Marocko demonstrerar

Ett första lyckat steg.

.

Gårdagens demonstrationer i Marocko hölls i en fredlig atmosfär. I Rabat, Casablanca, Tanger och Marrakech samlades många tusen för att kräva ”frihet, värdighet och rättvisa”. Till skillnad från situationen i grannländerna höll sig ordningsmakten på avstånd. Monarken Mohammed VI, M6 i folkmun, hade tydligen bestämt sig för att inte skapa alltför stora rubriker.

.

Trots det ihållande regnet samlades cirka 4 000 demonstranter i Rabat.

.

Kungens styre är inte ännu ifrågasatt av oppositionen så varför provocera med onödigt våld mot demonstranterna som inte kräver hans avgång utan ”bara” kräver en parlamentarisk demokrati med färre befogenheter för M6. Så här i oppositionens första trevande steg kan han tillåta sig att spela mer demokrat än han är. Det marockanska kungahuset har regerat i 350 år och tänker säkerligen inte släppa ifrån sig mycket av makten. Speciellt eftersom M6 själv och resten av familjen är djupt engagerade i landets ekonomiska aktiviteter. M6 har bland annat stora intressen i de teknologiska ”frizoner” som byggs på kusten mittemot Spanien.
.

M6 spelar på både rollen som modern upplyst ung man och rollen som gudomlig Kung.

.

Gårdagens demonstrationer hade sitt ursprung i ett upprop från en front av organisationer under beteckningen 20-februarirörelsen för förändring. Centralt i den gemensamma plattformen är kravet på en ny konstitution som begränsar kungens makt. Ett explosivt krav i den månghundraåriga dynastin.
Jämfört med Libyen och även Algeriet är Marocko ett demokratiskt himmelrike. Men mycket är ändå en fasad för landets ungdom som lider under mycket hög arbetslöshet och med lönenivåer långt under grannländerna. Hälften av landets befolkning på 32 miljoner är under 26 år, vilket på grund av arbetslösheten skapar en tidsinställd bomb.
Formella fri- och rättigheter är visserligen bra och viktiga men för den arbetslösa ungdomen som inte ser en framtid i landet är det ändå ihåligt. Likt i Tunisien och Egypten följer en stor del av ungdomen en högre undervisning men sedan länderna öppnat sina marknader under tryck från IMF och Världsbanken finner de inga jobb efter skolgången.
Gårdagens demonstrationer var lyckade sett till antalet som deltog, tillsammans närmare 15 000 i de fyra städerna omnämnda ovan och sett till att de kunde genomföras fredligt utan våld från ordningsmakten. De var säkerligen början till något större.

.

Media: DN1,SVD1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Lämna ett svar