Bahrein ockuperat – en politisk härdsmälta

.

https://i0.wp.com/english.aljazeera.net/mritems/imagecache/318/480/mritems/Images/2011/3/14/201131418317212436_20.jpg?resize=584%2C387

.

I går invaderade Saudiarabien det lilla kungadömet Bahrein.  En skräckinjagande kolonn med 150 pansarvagnar och 1000 soldater, eskorterade av 500 säkerhetspoliser från De förenade arabemiraten, rullade då in i landet över den 12 kilometer långa bro som förenar de bägge länderna. En ”vänskapsbro” som saudiernas diktator, monarken Abdullah, med god framförhalning byggt för att med ett litet blitzkrieg snabbt kunna undsätta sina vasaller i den gamla kalifatdynastin Al-Khalifah. En familjediktatur som under två tidigare sekel organiserade sitt örike som ett protektorat under det brittiska imperiet. Numer har man två herrar att lyda. Dels den saudiske grannen. Eftersom denne i sin tur är en lydregim under USA är Bahrein också underordnat herren i Vita huset. Symbolen för detta beroende är att den amerikanska Femte flottan har sin hemmabas i landets huvudstad Manama.

.

http://serendib.btoptions.lk/cpanel/uploader/160/9(1).jpg.JPEG

.

Bakgrunden till invasionen är alltmer skärpta krav från den demokratiska oppositionen i Bahrein. Kungafamiljen Al-Khalifah har organiserat sin lilla statsbildning med hjälp av den sunnitiska minoritet som man själv är en del av. Den shiitiska majoriteten på mer än 70 procent av landets befolkning har inget egentligt inflytande över makten eller fördelningen av landets stora rikedomar. Kraven på demokrati och en konstitutionell monarki har slagits tillbaka med brutalt våld vilket har lett till att den demokratiska rörelsens tålamod ebbat ut. I helgen visade tiotusentals människor öppet sin avsky över kungafamiljen och krävde en regelrätt republik.
Men en demokratisk republik så nära inpå livet är uteslutet för den saudiska kungafamiljen och de andra monarkierna på den Arabiska halvön.
För USA innebär detta ännu en svår huvudvärk. På ett smärtsamt sätt blottas än en gång den egna dubbelmoralen inför en hel värld. Landets försvarsminister Robert Gates var på besök i Riyad under helgen och uppenbart har beslutet om en invasion fattats med hans goda minne. En talesman för Vita Huset framhäver dessutom för säkerhets skull ”att detta är ingen invasion”. Bissart nog uppmanar ändå utrikesministern, Hillary Clinton, de främmande styrkorna ”att visa återhållsamhet”. I Sverige talar ett meddelande från TT på samma sätt om ”Grannlandsstyrkor till Bahrein”…
Den Nationella enhetsfronten, som är oppositionens paraplyorganisation och säkert representativ för befolkningsmajoriteten, underströk däremot i går att ”Vi anser att ankomsten om så av en enda soldat, eller ett enda militärfordon, till Bahreins territorium är en ren ockupation och en konspiration mot landets obeväpnade befolkning.”
Nu sker invasionen i skymundan. I medial lä tack vare katastroferna i Japan och det blodiga kriget i Libyen. Men ”den militära hjälpen” till Al-Khalafih- diktaturen kan jämföras med om något land i dag skulle ”undsätta” Khaddafi med stora truppinsatser…
Carl Bildt har ännu inte sagt sitt och det lär nog dröja innan han uppmärksammar denna invasion. För att inte tala om våra egna kungligheter. Kanske vore det på plats med en hälsning från vårt eget Majestät till kung Hamad al-Khalifah att det är dags att avgå…

.

Här kan du läsa mer om bakgrunden:
Bahrein hämtar andan
Pärlrondellen återerövrad
Bahrein i blod

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,DN3,DN4,SVD4,DN5,GP1,SVD5,DN6,DN7,GP2,

Ett svar på ”Bahrein ockuperat – en politisk härdsmälta

  1. Finns det någon gång när man inte kan skylla på USA? Är jordbävningen också deras fel?Att det gick dåligt på min tenta?Att du är så förbannat gnällig?

Lämna ett svar