Karzai och de fyrtio rövarna.

En miljard i privata fickor.

.

Carl Bildts nationsbyggande i Afghanistan ligger i ruiner. Vad alla visste blev i går offentlig sanning. Regeringen Karzai och hela regeringsapparaten i Kabul är ett enda rövarnäste. Stora tjuvar som Karzai ner till småtjuvar i apparaten lever alla av korruption och stöld. I toppen stjäls miljoner och i botten pennor och linjaler, i en regim som inte skulle sitta ett dygn om USA/FN drar tillbaka sina trupper.

.

-Så här mycket pengar behöver jag för att köpa stöd.

.

En av historiens större stölder är nu offentlig kunskap. Via Bank of Kabul har närmare en miljard dollar av lån från IMF och ockuperande makter hamnat i privata fickor, närmare bestämt 850 miljoner dollar av dina, mina och andras skattepengar.
-Om inte ett bättre styresskick och laglighet kan etableras uppifrån och ner i Kabul kommer alla ansträngningar att övertyga det afghanska folket att stödja sin regering och inte talibanerna att fortsatt undermineras och varje hopp om ett tidigt återtåg från Afghanistan att ruineras, sa den brittiska arméns tidigare chef, generalen Richard Dannatt i en kommentar till finansskandalen i Kabul.
IMF, USA och Storbritannien har nu beslutat att hålla inne alla lån till regeringen i Kabul där pengarna via Kabul Bank slussas ut till rika individer via falska ”återuppbyggnadsprogram”. Ingen av de anlitade revisorsbyråerna, som Deloitte och PwC, har upptäckt några oegentligheter enligt en hemlig rapport från USAs regering. Det är inget ovanligt. Ernst &Young och andra såg inte heller röken i Lehman Brothers och Enron trots att lågorna stod högt i skyn.

.

Karzai tackar och tar emot varje öre som rinner till.

Obama ser inga alternativ till Karzai, som USA självt skapat.

Barack Obama är på resande fot och landar i dagarna i London. På nytt kommer vi att få höra vackra ord om fred och demokratiskt nationsbygge i Afghanistan, att regeringen Karzai måste bli ansvarig och styret transparant när det enda som håller regimen kvar vid makten är USA/FN och korrupta krigsherrar så långe miljonerna rinner till.

.

Media: DN1,SVD1,SVD2,SVD3,GP1,DN2,SVD4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentera