Inte bara Grekland

Strejkrörelse i Storbritannien

.

Även i Storbritannien – som har kvar pundet som valuta – vill regeringen Cameron/Clegg att vanliga människor ska betala priset för de svindlande belopp som spenderats på att rädda den egna bank- och finansvärlden undan finanskrisen.
Den första stora motreaktionen kom från studenterna som för ett drygt halvår sedan gick ut i oerhört omfattande protester mot de väldiga höjningarna av avgifterna till universitetet.
Nu ser det ut som om deras demonstrationer och ockupationer var ”stormsvalor” inför de breda fackliga protester som tornar upp sig inför hösten. Det börjar redan torsdag nästa vecka i England/Wales, den 30 juni, när 750 000 lärare och andra offentliganställda, bland andra landets hamnarbetare, under en dag går ut i en varningsstrejk. Många andra fackförbund, även inom den privata sektorn väntas följa efter med rullande strejker under eftersommaren och hösten.
.

https://i1.wp.com/lh5.googleusercontent.com/-X9I86CSIcNY/TgBbscc_6kI/AAAAAAAAHQw/tfD0p-RN8uc/NUT-teacher-protests-007.jpg?resize=584%2C350&ssl=1

.

De redan varslade strejkerna är de mest omfattande på många år. För det mest konservativa lärarfacket, Association of Teachers and Lecturers (ATL), handlar det faktiskt om ett fackligt ”mandomsprov” eftersom det är första gången i förbundets historia som dess medlemmar lämnat sina höga pulpetrar och katedrar för att gå ut i en strejk.
I centrum för den fackliga rörelsen står försvaret av medlemmarnas pensioner. Regeringen vill höja både pensionsåldern och egenavgifterna i systemet. För övrigt i harmoni med det förslag som arbetades fram redan av den förra socialdemokratiska regeringen under ledning av Lord Hutton. Ålderspensionen ska höjas från 60 till 66 år och de egna inbetalningarna med 3.2 procent av lönen. Detta samtidigt med ett lönestopp under minst två år. Pensionerna i England är dessutom orimligt låga. I Frankrike går exempelvis 12 procent av landets BNP in i pensionssystemen, i Tyskland 10 procent. Detta att jämföras med Storbritanniens blygsamma 6 procent.
På samma sätt som i Sverige har man tidigare sagt att ”statens kaka är liten men trygg”. Liten lön och en dålig pension. Men samtidigt en trygg anställning och en tidig pension. Nu ”proletariseras” dessa jobb. Upp emot 450 000 anställningar inom den offentliga sektorn ska dessutom bort under de kommande åren.
Nu på torsdag blir det alltså tyst i klassrummen. Men inte ”tyst i klassen”. Höstens livaktiga och spektakulära studentrörelse är fortfarande högljudd och tänker vara med och se till att den 30 juni också blir en aktionsdag för så många som möjligt av alla de människor som vägrar att betala bankirerna för deras egna fiaskon.
”Det var studentrörelsen veckorna före jul som sparkade i gång många av de stora fackföreningarna”, säger Michael Chessum som då var en av ledarna till tidningen The Guardian. ”Vi kommer att vara på plats med full kraft också den 30 juni”, understryker han. Rörelsens planerar många spektakulära aktiviteter, bland annat att ockupera Trafalgar Square. Ny inspiration hämtar man från proteströrelserna i Grekland och Spanien.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I media: SVD1,SVD2,DN1,DN2,GP1,GP2,SVD3,DN3,SVD4,DN4,

En reaktion på “Inte bara Grekland

  1. Pingback: Ingen Plan B = Revolution | Nemokrati

Kommentera