Algeriet i all tysthet

Stålarbetare strejkar från i dag.

.

Det är inte ofta Algeriet nämns i samband med den arabiska våren. Men det som sker i det tysta är inte så sällan stort. I början av året höll en demokratisk opposition lördagsdemonstrationer. Men den massiva och brutala insatsen av kravallpoliser blockerade möjligheten att vidga kampen. Rädslan att agera finns också kvar från det grymma inbördeskriget mellan islamisterna och regimens militär.

.

I dag går 5 600 algeriska stålarbetare i strejk.

.

På arbetsplatserna finns i stället ofta starka fackliga organisationer, till skillnad från exempelvis Egypten och Libyen. Det finns också en strejktradition som aldrig kunnat krossas av regimen i landet.
I dag lördag startar en viktig strejk som kan få stora konsekvenser. De närmare sex tusen anställda vid stålverket ArcelorMittal i El Hadjar startar i dag lördag den 28 maj en icke tidsbestämd strejk som totalt förlamar det europeiskt-indiskt ägda bolaget.

.

Dagens strejk är inte den första. Här en bild från strejken 2009.

.

Konflikten handlar i första hand om löner. Företaget har lagt ett bud för de tre kommande åren som de fackliga organisationerna anser ynkligt. Med svenska LO-mått ser det inte så illa ut på pappret; 24% lönepåslag fördelade på en treårsperiod med hälften (12 %) beroende på vinstutvecklingen. Men med en inflation på 5,7 % 2010 och en prognos på 5 % för i år kan det bli en lönesänkning för de anställda om resultatet inte blir vad ägarna hoppats på.
Den franske bolagschefen på plats, Vincent Legouic, skriver i ett brev till de anställda att de riskerar företagets framtid om inte kunderna får sina leveranser i tid. Här som där är det samma visa.

.

I januari strejkade alla anställda vid ArcelorMittals underleverantörer.
.

-Vi har inte råd med korrekta löner. Pengar till direktörernas bonus är det dock inga problem att hitta.
Vi återkommer med information om hur stålarbetarnas strejk utvecklas.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar