”Ner, ner med Mubarak”

.

Ett bra uttalande från Socialistiska Partiets verkställande utskott den 11 februari 2011:

.

I detta nu samlas miljoner människor runt om i Egypten för att tvinga diktatorn Mubarak att avgå. Ljudet från befrielsetorget i Kairo når genom TV-kanaler som Al Jazeera, och via twitter och Facebook, ut över hela världen: “Ner, ner med Hosni Mubarak!”

Ett folk har unisont rest sig
för att kräva demokrati och ett slut på korruption, förtryck och social orättvisa. I detta läge håller Mubarak sig kvar med hjälp av de delar av militären och polisen som fortfarande sluter upp bakom honom, men inte minst av omvärldens politiska ledare som utan någon som helst skam i kroppen vägrar att sälla sig till egyptiernas krav.

I Sverige har varken
utrikesminister Carl Bildt eller statsminister Fredrik Reinfeldt lyft ett finger för att stödja de demokratiska kraven. Tydligen är inte demokratin lika viktig att stödja i Egypten, som den var när NATO, med USA i spetsen, invaderade Irak och Afghanistan eller när EU genomför sanktioner Vitrysslands Lukasjenko. Istället låter man Mubarak försöka att vinna tid och hoppas på att upproret ska ebba ut så att regimen kan fortleva, om än i modifierad form.

Det enda hederliga
är att nu göra det självklara: Släpp er hand från Mubarak och kräv regimens avgång. Stoppa all svensk vapenhandel med Egypten. Gör det egyptiska folkets krav till ert, och låt den svenska rösten av solidaritet återljuda ner till befrielsetorget: “Ner, ner med Hosni Mubarak!”

.

4 svar på ””Ner, ner med Mubarak”

  1. Men…dessa miljarder han och familjen har skaffat sig. Som president under 30år har inte kunnat få ihop dessa pengar på ett lagligt sätt. Nej, detta är ju mutor och korruption som har berikat familjen Mubarak. Men går det att få tillbaka dessa pengar? Eller är det egyptiska folket rånat på dessa? Ska bli intressant att se om någon/några vågar begära tillbaka denna förmögenhet, som borde vara folkets.

  2. Hej Stig-Åke,
    Stora delar kommer nog att tas tillbaka. Schweiz har redan fryst hans tillgångar i landets banker. Den större delen av egendomen består en experter av fastigheter i lyxkvarter världen över. De kommer nog den egyptiska staten att ta hand om. Om det kommer folket till godo återstår att se. Det beror på vilka vägar revolutionen kommer att från i dag, dag ett efter Mubarak.

  3. Tyvärr så tror jag att det finns folk som kommer att berika sig själva av dessa ”gratispengar”. Militären som sitter vid makten just nu är väl inte heller några högavlönade personer. Sen måste jag bara få tycka en egen tanke. Alla dessa ledare som nu gratulerar det egyptiska folket. Var fanns dom när folket behövde dom? Det som hänt under dessa år har väl inte varit okänt för diverse tyckare. Mubarak som haft alla dessa vänner, fast han kuvade sitt folk. Nu har han lika många ovänner, då han kuvade sitt folk. Världens ledare är väldigt snabba nu, men varför var dom helt tysta när Mubarak var som värst?

  4. Hej Stig- Åke,
    Du sätter fingret på en öm punkt för hela etablissemanget och som vi pekat på i alla artiklar dessa fantastiska veckor: de härskande i väst håller sina ”vänner” under armarna så länge det inte blir en alltför stor belastning på den egna ”demokratiska trovärdigheten”, I fattiga länder med olja och råvaror föredrar de ”stabila regimer”.

Lämna ett svar