Bättre med ”ett äktenskap på stockholmska”

.

Ska LO ta ut skilsmässa från socialdemokraterna?
Det är Aftonbladets Olle Svenning som frågar. Inte minst mot bakgrunden av socialdemokratins fortsatt historiskt låga stöd i opinionsundersökningarna, trots det stora tappet för moderaterna. Egentligen är det en grundlös undran. För en bättre fråga, som svarat mot verkligheten hade handlat om det egna partiets öppna osedlighet. Varför socialdemokratin, trots det mångåriga äktenskapet med LO, lever i ”sängalag” och otrohet med borgerligheten?

.

https://i0.wp.com/lh4.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TXM_jdKLoyI/AAAAAAAAGnI/YrvUT_S5ZSc/Fullsk%C3%A4rmsinf%C3%A5ngning%202011-03-06%20090030.jpg?resize=584%2C466&ssl=1

.

Helt enkelt en ljungande anklagelse om ett historiskt svek från det egna partiet. Svenning skriver själv att ATP-reformen varit kanske ”det bästa i den svenska arbetarrörelsens politik”. Men glömmer sedan att berätta att det var socialdemokratin som var huvudmannen bakom att avskaffa denna goda reform…
Men Svennings fråga blir som den blir därför att hans syfte inte är att försöka injicera lite radikalism i fackföreningsrörelsen, utan det rakt motsatta, nämligen att försöka övertyga partiets mitt och dess högerflygel om att socialdemokratin även i en nyliberal era har nytta av LO. Generalerna i LO-borgen ska även fortsättningsvis kunna skicka ut förbund och klubbar som politiskt (s)-märkta bandvagnar i den sociala terräng där det annars blir svårt att vinna röster.
Själv menar jag inte att LO måste ”göra slut”. Däremot måste man, med decennier av otrohet som grund, ta ut en formell skilsmässa och börja leva ett eget liv. Varför inte umgås med socialdemokratin som en tillfällig särbo eller i form av ett ”äktenskap på stockholmska” som man sa förr. Alltså i en mer lösaktig förbindelse.
Fackföreningsrörelsens förhållande till de politiska partierna och framförallt då till de av dessa som åberopar sig på arbetarklassen måste helt enkelt vara att hävda sina egna krav, en konsekvent arbetarpolitik. Eller enklare uttryckt: ”Passar det inte med vad vi tycker.  Då får ni vare sig pengar eller fotfolk. Då skiter vi i er och driver våra egna politiska krav!”.
En bra början vore en ATP-reform för 2000-talet!

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: AB1,SVD1,SVD2,GP1,SVD3,DN1,AB2,SVD4,DN2,GP2,SVT1,

3 svar på ”Bättre med ”ett äktenskap på stockholmska”

 1. Det hela är på huvudet. LO bildade SAP. Det behövs ingen skilsmässa, vad som behövs är att LO tar kontrollen över SAP. Den totala urballningen och floppen när SAP la ner Barsebäck för ”förmånen” att var kompis med (mp) bildar en deprimerande fond, men antingen tar LO tillbaka partiet från karriäristerna, knytblusarna och övriga vindflöjlar, eller så kan man lägga ner SAP. Det behövs inte tre vingliga teknikfientliga partier som önskar sammanpressad lönestruktur, LO behöver inget alls. Det måste finnas ett parti för sammanpressad lönestruktur som också är för kärnkraft och nästan gratis el. Det är bara för Stefan Löven att ta tillbaka partiet, och föra progressiv politik.

 2. sl,
  ”sammanpressad lönestruktur” är en nyliberal omskrivning av solidarisk lönepolitik. Det skulle vara svårt att kritisera den solidariska lönepolitiken.

  Man förvillar begreppen, kritik mot den ”sammanpressade lönestrukturen” är ju betydligt enklare.

  Säga vad man vill, men Propagandaminister Slingman är duktig.

 3. Ja, sammanpressad lönestruktur och solidarisk lönepolitik är samma sak, det finns stort stöd för detta. Däremor finns inget stöd för femfaldigade elpriser, fastighetsskatter som tvingar folk flytta och bensinskatt som tvingar folk ställa bilen. Ett (s) som avstått från att falla i den omsorgsfullt gillrade miljöpartifällan hade heller inte förlorat valet.

  LO är förälder till (s) och behöver inte alls klippa banden, de behöver ta tillbaka kontrollen, telningen bär sig åt som ett oansvarigt barn.

Lämna ett svar