Håkan Juholt – vare sig en Kamprad, en Dacke eller en Åsa-Nisse

.

För mig och många andra blev den socialdemokratiska valberedningens enhälliga val av Håkan Juholt som sin ordförandekandidat en riktig skräll. En högoddsare som i spelnästet Ladbrokes stod i hela 5,5 gånger pengarna.
Men vem är han? Vad står han för?

.

http://gp.se/image_processor/1.569881.1299769047!/image/3769552030.jpg_gen/derivatives/wide/3769552030.jpg?maxWidth=440

.

Visst som politiskt intresserad har jag sett honom av och till i TV och jag har förstått att han under åtta långa år uppfattat NATO:s invasion i Afghanistan som ”sitt” och som ”vårt” krig. Men några andra avtryck har jag inte sett. Jo, jag såg när han var sin egen ”kungamakare” genom att i höstas vara först ut med att föreslå Mona Sahlin att packa ihop och avgå. Vilket kanske tyder på en viss djärvhet. Fast förstås. Han insåg nog inte själv att det var han själv som skulle få packa upp och flytta in…
Eftersom jag bor i en region, Västra Götaland, vilken i stort sett saknar representation i den politiska statsmakt som leder landet, trots att här bor 1.5 miljoner människor eller lika många som i hela Mälarregionen, tycker jag i sig att det är kul att det är en smålänning som utsetts. Även om det är en bit härifrån till Oskarshamn så kommer det att bli oändligt skönt att då och då få höra ”en utsocknes” ta till orda i rikspolitiken. ”Allt utom en stockholmare” tycks ha varit devisen för åtskilliga ledamöter i valberedningen, heter det också insiktsfullt och aningen irriterat i Dagens Nyheters ledarkommentar.

.

https://i0.wp.com/lh5.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TXkp1w_0m6I/AAAAAAAAGrA/d-Qg8janL60/dackestatyn.jpg?resize=488%2C325&ssl=1

.

Men smålänning? Räcker det?
Ja, eftersom han sedan kortbyxorna är uppvuxen i ”rörelsen” vet vi ändå att han inte är en småländsk Ingvar Kamprad. En som skattar snålt i London – eller inte alls.  Men dessvärre är han inte heller en modern Nils Dacke. För denne forntida småländska upprorsman mot Gustav Wasas järnhårda centralisering av den svenska statsmakten, han och hans gerillamän från Södra Möre skulle nog ha bombats sönder och samman av NATO, med bifall från Juholt, om de i dag försökt sig på att göra om sin revolt. Det finns stora likheter mellan de historiska ”Småländerna” och dagens Afghanistan.
Lyssnar man till alla de omdömen som kom i går verkar Juholt snarast konkurrera med  nyinspelningen av filmklassikern Åsa-Nisse. Där denne knotige och fyndige seriefigur från småländska Knohult har sitt tjuvskytte och sitt huskors Eulalia. Där har Juholt sina fortkörningar och sin Carin Jämtin. Bägge är de också roliga. Juholt sägs kunna ”gå igenom TV-rutan” på samma sätt som Åsa-Nisse en gång ”gick genom filmduken”.

.

https://i0.wp.com/media.blogg.crippa.nu/2009/02/elfstrom480.jpg?w=584

.

Den ständige jonglören till vänster, Göran Greider, antyder till sist att Juholt ändå blir sin egen. Han är inte bara en rolig människa, en som sprider värme omkring sig, utan ”så nära man kan komma en gråsosse”. Han ”retar inte upp någon till höger eller till vänster”.  Greider tror på samma sätt som den yngre drabanten Daniel Suhonen att han blir ”jättebra” som partiledare och att han kan komma att sitta i tio år.
Högoddsaren tycks därför kunna bli en vinnare också i kommande riksdagsval. En rolig gråsosse verkar vara en oslagbar kombination. Den enda i de socialdemokratiska leden som är riktigt förbannad tycks vara Stig Malm, som på ålderns höst, i egenskap av en vanlig kongressdelegat, nu får smaka på den medicin han själv alltid ordinerade som LO-ledare. Alltså en färdigregisserad kongress. När kongressen om fjorton dar väl utsett Juholt till ny ordförande, vilket lär ta 45 minuter, återstår bara ”att gå ut och ha roligt”, som Greider uttrycker det…
Ja,  men när väl detta är överstökat, när smålänningen är vald. Ja, då kommer ett riktig västgötaklimax. För vad man gjort är att välja skyltdocka innan man ens vet vad man ska sälja i sin butik.  Inte ens om det ska bli dagligvaror eller sällanköpsvaror. Designen är klar och skyltfönstret putsas. Men vad som ska saluföras  – alltså politiken – det ska absurt nog beslutas  på en kongress först i höst.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,SVD6,SVD7,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,DN6,DN7,DN8,DN9,

GP1,GP2,GP3,GP4,GP5,GP6,AB1,Expr1,Expr2.SVD8.GP7,SVD9,SVD10,DN9,DN10,SVD11,

Bloggare: Jinge,Svensson,RödaMalmö,RödaLinköping,

8 svar på ”Håkan Juholt – vare sig en Kamprad, en Dacke eller en Åsa-Nisse

 1. Man kan fråga sig vad för slags politisk linje han tänker föra, i relation till sin påstådda etikett som ”vänster” inom partiet. Mona hade ju etiketten ”höger”, men förlorade valet på vänsterallians med (mp) och (v) och hämndbeskattning på egnahemsägare och bilister. Denne Håkan, som alla kallar trevlig och möjligen LO´s man, kanske skulle kunna tänka sig att prata vänster men i praktiken få ordning på energieländet, dvs föra en energipolitik i samförstånd med alliansens kärnkraftsvänliga majoritet så att elutbudet ökar, priset sjunker och elskattens folkfientliga utsugning begränsas? Antagligen är det att hoppas på för mycket. Lusten att konfiskera befolkningens tillgångar delas av alla politiker i regeringsställning, i regering blir alla sossar. Men mirakel kan inträffa.

 2. Pingback: Socialister om sossarnas påveval

 3. Om Juholt kan ta tag i invandringsfrågan och få stopp på inflödet av lågutbildade ekonomiska migranter från kulturellt avlägsna delar av världen som envar kan se hotar sveriges ekonomi och den svenska värlfärden och den svenska modellen så kommer arbetarna att återvända till det socialdemokratiska partiet. I annat fall fortsätter Sd att växa. Juholt har därvid en enorm chans eftersom Alliansen driver extrempolitik med ökad massinvandring som följd. Juholt har så att säga bara att täppa till det öppna målet. Risken är annars att Sd når en bra bit över 10 % i valet 2014.

 4. Någon extrakongress i höst ska väl inte behövas.
  Juholt säger sig vara traditionalist och trött på ”religiöst mässande förnyare”.

  Nu vrider vi klockan 50 år tillbaka till 1961 då sossarna var som stör(s)t och bä(s)t, simsalabim problemet löst.

  När Juholt om 8 år har förlorat två val jo då väljer man Veronica Palm(e) till nästa ledare för då har man kommit till nådens år 1969.

  Efter det blir det väl att backa bandet igen, kanske ända till 1917 beroende på vilka förmågor som SSU har producerat.

 5. Till Nollman. Jag tycker att du har noll visioner. Det som hotar svensk ekonomi är självklart de banker, investeringsbolag och miljardärer som bestämmer över vad vi ska göra. Visst, SD är ett hot så länge politikerna bara pladdrar om ”integration” hit eller dit i stället för att bokstavligen sätta alla människor i arbete.

  För att kunna göra detta måste alla större krediter socialiseras. Det är demokratiska beslut som ska bestämma över hur vår framtid ska se ut.

 6. Banker, investeringsbolag och miljardärer bestämmer inte vad vi ska göra. De investerar i verksamheter de bedömer kommer att vara efterfrågade, annars blir det ingen vinst. Miljardärer har pengar därför att de fattat rätt beslut vid rätt tidpunkt. Att socialisera krediterna innebär att ta risken att de som bestämmer (det blir ju aldrig några arbetare, utan politiker), väljer verksamheter som låter bra, men ingen vill betala för i verkligheten, med egna pengar.

  Att sätta folk i arbete kan göras på två sätt; med eller utan betalt, slaveri eller lönearbete. När man läser ditt inlägg kommer man direkt att tänka på arbete utan lön, själva ordvalet ”satt i arbete” betyder ju att någon annan bestämmer. Sen finns det frivilligt arbete också, då är ens tjänster efterfrågade, och man får lön. Jag förstår att du menar att de som sätts i arbete ska få lön, men kanske att ditt övriga sociala program skulle ge dem lön i värdelösa pengar man inte kan köpa något för? Eftersom pengar är papperslappar som regeringen påstår har värde, men som faktiskt är värdelösa i sig själva, är det lätt för staten att trycka sedlar, och betala arbete med papperslappar. När man sen kommer till konsum med papperslapparna vill de utföra varubyte till en helt ny kurs. Om man tvingar konsum att byta riktiga varor mot pajaspengar finns snart inga varor i butikerna.

  ”Pladdret om integration” har en svartare skugga än du tror, för acceptans krävs assimilering. Djupt in i ”arbetarklassen” skär en värdering som inte går med på multikulturalism, det krävs att den som kommer hit blir svensk för att bli accepterad. Det löser sig kanske som det gjort med finnarna som kom hit på 60talet, de blir assimilerade. Däremot hindras faktiskt sossarna från att hamna i regeringsställning av invandrarfrågan, SD tar väljare direkt från (s).

  Missförstå mig nu rätt; jag hatar inte invandrare. Hur kan man göra det? De är ju långt mindre lika varann än svenskar, och helt oundgängliga på arbetsmarknaden, de är garanterat här för att stanna.

 7. sl: I-länderna har i en generation trott att arbetslösheten måste hållas hög för att det inte ska bli inflation, och att detta är nödvändigt för att all inflation av sig själv bara blir större och större. En vanföreställning, menar ekonomipristagaren George Akerlof.

  Dessutom finns det ju ett direkt intresse i hög arbetslöshet från diverse makthavare – när arbetslösheten är hög blir folk mjuka i ryggen och ställer inga krav. Maffe för dom.

  Visst går det att driva en full sysselsättning-politik även idag, som man gjorde mellan 1945 och 1980. Det är bara att investera. Det finns massor av saker att göra – t.ex. ta oss ur fossilträsket fortare än kvickt, innan oljepriserna börjar stiga på allvar.

 8. NAIRU kan säkert se ut på olika sätt, beroende på omständigheter. Det är ju knappast lönekraven som är inflationsdrivande idag, kreditexpansionen och statlig finansiell expansion är bovarna. När riksbanksdirektionen själva höjer inflationen genom att höja räntan för att sänka framtida inflation blir man betänksam. Vet de vad de gör? Nej. Vill man ha stopp på budgivningen runt Stockholm är det enklast att kräva större egenfinansiering, dvs kräva att lånets andel av köpesumman maximeras till 75%, eller lägre. Börjar fastigheter verkligen falla i pris, krymper konsumtionen, de vet alltså inte vad de ska göra. Rävsax.

  Att investera sig ur fossilträsket låter bara bra, tekniken är inte på plats, såvida inte Ny Tekniks ”kalla fusion” verkligen är något. Vindkraften är en droppe i havet, batteritekniken ofärdig. Vi ska tydligen göra olja av tall, det är ju gott om tall i Sverige. Annars använder ju vi mest vattenkraft och kärnkraft för elproduktion, bilarna ska ju gå på el?

  Massarbetslösheten har antagligen uppstått av flera skäl, en datateknisk industrirevolution pågår som bäst, den har utraderat gamla jobb. Att ”bara investera” kräver sparande, sparkvoten är en tiondel av vad den var, det kräver att man vet vad man ska investera i. Politiskt styrda investeringar kan råka hamna rätt av ren tur, men skickligheten när man spenderar OPM brukar gälla att skaffa sig egna fördelar, inget annat. Den nya ideologin dissar dessutom de gamla gemensamma kristna värderingarna om gemensam nytta, försiktighet, sparsamhet, förnöjsamhet, inte sätta sig i skuld. En ny generation politiska broilers som ”investerar” kan faktiskt hitta på vad som helst, de har inte någon inre broms längre. Saknar de inte vett att skämmas, dessutom?

Lämna ett svar