Solidaritet med Palestina

En dörr till friheten för Palestina.

.

I fredags kunde vi se varför Israels regering in i det sista höll fast vid Mubarak och efteråt beklagade att han tvingats lämna makten. I Jerusalem föredrar sionisterna att kalla sig den ”enda demokratin” i Mellanöstern vilket i själva verket innebär att de inte vill se en demokratisk utveckling i grannländer som Jordanien, Syrien och Egypten.

.

En mäktig symbol för den arabiska revolutionens enhet och solidaritet med Palestina.

.

Tiotusentals människor demonstrerade i går i Egypten i protest mot det sekteristiska våld som salafistiska grupper tycks initiera. Men i media är det ändå solidariteten med det palestinska folket kamp som lyfts fram. I Kairo, i Alexandria och Suez och Amman dominerade slagord till stöd för ett fritt Palestina.
-Folket kräver att gränsen till Gaza öppnas helt, stod det att läsa på banderoller på Tahrirtorget.
När Mubarak höll i diktaturens piska slogs varje solidaritetsyttring med Palestina ned med grovt våld. Han var lika mån om en ”stabil” relation Israel som ledarna i Jerusalem. Dessutom var den ”stabila” relationen grundbulten i USAs politik för hela regionen.
Nu hotar hela det strategiska bygget att falla samman om det inte redan gjort det. Inget kommer att kunna återgå till ”business as usual”. I Palestina känner Hamas och Fatah elden under fötterna. Den palestinska ungdomen känner sig inte längre helt övergiven av sina bröder i regionen och deras krav på enad handling har tvingat fram överenskommelsen mellan Hamas och Fatah att bilda en gemensam regering.

.

Tiotusentals människor samlades på Tahrirtorget i fredags.

.

Den arabiska våren står i full blom. Nu väntar vi på den palestinska sommaren. Det är dags att Israels ockupation av palestinskt land upphör. Med den arabiska revolutionen i ryggen öppnas äntligen en dörr till friheten för Palestinas folk.

.

Media: DN1,SVD1,GP1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentera