Greklands kris finansens ansvar.

Vägra betala statsskulden!

.

I det grekiska parlamentet debatterar herrarna hur de bäst ska kunna flå befolkningen in på bara benen för att göra de internationella finanshajarna nöjda och glada.
Utanför parlamentet ljuder slagorden. Aldrig har vreden och hatet mot det politiska etablissemanget varit så djupt.
-Tjuvar, förrädare, skanderar det bland de tiotusentals demonstranter som samlats på Syntagmatorget framför den stora parlamentsbyggnaden.

.

Folkets parlament?

.

–Jag har aldrig upplevt en sådan vrede, skriver DNs reporter på plats.
Grunden till den stora vreden är uppenbar. Landets vanliga yrkesarbetande människor vet att de inte bär något ansvar för den galopperande statsskuld som de nu förväntas betala. Det är bara ett fåtal idioter, betalda ideologer, i den västerländska slaskpressen som bespottar de ursinniga människorna som ”lata greker”.
Människorna vet var ansvaret ligger. Den rika eliten i landet har i stort samförstånd med franska, schweiziska och tyska banker lånat pengar upp över öronen för en byggboom och lyxjakter. Ingen vanlig arbetare har sett röken av alla lånade pengar. Pratet om höga löner, smörpensioner och långa ledigheter är snedvriden smutskastning som främst den tyska pressen ägnat sig åt. Greklands arbetare tillhör de sämst betalda i Europa och inte en ”svenne” är beredd att arbeta under de förhållanden som råder.
Aldrig i modern tid har de rika och deras politiska springpojkar så öppet kastat sig in ett klasskrig. För det är ett verkligt krig mot Europas arbetare som nu inletts i Grekland och som kommer att spridas vidare till i första hand Spanien, Portugal och Irland.

.

Syntagmatorget – Folkets parlament.

.

Den berömda ”trojkan” leder angreppet. EU, IMF och Europeiska Centralbanken har satt upp en prioritet framför alla andra. Europas privata banker ska skyddas mot nedfall från den grekiska härdsmältan, trots att det är bankerna som kopplat bort kylsystemen. Den stora huvuddelen av den grekiska statsskulden, det vill säga landets statsobligationer, ägs av storbanker inom EU. Förhandlingarna i Luxemburg i går och ”bråket” mellan Merkel och Sarkozy om vilket ansvar de privata bankerna måste ta visar att EUs ledare tänker göra sitt bästa för att notan för krisen inte hamnar där den hör hemma.
Med sina ”sparpaket” visar Merkel, Cameron, Sarkozy och EU i sin helhet att de är beredda att störta hela Europa in i en kris som inte kommer att ligga efter trettiotalets depression. Redan nu är 30 miljoner européer utan arbete. Borgerlighetens ”krispaket” kommer att skjuta Greklands ekonomi i sank. Redan nu har BNP fallit hela sex procent. Att finansen och dess politiska knähundar spelar med en hel världsdels framtid och välfärd inser inte bara demonstranterna på Syntagmatorget. I dag måndag publicerar 70 direktörer för tyska och franska industrikoncerner ett öppet brev till EUs politiker i vilket de går till hård attack mot den politik som förs och kräver mer ”solidaritet” inom EU för att eurons framtid ska säkras. De ser naturligtvis om sitt eget hus men visar samtidigt att stora industrikoncerner som Siemens, BMW, Daimler, Bosch och EADS inte är nöjda med EUs devis, ”banker och finansen framför allt”.

.

Papandreou säljer ut Grekland för att rädda Deutsche Bank.

.

– Vi är ett vänsterparti som nu tvingas föra den mest extrema högerpolitiken som finns, med offentliga nedskärningar och utförsäljning av statlig egendom.
Det säger Papandreous ekonomiske rådgivare Giorgos Markakis. Läs citatet en gång till och fundera lite över ordet ”tvingas”. Hela den europeiska socialdemokratins roll i samhället sammanfattas med det lilla ”tvingas”. Har man ett politiskt program som sägs försvara de svagas intressen i samhället och ”tvingas” föra en rakt motsatt politik bakom ursäkter om ”nationella intressen” då är partiprogrammet inte värt bläcket det är skrivet med. Varför inte lämna över jobbet till de partier som har ett program för de rika och politiker som inte känner sig ”tvingade”? Svaret är naturligtvis att Papandreou och hans politiska fränder i Europa ser försvaret av kapitalets intressen på den fria marknaden som prioritet nummer ett. Blir det smulor över kan de användas till välfärd.

.

Greklands finansminister Evangelos Venizelos tillsammans med

Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker och Belgiens finansminister Didier Reynders.

.

Det är också orsaken till att Pasoks ledare inte tar tjuren vid hornen och avskriver statsskulden. Bara idén får dem att rysa och inför hoten från den internationella kapitalmarknaden är de beredda att angripa just de människor de säger sig företräda.
Men blir det inte kaos om det grekiska parlamentet deklarerar att landets statsskuld upphävs? Det kanske det blir. Men råder det inte redan kaos? Andra länder i en liknande situation, som Argentina, inställde betalningarna och de privata internationella storbankerna tvingades acceptera stora förluster. Förluster som ändå var små jämfört med de räntor på statsskulden som de under åren kammat hem.
Greklands statsskuld ägs av de europeiska storbankerna och deras rika kunder. De har redan i flera omgångar tjänat stora pengar på politikernas ”ansvarsfulla” politik. Till att börja med har alla skattesänkningar i Europa i främsta hand gynnat de rikaste i samhället –bingo nummer ett. Därefter har de kunnat använda sina ökade rikedomar till att investera i bland annat statsobligationer med en i kristider säker avkastning –bingo nummer två. Nu ska krisens omfattande konsekvenser betalas av den vanliga icke-kapitalägande befolkningen och de privata bankernas kapital räddas till varje pris –bingo nummer tre. För att ”spara” pengar kräver IMF att Grekland genomför omfattande privatiseringar av den offentliga sektorn. Privatiseringar som sker till krispriser som det privata kapitalet kan profitera på –bingo nummer fyra.
Det enda som i dag håller tillbaka angreppet på den välfärd som ännu finns kvar i Europa är de folkmassor i Grekland, Spanien och andra länder som allt mer högljutt säger nej till att betala kapitalismens kris. Bara risken för en social explosion inom EU får kapitalets drängar i Bryssel, liksom direktörerna för de stora industrikoncernerna, att tveka inför en alltmer brutal krispolitik.
Ensamma kan inte de arbetande i Grekland slå tillbaka attacken. Tillsammans med alla ”los indignados” över hela kontinenten blir allt möjligt.
Avskriv statsskulden!
Ta pengarna där de finns!
Vägra betala den kris du inte bär något ansvar för!

Så här såg de finansiella banden ut mellan banker och stater på hösten 2009.

;

Media: DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,SVD3,GP1,DN4,AB1,Fokus,SVD4,

Bloggare: Sjöstedt,Röda Malmö,Jinge,Röda Berget,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

13 reaktion på “Greklands kris finansens ansvar.

 1. Helt rätt! Grekland ska inte betala ett skit! Skrev om samma sak på min blogg.

  Bra bild på det korsvisa påhittade skuldsättande av allt. Här är en humoristisk variant av samma sak (för det är ju tragikomiskt)

 2. Självfallet ska inte vi andra betala grekernas misskötta ekonomi. Grekiska folket röstade själva fram de politiker som ställde till detta elände. Nu får de ta konsekvenserna.

 3. Jag föreslår att du skaffar dig en kopia av den grekiska statsbudgeten och en miniräknare…

  Grekland har en offentlig sektor som är totalt ineffektiv och inkompetent, trots att den sysselsätter mer än 10% av befolkningen. Vad tror du att det kostar? Är det också ”de rika” som ligger bakom den?

  När de pratar om att de ”tvingas” så pratar de om faktiska realiteter. Om de inte skär ner så kommer de inte att kunna skaffa mat för dagen, och det är knappast något påhitt, utan enkel och otvetydig matematik!

  Greklands ekonomi är resultatet av en politik som till stora delar liknar den som förespråkas av den traditionella vänstern: man spenderar så länge det går och sedan låter man folket svälta.

  Men vad spelar några människoliv i det stora kollektivet för roll så länge man inte ”tvingas” att ta hänsyn till verkligheten…

 4. Snoken,
  Jag tror inte att en miniräknare kan vara till någon hjälp för dig. Jag förslår i stället att du tänker innan du pratar. Hur ska man få mer mat för dagen genom att minska alla arbetandes inkomster? Ditt illa dolda förakt för den grekiska befolkningen passar inte in här.

 5. Fredrik,
  Det handlar inte om att ”betala grekernas misskötta ekonomi”. EU och IMF är inga samariter. Det är lån till höga räntor som ”ges bort”. Greklands statsskuld utgör 2% av euroländernas samlade statsskulder. Skulle det vara ett ekonomiskt problem att lösa? Nej det är ett politiskt problem, bara för att tyska och andra politiker låtit slaskmedia framställa det hela som ”gåvor” till ”lata greker”.

 6. Genom att minska inkomsterna kan man t.ex. sänka kostnaderna för den offentliga sektorn så att man får pengar över till bl.a. mat.

  Som sagt: skaffa en miniräknare…

 7. Snoken,
  Om man minskar inkomsterna för de statligt anställda minskar visserligen utgifterna i den offentliga sektorn men samtidigt minskar den offentliga sektorns skatteinkomster. Dessutom medför lägre inkomster för de statligt anställda att de konsumerar mindre vilket innebär att inkomsterna i varuhandeln minskar som i sin tur minskar statens skatteinkomster ytterligare. Det är vodooekonomi att strypa sig själv till hälsa. Däremot kan den grekiska staten få in cirka 110 miljarder euro om den beskattar alla rika greker som nu inte betalar ett öre i skatt och det med bara 50% av den skattesats som är vanlig i andra EU-länder inklusive Sverige. Det är inte mina siffror utan resultatet av en offentlig audit över det grekiska skattesystemet. Det vill säga att den grekiska statsskulden i botten beror på de rikas skatteflykt och fiffel. De som har ett vanligt arbete där skatten dras direkt från lönen kan inte delta i det rackarspelet.

 8. Argumenten om att grekerna har ”sig själva att skylla” predikas dagligen från Borg och Rheinfeldt. Genomslagskraften av detta är mycket stor. Vid diskussioner med vänner är det ett ständigt återkommande tema. Jag försöker motbevisa detta med vänsterns argument om att det finanskapitalet och bankerna som drivit fram krisen, att de grekiska arbetarna arbetar hårt och att deras faktiska pensionsålder inte skiljer sig från övriga EU-länder.
  Men grekerna betalar ju ingen skatt. Stora delar av ekonomin är svart kontrar mina vänner.
  Mina argument går inte hem mest för att jag inte har några siffror att visa. Är det någon som kan ge mig underlag så att jag kan bemöta påståenden om de ”lata grekerna”
  Jag är övertygad om att det är som vänstern säger
  Men ge mig fakta!

 9. Hej Östen.
  Jag lägger ut en blogg i morgon som diskuterar krisen utirfrån Tysklands roll för obalanserna i EU.
  Vad gäller konkreta uppgifter om arbetstider, produktivitet,löner hittar du mycket på OECDs och Internationella Arbetsorganisationens hemsidor.
  mvh
  Benny

 10. Pingback: Vart tog globaliseringsrörelsen vägen? | Internationalens ledarblogg

 11. Pingback: OM jag vore grek… | gusart – poesi & politik för ett hållbart liv

Kommentera