Om Khaddafis vapenmånglare…

.

Den arabiska revolutionens stormcentrum har nått Libyen.
I landets näst största stad Benghazi kulminerade upproret i går kväll.
.

https://i0.wp.com/lh3.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TWKRg6VBwrI/AAAAAAAAGeE/CYfKJqCY9Iw/Fullsk%C3%A4rmsinf%C3%A5ngning%202011-02-21%20172253.jpg?w=584&ssl=1

.

I radions Studio 1 berättas 17 20 att det på Facebook larmas om att apachelikoptrar anfaller de människor som samlas för nya protester på Tripolis The Green Square. De ska vara så att Khaddafi endast anlitat sin egen klan just till landets flygvapen.
I eftermiddag deserterade två överstar med sina jetplan till Malta. De vägrade att följa ordern om att bomba motståndsfästet Benghazi.
Samtidigt säger Reuters att Storbritanniens utrikesminister Hague har uppgifter om att Khaddafi är på väg till Venezuela. Vilket i  och för sig inte skulle förvåna. Hugo Chavez fraternisering med flera diktaturregimer har varit och är fullständigt vansinnig…

.

https://i0.wp.com/lh6.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TWJqNfMOnMI/AAAAAAAAGds/Ew_S2rWD6bY/libya_561381t.jpg?resize=584%2C397&ssl=1

.
Nu på morgonen berättar en svensk affärsman direkt i telefon för Sveriges radio att militären gett upp. Då hade demonstranterna stormat och raserat militärens kaserner:
– Till slut lyckades man, och när allt var på väg att rasa i det sista fortet gav militärledningen med sig och gick över till demonstranterna.
– Det var som när man vunnit en fotbollsmatch, ett väldigt tutande. De senaste 5 dagarna har det varit väldigt hotfullt, men igår var det en känsla av seger här i Benghazi.

.

http://gp.se/image_processor/1.556095.1298296751!/image/3769552030.jpg_gen/derivatives/wide/3769552030.jpg?maxWidth=440

,

Från huvudstaden rapporteras om strider på flera håll. Demonstranter har  nu på morgonen tagit över den statliga televisionens huvudkontor . Den mest ”reformsinnade” av Khaddafis åtta söner, Sayf al-Islam, hotar med fullt krig.

.

https://i0.wp.com/lh3.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TWIpEZhzwxI/AAAAAAAAGdM/ZG3yRjiMC7E/Gaddafi%20%26%20Berlusconi%2C%2011.16.09%20%20%202.jpg?resize=533%2C384&ssl=1

.

Samtidigt har Italiens premiärminister Silvio Berlusconi hånat alla som upprörts med sin kommentar om att ”han inte vill störa Khadaffi”. Kanske ändå inte så konstigt, för trots att han själv äger fotbollslaget Milan och Libyens diktator har en stor ägarandel i den rivaliserande klubben, Juventus, förenas de bägge ändå i en gemensam omsorg om alla lukrativa ekonomiska avtal som slutits mellan de två grannländerna.
Storbritanniens utrikesminister William Hague har mer vett och takt i skallen. Han fördömer upprört våldet som ”oacceptabelt”, kräver ”en dialog” och tänker resa frågan i dag vid ett möte i Bryssel med EU:s utrikesministrar.

.

.

Däremot talar han tyst om Storbritanniens roll som Khaddafis egen vapenmånglare.
Det började med Tony Blairs besök i Libyen 2004. Där bröt han marken för ”ett långvarigt strategiskt partnerskap” mellan Shell och Khaddafis regim. Shell fick möjligheter att exploatera de oljefält som anses var de rikaste i hela Afrika. Dessutom skulle man svara för en ny terminal för export av naturgas.
I utbyte släppte Blair, som då gullades som mest av hela västvärlden, loss en rad exportlicenser för de vapen den libyska regimen ansåg sig behöva. År för år har sedan britterna sålt mer och mer vapen till diktaturen. Under de första nio månaderna i fjol till ett värde av 200 miljoner pund.
Den vapenarsenal som skeppats till Libyen utgörs till en stor del av tårgas, ”ammunition att användas mot folksamlingar”, vapensikten, speciella sikten för skarpskyttar, militära övervakningskameror, kontrollutrustning till militära fordon samt utrustning för att störa andras telekommunikation…
Alltså de vapen som nu används av Khaddafis elittrupper och enligt uppgift de legoknektar han hyrt in från Tchad.
Konfronterade med den arabiska revolutionen med dess krav på demokrati och social rättvisa står alla Västvärldens regeringar med byxorna nere till fotknölarna. Vår egen regering har också tappat sina egna små kortbyxor. Så sent som i februari  rapporterade vår handelsminister om  att den hoppades få sälja sälja övervakningssystem till libyerna. De skulle ”bara” användas till att övervaka landets flyktingläger, hette det.

.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,DN3,DN4,GP1,GP2,GP3,SVD4,GP4,GP5,SVD5,SVD6,SVD7,SVD8

AB1,GP6,Expr1,VG1,SVD9,DN5,GP6,GP7,DN6,SVD10,GP8,SVD11,SVD12,

Bloggare: Jinge,JonasSjösedt,Svensson,RödaMalmö,RödaBerget,

19 svar på ”Om Khaddafis vapenmånglare…

 1. Är du inte mer än barnslig? Lika lite som vi är kompis med dig har vi inte – och har aldrig haft – några kompisar i det du kallar för Nordkora.

 2. Pingback: När blev Moammar Gadaffi en rumsren ledare? « Röda Berget

 3. Ordet ”barnslig” är en förolämpning av alla jordens barn och borde bytas ut – till kanske ”vuxlig”=pinsam vuxen. Men, jag håller med om att denne ”olle w” är mer än löjlig i sin meningslösa kommentar. Ja ja, det här handlar ju om skeenden som är helt otroliga på alla sätt och vis. Jag har följt er blog och en massa andra. Ni gör ett jättebra jobb ni ’gubbar som jobbar’ 🙂 Har varit mycket i Tunisien och har vänner där så det här är mycket omvälvande och berörande. Jag känner mig hoppfull och man blir så glad när despoterna får ge sig en efter en. Situationen i Libyen är inte lätt, men Khadaffi behöver verkligt tjocka solglasögon om han ska kunna se ”sitt folk” i ögonen efter det här brutala mördandet.

 4. Har Khadaffi lämnat Tripoli nu?!! Det kanske går fortare än någon trott att bli av med pajasen.

 5. Alla som har något att sälja vill sälja det. Vad betalar Khadaffi med för pengar? Har han fått dem i bistånd, har han procent på alla affärer som görs i landet (som de andra diktatorerna), eller säljer han sitt lands olja och använder pengarna till att sitta kvar med våld?

  Det är inte så lätt att bli av med diktatorer. Ben Ali är tydligen sjuk, Mubarak över 80, Khadaffi också urgammal. Det känns lite grann att som enda sättet att lyckas är att diktatorn ändå är på väg att ramla av pinn, och efterträdaren inte är helt klar, först då kan folket hitta en springa att tränga ut genom.

  Många tror att ”Sverige” säljer vapen. Det gör vi inte, vi har sålt vår vapenindustri för länge sen, den är brittisk, amerikansk och tysk nuförtiden.

 6. Var kommer uppgiften om 200 miljoner pund ifrån?
  Enligt Sipri har är det endast Ukrania, Nordkorea, Italien och Frankrike som sålt vapen till Libyen mellan 1991 och 2009.
  Frankrike: 1 miljon USD
  Nordkorea: 11 miljoner USD
  Italien: 16 miljoner USD
  Ukraina: 290 miljoner USD

  Att Libyen skulle köpt vapen för mer pengar från UK under det förra årets första nio månader än de gjort totalt under nästan 20 år verkar inte troligt.

 7. ALLA är berusade av de senaste demokratins segertåg i arabvärlden.
  INGEN har befattat sig med vad framtiden skall bli för dessa människor som förväxlar mat med demokrati.

  Det som utlöste revolterna var inte törst efter demokrati utan en högst verklig HUNGER och massiv arbetslöshet.
  Frustration över stigande matpriser, hög arbetslöshet och gamla etniska/religiösa motsättningar som har flammat upp och fått sitt eget liv.

  I Bahrain är konflikten mellan styrande Sunni och Shia – Iran vill se Shiamuslimer vid makten.
  Alltså en demokrati enligt västerländsk modell skulle bara innebära maktöverföring från Sunni till Shia.
  Iran vill se till att USA:s 5:e flottan som är baserad i Manama, Bahrain är inte kvar i där.

  Italiens utrikesminister talar om att ett islamiskt emirat som utropats i Benghazi.
  Är det ett tecken på demokratisering?
  Jag tror att det är ett tecken på att det här kan gå hur som helst.

  Vi ser i skrivande stund att hela regionen destabiliseras, och alla vet vem som önskade destabiliseringen för att ha inflytande i hela regionen.

 8. Jerry,
  Du borde söka läkarhjälp. Konspirationsteorier är inte bra för hälsan.

  Benny

 9. Benny,
  Hade jag inte spendera 15 år av mitt liv i MÖ, då skulle jag inte yttra mig om folket utan att känna till deras kultur.

  Konspirationsteorier om att frustration över stigande matpriser, hög arbetslöshet och gamla etniska/religiösa motsättningar som har flammat upp med krav på demokrati….

  DU behöver ta bort skygglapparna och se helheten från ett annat perspektiv en den svenskarna har (för övrigt om hela världen).

  Det finns en värld utanför Sverige med andra åsikter än svenskarnas……

 10. vils, de 290 miljoner USD Ukraina sålde vapen till Khadaffi för under angiven period har sin naturliga förklaring. När Sovjetunionen imploderade och delrepublikerna plötsligt fick stå på egna ben, ärvde de också ryssarnas enorma vapenarsenaler, vilka snabbt omsattes i reda pengar av diverse skumma affärsmän av bl.a. Viktor Bolts kaliber – f.ö. porträtterad i filmen ”Lord of wars” med Nicholas Cage i titelrollen. Libyens självhärskare passade m.a.o. på att fylla sina depåer till ett bra pris.
  Gammal och gammal? Karl´n är 20 år yngre än Mubarak, och till synes vid god hälsa. Att rykten gör gällande att hans mentala hälsa är darrig är en annan femma…

 11. Den här slutmeningen är ”fin”:

  ”The FCO’s latest annual human rights report says Britain has negotiated with Libya a memorandum of understanding over deporting individuals and has set up training programmes for Libyan police forces ”to use modern evidence-gathering techniques, which meet proper judicial standards”.”

  Aningslösheten är för sorglig. ”Juridisk standard” i ett land där val är förbjudna, som regeras med dekret och inte ens låtsas ha ett lagrum? Det är ju bättre om de inte vet hur man samlar bevis.

 12. Jerry,
  Du må ha spenderat 15 år i Mellanöstern. Men av vad du skriver syns det att du inte förstått ett jota av vad som skett de senaste månaderna. Du skryter med att du ”känner deras kultur” och sedan skriver du om ”dessa människor som förväxlar mat med demokrati.” Ridån går ned. Något så jävla nedsättande har jag inte sett på länge. Miljoner har rest sig och krävt verklig frihet och störtat två, kanske redan tre, tyranner, och offrat hundratals av de sina som fallit för mördarnas kulor. Dom borde ha lyssnat till dig och ställt sig i brödkön i stället.
  Jag har bott i Belgien de senaste 35 åren och skriver inte ur snäv svensk synvinkel jämför med dina världsvana vyer. Men jag kan inte påstå att jag ”känner folket och dess kultur”. Jag känner belgare och hur just de tänker och tycker. Jag känner inte flamländska nationalister och förstår inte hur de resonerar.
  Att du låter dig ledas av konspirationesteorier är helt uppenbart. Hur kan du överhuvud taget ge kredit till den italienska ministern som i sin kikare hittat ett ”islamskt emirat” i Benghazi? Den idioten är ju bara ute för att förtjäna de mutor han tar emot från Berlusconi för att rösta för gigolon i parlamentet.
  Se helheten Jerry, byt glasögon.

 13. Bra svar, bloggkompis!

  Till sl. Ja, den meningen är verkligen helsjuk.

 14. Hej Henrik. Jag vet inte riktigt vad du syftar på. Men Shell som har sitt huvudsäte i Holland är ett anglosaxiskt företag som det heter med stor ägarandel både i London och på Wall Street.

 15. Jerry,
  Du verkar tro att jag är GUD som VET ALLT och därför kan förklara VARFÖR revolutionen bryter ut just nu. Jag tror inte du riktigt har förstått Marx liknelse med en mullvad som gräver sig fram och plötsligt sticker upp huvudet till allas förvåning. Det finns inget facit över VARFÖR historiska händelser sker just när de sker och inte ett eller två år innan eller senare eller inte alls. Kunde man finna VARFÖR de sker just när de sker då kunde man också skapa en TEORI som förklarar allt som händer här i världen. Sovjets fall 1989 kan ingen heller förklara varför det inte skedde 1979 eller 1999. Jag tror du får nöja dig med att historien är mycket av tillfälligheter speciellt vad gäller ”tidtabellen”. Absolut ingenting är förutbestämt.

Lämna ett svar