Algers polis utmanas

Ett steg på vägen i Alger.

.

Trots polisens förstärkningar lyckades mer än två tusen demonstranter att i lördags samlas till en protest på Första Majtorget i Alger. Mubaraks fall dagen innan hade stimulerat många att trotsa demonstrationsförbudet och den massiva insatsen av kravallpolis.
Redan tidigt på morgonen sattes 30 000 kravallpoliser in för att blockera alla infarter till Alger. Hundratals aktivister arresterades redan i dessa vägspärrar. Polisen hade också stängt av alla gator in till Förstamajtorget.

.

Flera tusen demonstranter trotsade undantagslagarna och demonstrationsförbudet.

.

Rädslan för polisens våld är verkligen befogad. Så sent som den 22 januari kallade RCD (Rally för Kultur och Demkrati) till en liknande demonstration. Då slog 20 000 poliser brutalt ned de 500 personer som försökte organisera en demonstration och inte mindre än fem personer dödades av polisen och flera hundra arresterades.

.

Bouteflika tillsammans med sin gode vän bling-bling Sarkozy

.

Trots det lyckades i går flera tusen demonstrera sin avsky för den algeriska polisstaten och kräva ett slut på undantagstillståndet, ett slut på korruptionen och social rättvisa i ett samhälle med stora rikedomar och massor av fattiga.
Den härskande arméeliten med nickedockan Bouteflika som president upprätthåller sin makt med polisterror. Algeriet är det polistätaste landet i världen. Till det har eliten pengar. Men ordentlig mat för dagen och arbeten åt de fattiga finns inga resurser. Lördagens demonstration var ett stort steg framåt. Det öppnas stora sprickor i rädslans mur. Bakom den börjar de härskande darra på manschetten.

.

Media: DN1,SVD1,SVD2,AB1,AB2,SVD2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 svar på ”Algers polis utmanas

 1. Det är dags för omvärlden att reagera mot den algeriska regimen och kräva att medborgare som vill uttrycka sin åsikt om sin situation inte ska arretsteras och torteras.
  Där har EU:s utrikestalesperson Catherine Ashton och våran egen Karl Bildt ett stort ansvar att rädda ansiktet efter fiaskot om Egypten.
  Indirekt bidrar vår regering till den situation som råder i arabvärlden genom att inte kritisera korruptionen.

 2. Så du tror seriöst att det kommer att bli en demokrati?

  Samtliga stater med Islam som majoritetsreligion, har blivit religiösa diktaturer.

  Egypten kommer att bli det nya Iran om ingen tar kontroll över situationen.

 3. Andreas,
  Du vet tydligen inte vad du pratar om. Världens största muslimska stat , Indonesien, är en parlamentarisk demokrati med flerpartisystem. Lär dig att tänka själv i stället för att apa efter rasistiska fördomar om ”araber”.

 4. Ingen rök utan eld, eller hur man brukar säga.

  Bo Rothstein konstaterar också att arabiska länder (obs inte muslimska) tenderar att vara mer autokratiska än ekonomi och allmän samhällsutveckling motiverar, och undrar varför. Hans slutsats är att det beror på det välutvecklade systemet för välgörenhet. I motsats till resten av världen där det sociala säkerhetssystemet bygger på olika kassor som folk betalar in till (och alltså är beredda att försvara) bygger det arabiska på att rika människor skapar stiftelser till förmån dels för sig själva, dels för de fattiga. Sådana stiftelser är nämligen skattebefriade.

  Välgörenhet är demokratifientlig, det insåg redan Strindberg (och arbetarrörelsen!).

  Rothsteins artikel finns på http://www.qog.pol.gu.se/working_papers/2010_24_Rothstein_Broms.pdf

 5. Tänk vad många förklaringar till varför arabländerna är dåligt demokratiskt utvecklade, eller att Afrika är fattigt och underutvecklat . Än är de lata och tycker det är roligare att svinga sig i lianerna än att jobba, än är det korruption, eller är det någon annan detalj som allt hänger på. En gemensam nämnare för alla dessa förklaringar från de intellektuella är att det absolut inte kan ha något med imperialism att göra. Araberna fick löfte om frihet av den brittiske ökenkämpen T. E. Lawrence om de ställde upp för britterna under första världskriget, de blev förstås blåsta och imperiemakterna styckade upp det hela. Så det är den kulturella egenheten med sitt välgörenhetssystem som förklarar allt, alla de som velat modernisera, emulera västs nationalism och tekniska framsteg fanns inte eller slogs ner av välgörenhetssystemet. Att väst stött varje autokrat och mer än gärna hjälp till att krossa de som velat att arabländer m.fl. skulle ta sitt eget öde i sina händer (och naturrikedomar) är förstås bara illusioner.

  Det är helt obegripligt att man kan hänga upp arabvärldens brist på utveckling på en endaste faktor. Man kan bli lite bekymrad över bristen på vetenskaplig stringens i den lilla nordliga randstaten. Jag har också blivit lite bekymrad över professorn som aspirerar på partiledarposten hos S, allt förklaras av demografin. Ärligt talat känns det lite tunt.

Lämna ett svar