Företagens vinster starkt uppåt.

Vad gnäller de om?

.

Ska man tro den kapitalistiska marknadsekonomins betalda propagandister råder det djup kris och för att klara av alla skuldkriser måste alla dra åt svångremmen. Alliansens Anders Borg talar i landsfaderlig ton om att ”vi alla” ska bidra till att hålla ordning på Sveriges finanser genom att knoga och spara. Då kan vi skapa jobb säger han och glömmer att tala om bolagens allt större vinster och allt mindre ansvar för samhällets funktioner.
Men det finns en brittisk finanspress som alltid talar klarspråk och då tänker jag på dagstidningen Financial Times och veckotidningen The Economist. De har båda ett gigantiskt förtroende i de ”fria marknadskrafterna” och känner sig inte skyldiga att ursäkta dessa krafters framfart i samhället.
Vadå kris? – frågar sig The Economist daterad 24 mars. Tidningen håller upp färsk statistik från olika länder för att visa på att en allt större del av de producerade vinsterna hamnar i kapitalets fickor och en allt mindre del i de arbetandes händer.

.

Det är inte alla som väntas bidra till saneringen av statsfinanserna.

.

Enligt Standard&Poors 500 (de fem hundra största noterade företagen på börsen i New York) steg den genomsnittliga vinsten för de 500 med 17,8 procent år 2010. Fördelningen av vinsterna gick mer snett än någonsin. Medan 528 miljarder dollar gick till USAs kapitalägare fick landets arbetande nöja sig med 168 miljarder dollar. Det är första gången på 50 år som summan som gick till ”lönekakan” var mindre än kapitalägarnas andel.
De tyska arbetarna var inte bättre lottade. Av 195 miljarder dollar i ökade vinster tog kapitalägarna hand om 159 miljarder vilket lämnade 36 miljarder till lönerna.
Den brittiska ekonomin ökade sina vinster med ”bara” 22,7 miljarder dollar så därför tog kapitalägarna hand om hela summan och lite till eftersom lönerna minskade 2 miljarder dollar. Det gav den största sänkningen i de arbetandes reella levnadsstandard sedan 1980.
Chefen för Bank Of England, Mervyn King säger i klartext vad som väntas av befolkningen för att vinsterna ska fortsätta att ramla ner i kapitalägarnas fickor medan ”skuldkrisen” betalas av de arbetande.
-Pressen på levnadsstandarden är det oundvikliga priset att betala för finanskrisen och den påföljande justeringen av världsekonomin, konstaterar kallt herr King, of course my dear.

.

Mervyn King styr i den engelska centralbanken Bank of England.

.

I den moderna kapitalismens historia har alltid löneandelen i BNP varit större än vinstandelen. Så är det självfallet också i dag. Men sedan nyliberalismens offensiv i början av 80-talet har kapitalets andel stigit stadigt i samtliga industriländer. I den amerikanska ekonomin har exempelvis produktiviteten stigit med 83 procent mellan 1973 och 2007 samtidigt som den manliga medianlönen bara stigit med 5 procent under samma period. Nästan alla frukter av de arbetandes ökade produktivitet har alltså hamnat i kapitalets ägo.
Samma utveckling väntar nu i Europa och den har delvis redan nått långt. Den tyska arbetarklassen har inte sett vitten av reallöneökningar på tio år medan den tyska industrins produktivitet rusat i höjden och exporten slår alla rekord. Den nya konkurrenspakten som EU antagit har som mål att nivellera neråt i det som dock finns kvar av den europeiska ”välfärdsmodellen”. Den minsta gemensamma nämnaren ska bli norm.

.

Media:DN1,SVD1,DN2,GP1,

Bloggare; Röda Malmö,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 reaktion på “Företagens vinster starkt uppåt.

  1. Borde inte såväl kapitalets som arbetets produktivitetsutveckling styra löneökningarna? Om kapitalet bidragit med 1/3 och arbetet med 2/3 så borde väl löneökningarna spegla detta? Eller om inte, varför då? Och om det då visar sig att det under de senaste 10 åren främst varit kapitalet som bidragit till produktivitetsökningen, varför ska då lönerna höjas dramatiskt?

  2. sl,
    Enligt all statistik som finns tillgänglig minskar sedan flera decennier andelen av vinsterna som investeras i ny produktionskapacitet medan andelen som går direkt till aktieägarna ökar.
    I min artikelserie om ”Det nyliberala korståget (se folderflik) finns diagram över detta från flera länder.
    mvh

Kommentera