kan gå segrande ur revolten, men då är det bara ett bevis på den sekulära rörelsens svaghet och barnsjukdomar. Men man kan ju inte av det dra slutsatsen att man måste stödja ”stabiliteten” dvs Mubarak eller hans efterföljare Suleiman. De är båda arméns män och i Egypten om något land råder det en militärdiktatur. Den som inte vågar ta steget ut i det okända kan aldrig befria sig.
  Kolla den här debatten: http://english.aljazeera.net/programmes/rizkhan/2011/02/2011238843342531.html

  För övrigt kan man ju fråga sig varför USA och EU är så rädda för islamsk fundamentalism eftersom de inte har ett ord att säga om den värsta fundamentalistiska regimen av alla – Saudiarabien. Kan det möjligtvis bero på oljan?

 8. Arbetslosheten i Egypten ar valdigt hog, ca 30%, och maten ar dyr. Dar borjar det, det ar absolut en grasrotsrevolt. Men det muslimska broderskapet lurar i bakgrunden, och jag tror att de vill ta over i sinom tid. De ar, som du sager, mer organiserade. De stoder Hamas, inga kommentarer, dar har du och jag nog olika asikter. Bara kortfattat;Hamas stod i Gaza har sjunkit betydligt sedan de valdes, folk ville ha bort det korrupta PLO, det var drivkraften. Suha Arafats Parisvistelse var inte sa populart bl a.
  Vad galler Saudi Arabien, absolut sa talar pengarna. Men utover det sa ar val USA och EU, ja varlden i stort inklusive sagolandet Sverige, val nojda sa lange motparten samarbetar utan friktion. Man fragar sig inte hur folk har det egentligen forran det brakar loss ett uppror.
  Egyptens situation har lange varit kand, det ar sa overraskande att se svenska bloggare vara sa chockerade over upptackten. For dem har det varit ett turistmal med pyramider, kameler och hastar, sa pittoreskt(samma kreatur som deltog i ”motdemonstrationerna”, kan du fatta ). Man verkar tro att det ar konflikten mellan israeler och palestinier som ar den enda skamflacken pa kartan.
  Det kanns lite som dubbelmoral nar det for ett par veckor sedan inte sas ett ord om Tunisien och Egypten(egentligen kan man forsatta upprakningen), och sedan nar det brakar los, da ar man sa snabb att saga usch och fy, och schas. Och forvanad att inte politikerna ar snabbare att fordoma.

 9. Hej igen Michal,
  Jag känner mig inte träffad av din kritik mot bloggare som vaknar upp endast efter att händelserna dyker upp på drakarnas ettor. Om du tittar tillbaka i vår blogg så kan du hitta artiklar om exempelvis Algeriet långt innan det ”brakade loss”. Och vi har regelbundet sedan vår blogg startade i april 2008 följt Israels ockupationspolitik.
  Innan vårt bloggande arbetade både Göte och jag som skribenter på tidningen Internationalen. Jag följde exempelvis i detalj för vår tidning den iranska revolutionen 1979. Vi har kort sagt till och från skrivit om klasskampen i de arabiska länderna, Iran och Israel i över 40 år. Det är inget nyvaket bevakande som du tror.
  PS; För övrigt är arbetslösheten i Egypten bland ungdomen under 25 år närmare 70% än 30%. Och de unga under 25 är halva befolkningen. Då kan man se vilken krutdurk makten sitter på.
  Ett till PS: Bor du i Egypten?
  mvh
  Benny

 10. Se detta fantastiska klipp med Slavoj Zizek på Aljazeera. Han är tillochmed klipskare än självaste Kilden o Åsman.

  Svarar på många av spörsmålen här i kommentarerna…

 11. Hej Benny,
  Forlat, jag borde ha sagt, men jag inkluderar inte dig/er i de svenska bloggarna i gemen. Er blogg ar alltid fakta underbyggd. Bra jobbat alltsa!
  Jag bor i Israel(…)Nu far man val pa huvet.

 12. Och senare har USA, tydligt lett av Israel, hävdat att Mubarak måste sitta kvar och organisera fram den där omtalade demokratin. Det tror de ju inte på själva.
  Så vad tror jag nu? Jo att det inte kommer att gå att få bort Mubarak och om folk inte slutar protestera mot honom så vet man inte vad som kan hända – somliga risker är inte små plötsligt.

 13. Horde ocksa pa radion att Mubarak kommer sitta kvar till september, och att armen tar over efter det.
  Obama anses ha gjort bort sig genom att vanda sig an hit och an dit.
  Horde ocksa att pga av den hoga arbetslosheten bland 20 aringar sa ar det alltid ca 500,000 sysslolosa som vandrar pa Kairos gator.
  Demokratin later vanta pa sig i gammal god stil.
  Egyptierna har varit sa snalla och toleranta under sa land tid. Vi vill att de ska revolutionera sitt land, men de ar 80 miljoner. Vad ar tva miljoner demonstranter?Stackars manniskor.

 14. Hej Michal,
  Egentligen är ju Mubarak och armén samma sak. Men inte tvärtom. Därför kan armén som är den verklige innehavaren av makten, sätta Mubarak åt sidan för att rädda makten och samtidigt tillfredställa USAs behov av demokratisk legitimitet efter allt stöd de gett Mubaraks diktatur. Så jag tror inte att Mubarak blir kvar som aktiv ledare. Kanske som en ”Kung” utan makt i sitt lyxhem i Sharm-el-Sheik.
  Du har ju matematiskt rätt i att 2 miljoner är inget bredvid 80 miljoner. Men två miljoner som demonstrerar och ställer krav är en politisk/social kraft. Den ”tysta majoriteten” som makthavare ofta brukar gömma sig bakom, är ”tyst” just för att den inte är en kraft. Det är atomiserade människor utan band mellan sig. Om de börjar röra på sig då blir de en kraft. Det är ju typiskt att regimen måste lita till uppraggade betalda ligistgäng för att kunna attackera frihetskämparna. Det skulle den inte behöva göra om det fanns en kraft i rörelse bland de 80 miljoner till stöd för regimen.

 15. @ Benny Åsman
  ”Den artikel din länk leder till är helt debil.”
  Den artikel är tagen från den STATLIGA Iranska TV!

  Det är inte jag som har strålat ut reportaget på PressTV!

  Jag kollar http://www.presstv.com för att känna på stämningarna hos Iranska diktaturregimen.
  Trots allt de är inspirationskälla för Shiamuslimer.

  Jag såg inte ett enda foto av Khamenei i Tunis eller i Kairo, men PressTV ändå har åsikten att ..”Islamic awakening created by the victory of the great Revolution of the Iranian nation..”.

 16. Pingback: Andreas Malm talar i Lund om revolutionerna i Nordafrika « Röda Lund

Lämna ett svar