Frihetens hjältar

.

I en avgränsad regeringsbyggnad, omgärdad av sin egen korrumperade buffert av människor, hävdar Moammar Khaddafi lidelsefullt och med stora gester att han är älskad av alla människor i sitt land.
Samtidigt håller hans miliser och elitförband Tripolis befolkning som gisslan.  De innevånare som vågar och öppet vägrar att besvara hans kärlek dödas.

.

https://i0.wp.com/lh6.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TXDCZcoIcCI/AAAAAAAAGmo/6WQmG3ktVDA/image-185803-galleryV9-detn.jpg?resize=584%2C406&ssl=1

.

Med hjälp av stridsvagnar och artilleri försöker han samtidigt krossa det folkliga motståndet i staden Az Zawiyah. När detta skrivs lyssnar jag till läkare som via telefon till Aljazeera berättar att de kan se  hur Khaddafis folk dödar allt som rör sig. Sårade motståndsmän avrättas på fläcken.
Under lördag förmiddag berättar en annan telefonröst att bödlarna drivits tillbaka…

.

https://i0.wp.com/lh6.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TW7BMorlu6I/AAAAAAAAGlc/ClJOCR750Vg/1299087125548_403.jpg?resize=584%2C358&ssl=1

.

I Libyens östra del, 66 mil från Tripoli, rasade i går ett regelrätt slag där upprorsrörelsen attackerade en arméförläggning vid den strategiskt viktiga oljehamnen Ras Lanuf.  Efter hårda strider, med många dödsoffer, slogs basen ut och Khaddafi har därmed tappat kontrollen över både hamnen, flygplatsen och oljeterminalen. ”Vi ska erövra område efter område för att sedan gå in i Tripoli”, säger en talesman. ”Seger eller döden!”.
De bilder vi får bekräftar alla att det handlar om ett genuint folkligt uppror. Definitivt inte om en militärkupp. Det är inte heller ”två parter” eller olika beduinstammar som kämpar om makten.

.

.https://i0.wp.com/lh5.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TW7DTVCtTzI/AAAAAAAAGls/th0DMiIh0Yk/article-1362098-0D710DC1000005DC-799_634x389.jpg?w=584&ssl=1

.

Det vi ser är unga och gamla människor som strider för frihet, demokrati och social rättvisa. Upprorsmännen har ingen tidigare militär träning. De kämpar i sina vardagskläder. I gamla jackor, med slitna jeans och gummiskor.  Med erövrade rostiga vapen. Utan tidigare militär träning.
Det vi ser är frihetens hjältar. Hur länge Khaddafis terror ska härska vet ingen. Det enda vi vet är att han definitivt inte är älskad av sitt folk…

.

https://i0.wp.com/lh6.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TXC3j7k-OfI/AAAAAAAAGmc/cW9Foac0h-A/An-Egyptian-child-looks-t-007.jpg?resize=584%2C403&ssl=1

.

En bild på en liten egyptisk flicka som med sin föräldrar flyr i en buss.
Fotot skulle kunna vara taget av en återuppstånden Rembrandt…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,DN3,AB1,GP1,GP2,GP3,SVD4,DN4.

Bloggare: Jinge,Svensson,RödaMalmö,

4 svar på ”Frihetens hjältar

 1. Jag börjar svänga i min analys av vad som händer just i Libyen. I Pakistan sitter Raymond Davis, anställd av amerikanska utrikesdepartementet anklagad för mord på två pakestanier. Davis nämns i västerländs media, dock nämner man aldrig att han även står anklagad för att ha rekryterat al qaeda medlemmar. Samtidigt menar Khaddafi att det är just al queda han kämpar mot. Ser man bilder från vad som händer i Libyen påminner revoltörerna mer om just extremister än fredliga demonstranter, bestyckade med automatvapen och stridsvagnar. De som protesterar emot rebellerna ser ut som ”vanligt folk”, kvinnor, män gamla som unga.

  Jag låter konspiratorisk, men det finns anledning att vara det tyvärr. Är dessa revoltörer egentligen extremister rekryterade för att skapa en obalans som legitimerar ett militärt ingripande i landet.

  Finns mäktiga intressen bakom som faktiskt ser ”profit” i det? Svaret är ja.
  Hur stort inflytande har de i amerikansk och västlig utrikespolitik? Svaret är stort.

 2. Rolla,
  Jag tycker att du ska svänga tillbaka igen i din analys. Revolten började i Libyen ungefär som i Tunisien. En känd advokat i Benghazi arresterades och misshandlades vilket ledde till stora spontana protester i Benghazi. I fyra dagar växte protesterna till en folklig resning där obeväpnade demonstranter lyckades fördriva Khamismilisen till en kasern och under tiden hoppade större delen av armén i staden av och anslöt sig till demonstranterna. Att de beväpnat sig är väl inte så konstigt eftersom Khaddafi redan från första dagen sköt skarpt mot demonstrationerna i bäde Kenghazi och Tripoli.
  Du får det att låta som att ”rebellerna” attackerar en ”oskyldig” regim som bara försvarar sig. Att det skulle vara al-Quaida som ligger bakom revolutionen är sådan helstollig propaganda att den inte är värd att bemötas. Att sedan kanske USA tror att den har att vinna på ett aktivt stöd till oppositionen ändrar ju inte revolutionens karaktär.
  Vilka du syftar på som ”ser profit” i det undrar jag? Vilka har stort inflytande i amerikansk utrikespolitik? Vilka ’krafter” syftar du till? Vilka har ”rekryterat” ”extremisterna” för att skapa obalans?

 3. Pingback: Castros ställningstagande om Libyen är skandalöst | Svensson

 4. Pingback: Baghdad Bob i Tripoli

Lämna ett svar