Erkänn rebellerna i Libyen!

.

I dagens Aftonbladet demaskerar Andreas Malm den vänster i Europa som förrått den libyska revolutionen.
Den vänster som inte kan skilja på folk och fä. På ett folkligt uppror och en fähund som Muammar Khaddafi.

.

https://i0.wp.com/lh4.googleusercontent.com/-oH3HW7geFKA/Tgw-0ZhK_CI/AAAAAAAAHW0/sw-ALjyBh5M/s512/Fullsk%2525C3%2525A4rmsinf%2525C3%2525A5ngning%2525202011-06-30%252520111338.jpg?resize=584%2C564&ssl=1

.

Inlägget kommer passligt. För samtidigt bekräftar Frankrikes regering att den valt att förse rebellerna i den bergiga Nafusregionen med lättare vapen. Ett beslut som går lätt att försvara även för de stormaktsvurmare som ser FN:s resolutioner som enda rättesnören i internationell politik. Resolution 1973 med dess klara skrivning om att Libyens civilbefolkning ska få hjälp ”med alla nödvändiga medel” ger utan vidare klartecken för vapenhjälp till rebellerna. Man kan inte försvara sig mot stridsvagnseld med filtar och barnvälling.

.

https://i0.wp.com/www.libyafeb17.com/wp-content/uploads/2011/06/nafusa-map-june-28.png?resize=584%2C340

.

Bra översiktskartor från BBC:s hemsida. Den ovan visar det bergiga område sydväst om Tripoli som behärskas av rebellerna. Där har den berbiska kulturen redan börjat att blomstra med radiosändningar på sitt eget språk. Den egna musiken kan spelas fritt. Sju små tidningar på berbiska- som görs med fotokopior – vittnar om pressfrihet. De senaste dagarna har rebellsidan vunnit strider om samhällen också ute på slättlandet. I förrgår erövrade man en stor vapendepå som övergetts av Khaddafis flyende soldater…

.

https://i0.wp.com/news.bbcimg.co.uk/media/images/53719000/gif/_53719990_libya_latest_strikesmap464.gif?resize=584%2C398

.

Ett av de tydligaste uttrycken för den vänster som Malm generar, vid sidan av Kommunistiska Partiet, är Ung Vänster. I en tidigare blogg skrev jag om den kongresstext Vänsterpartiets ungdomar antog så sent som under Kristi Himmelsfärdshelgen. I dess mest makabra avsnitt hette det att:

.

”I stället för att upprätta ett vapenembargo och en vapenvila har NATO:s medlemsländer levererat vapenmateriel till den inhemska oppositionen.”
.
Dessvärre var detta inte sant! Det enda rebellarmén har fått är en del skyddsvästar och en del utrustning för radiokommunikation. Unga människor i gummiskor och jeans har  tvingats att möta en fullt utrustad reguljär armé med endast enkla handeldvapen till buds. Västmakterna, som tidigare tillsammans med Ryssland, har försett Khadaffis bödlar med tunga vapen, har konsekvent vägrat att beväpna revolutionen. Vare sig de kapitalistiska klasserna i Europa, USA, Turkiet, Egypten eller Ryssland, vill se en självsäker segrande revolution. De vill i Libyen, på samma sätt som i Egypten eller Tunisien, ha en övergångsregering  som de själva kan kontrollera. Khaddafis regim följde dirigenterna i IMF och var i full färd med att organisera det libyska samhället i linje med diktaten från nyliberalismen. Liksom politiken för sin egen subimperialism i Afrika. Så sent som i okotober 2010 applåderade IMF i ett uttalande Khaddafis beslut att avskeda 340 000 statsanställda! Självklart vill västmakterna att även en ny, mer demokratisk regim, ska fortsätta på denna väg. Telekommunikation och stålindustrin var på tur att säljas ut under Zaif Khaddafis ledning. För västmakterna var inte familjen  Khaddafi i sig något problem.
.

.

Det var ljuva tider tillsammans. Så länge det begav sig.
Här ”antiimperialisten” Khaddafi
tillsammans med Berlusconis utrikesminister Fratini…

.

Skälet till att man tvingades att ingripa var att det libyska folket gjorde uppror!
Sarkozys Frankrike, Camerons Storbritannien eller Berlusconis Italien /liksom det tveksamma USA/ hade naturligtvis sina egna goda skäl för sin intervention. Det handlade inte om att försvara ett folk i uppror. Revolutionerna i Nordafrika hotade att radera ut deras inflytande. I full  panik efter Ben Alis och Mubaraks fall beslöt man att överge också Khaddafi. Men var samtidigt inte beredda att handgripligen ge den väpnade resningen nödvändig vapenhjälp. En ny libysk regim ska få sin makt till skänks av Västmakternas insatser med flyg. Att många av revolutionens dåligt utrustade  fotsoldater stupar i onödan bryr man sig inte om. Att Frankrike nu till sist försett rebellerna i sydväst med en del  begränsade vapensändningar och en del ammunition beror säkert på att Sarkozy av inrikespolitiska skäl vill forcera tempot i befrielsen. Han vill gärna berätta om segrar framför Bastiljen den 14 juli när den egna nationaldagen och den en gång segerika franska revolutionen ska firas…
Men för Ung Vänster – och för många andra – skapar denna vändning en pinsam situation. Ska ungdomsförbundets nye ordförande Stefan Lindborg nu gå ut i ett kraftigt fördömande av Frankrikes vapenleveranser? Eller ska han bara tiga?
En stor del av Europas vänster har svikit den första väpnade folkliga resningen under den arabiska revolutionen. En diktaturkramare som Sarkozy – helt avklädd under revolutionernas första månader- kan nu komma att pråla i ny kläder som ”Libyens befriare”. Det nya seklets och Nordafrikas nye lille Napoleon.
Libyens revolutionärer kommer säkert – åtminstone tillfälligt – att älska honom. Frågan är hur mycket de älskar den poststalinistiska vänstern…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I media: AB1,SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,DN3,DN4,GP1,SVD4,

Bloggar: RödaMalmö,Gusart,

20 svar på ”Erkänn rebellerna i Libyen!

 1. Vad är det egentligen som talar för att rebellernas sak är mer altruistisk än Khaddafis?

  Varför skulle västmakterna överhuvudtaget stödja en väpnad rörelse innan det tydligt framgår att rörelsen till fullo ställer sig bakom de mänskliga fri- och rättigheterna, inklusive muslimers rätt att byta religion? Frågan är relevant eftersom det idag inte finns något muslimskt land som har dessa rättigheter.

  Ligger det i vårt eller ens andra icke-libyers långsiktiga intresse att byta ut en ledare som gynnar sin egen klan på bekostnad av andra mot en ledare för en annan klan som gör precis samma sak?

 2. En stilla undran…varför skriver du inget om freds och förhandlingsinitiativet som Afrikanska unionen lagt fram för Libyen? Indien, Kina, Ryssland, Brasilien, med flera stöder deras förslag. Kort sagt, representanter för majoriteten av världens befolkning stöder AU:s förhandlingsinitiativ.

  Libyens regering stöder den och har föreslagit allmänna val för att avgöra om regeringen har förtroende att sitta kvar. Nato-länderna, AlQaida och de övriga rebellerna nekar att förhandla.

  Om det nu är en demokratisk rörelse som har gjort uppror mot Gadaffi, varför vill de inte förhandla när Gadaffi erbjuder allmänna val som en del av fredsprocessen?

  Varför skriver ni inget om att det finns ett alternativ till krig, nämligen förhandlingar som i den bästa av världar, skulle kunna stödjas av både dig och NATO/USA/AlQaida?

 3. Alexander,
  Om du är intresserad av vad som verkligen sker i Libyen så kan du här se hur ledningen i Benghazi svarade på AUs senaste utspel:

  Reuters15:36 Reuters The NTC welcomed a peace proposal by the African Union, saying they interpreted it as meaning Muammar Gaddafi should play no further role in the country’s leadership. AU leaders on Friday offered to host immediate talks between the two Libyan sides on a ceasefire and a process of transition towards a democratic government, but left open the question over Gaddafi’s future role in the country.
  ”We understood that the spirit of the document is that Gaddafi will not have a role to play in the future of Libya,” Mansour Sayf al Nasr, the revolutionaries’ representative for France, told reporters at the summit in Equatorial Guinea.”

 4. Benny, inte blev jag klokare av texten du lade ut som svar på min fråga. Västalliansen har ju upprepade gånger vägrat att sätta sig vid förhandlingsbordet.

  Käpphästen tycks vara att Gaddafi måste bort innan det kan bli tal om förhandlingar. Ett effektivt sätt att sätta p för alla förhandlingsinviter.

  Nato, USA och Al Qaida verkar tycka att det är bättre att bomba sönder infrastrukturen i landet, och kollektivt bestraffa folket för att de inte vänder sig emot Gaddafi. Ynkedom!

  Hade det funnits en demokratirörelse hade de naturligtvis gått med på vapenvila och allmänna val, övervakade av internationella valobservatörer. Sedan hade man kunnat ta itu med Gaddafi.

  Nu är det inte så. Rebellerna är inte intresserade av demokrati. De inför Sharialagar i de områden de ”befriat”. De består i huvudsak av Al Qaida och den stam som den förra diktatorn tillhörde. Nu vill de hämnas och ta tillbaka makten från Gaddafi som störtade honom.

 5. Alexander,
  Jag tvivlar på att någon text kan göra dig klokare. Det Libyen som du talar om existerar inte. Men det tänker jag inte prata mer om. Kan man inte skilja mellan en tyrann och ett foilkligt uppror då är det lönlöst att diskutera.

 6. Ja, det måste vara en sjutusan till tyrann som kan skrämma ut en miljon på gatorna i Tripoli. Han är klart värre än Hitler.
  Tack till denna blogg som genomskådat att det är utkommenderade statsanställda och civilklädda soldater vi ser här:

 7. Erik,
  Din ironi är töntig och din naivitet på gränsen till det otillåtna. En miljon demonstranter! Inte ens regimen hävdar det. Jag har sett och deltagit i många demonstrationer med flera hundra tusen deltagare. Den här videon visar ett torg med max 75-80 000 deltagare? Vilket inte skulle förvåna med tanke på hur många som är direkt beroende av Khaddafis regim för sitt levebröd och som tills vidare riskerar mycket om de inte ställer upp.

 8. Erik H menar alltså att en sjättedel av landets befolkning demonstrerade på gatorna. Det är ett jäkla uppbåd det…

 9. Jag kan inte låta bli att undra varifrån ni får er så säkra information? Är det från Sarkosy eller från Cameron eller Obama/Gates? Och är det helt säkert att de talar absolut sanning?

  Det är väldigt underligt att filmer som visar ”rebellernas” lynchningar av svarta i Benghazi tas bort från nätet, först från YouTube, sen från andra sidor när de flyttats dit? Vad kommer det sig? Ni som vet säkert, till skillnad från mig, berätta för mig.

 10. Kerstin,
  Ingen information kan väl betraktas som säker innan den verifierats från olika håll. I ett inbördeskrig som i LIbyen förekommer det säkert överdrifter och övergrepp även bland oppositionen. Men du verkar ju vara väldigt säker i dina påståenden om massor av svarta som lynchats. Jag har också sett ett par videon som påstås visa lynchningar utförda av rebellerna. Ärligt talat finns det ingen som helst möjlighet att avgöra vad som verkligen visas på dessa videon. Häromdagen såg jag en sådan video som sades visa rebeller som förhörde fångade soldater. Inget hände, ingen text, bara musik och till synes rädda soldater. Sedan, plötsligt, visas ett antal döda människor på marken. När de utfrågades satt de i en soffa. Plötsligt påstås de ligga döda på marken. De går inte att känna igen. Och ärligt talat, tror du att rebellerna skulle publicera ett sådant videoklipp om de hade utfört dådet?
  Vad gäller resten av debatten har vi redan diskuterat nog. Vi stöder upproret mot Khaddafi och anser att rebellernas kamp ska stödjas liksom vi stödjer palestiniernas kamp i Gaza oavsett om de gillar Hamas eller ej. Du ställer dig på sidan om och anser att det handlar om två läger av lika goda kålsupare.
  Ett bokslut över det kommer vi att kunna göra när Khaddafi störtats och en ny regim tagit kontrollen över hela landet.

  PS. Den sura ironin om Sarkozy, Cameron etc lämnar jag därhän utan att fråga dig var du får din information ifrån/

 11. @ Johannes

  Det är inte jag som menar att si eller så många syns på filmen. Jag samlar info och återger vad som framgår av bildtexten. När Benny uppskattar antalet till 75-80 000 så dokumenteras även detta som viktig info från en expert som är van att delta i liknande folksamlingar.

  Du har rätt i att det var ett ”jäkla uppbåd” för nu har det kommit fram en film som visar att även den milslånga gatan till höger i bild var full med folk och senare uppskattningar säger nu att det var 1,7 miljoner på torget och den anslutande gatan. Alltså nästan en tredjedel av landets befolkning, – dvs de flesta som bor i Tripolis.

  http://www.mathaba.net/news/?x=627437

  En stilla undran är om inte även dessa räknas som ”folket” och arbetarklassen? Oavsett exakt antal.
  De är naturligtvis, som Benny skriver, beroende av sin arbetsgivare och måste tydligen övertygas om att de tjänar på att byta ut denne.
  De behöver helt klart starkare argument än bomber i stadens utkanter för att korrigera sitt beteende.
  En mindre stilla undran är hur revolutionen är tänkt att lösa detta problem för de blir ju fler och fler för varje fredag som går?

 12. Erik,
  Man kan undra om det är tillåtet att vara hur naiv som helst. En milslång gata full med folk? Idioti. När den vita marschen hölls i Bryssel var det 300 000 personer och de fyllde den 2 km långa boulevarden mellan norra och södra stationen. 1,7 miljoner deltagare? Inte ens regimen hävdar sådana siffror. Har du tagit på dig rollen som förste violonist i Khaddafis propagandaorkester?
  Ska man tro dina ”insamlade info” är Khaddafi den mest älskade politikern i världen. Ingen i dag levande politiker kan samla sådana folkmassor. Du är helt enkelt ute och cyklar. Vi väntar med spänning på morgondagens demo. Det blir väl 2 miljoner. Eller hur Erik?

 13. Benny, det är inte JAG som gjort filmerna.

  Trovärdigheten hos t ex al-Jazeera, NATO BBC och K&Å måste jämföras med trovärdigheten hos Tarpley, Madsen, McKinney m fl som är på plats och ser vad som händer med egna ögon.

  Håller med om att det vore naivt att tro på bara den ena sidan i det här informationskriget så därför försöker jag utreda vilken sida som för stunden är mest trovärdig genom att ställa frågor. Frågor till mig själv och alla som anser sig ha en åsikt.
  Tyvärr blev det tydligen alltför svåra frågor för dig här ovan för du kan väl inte mena att ditt svar; – genom att kalla mig för en idiotisk, naiv och cyklande violinist stärker din trovärdighet?

  Frågan kvarstår alltså:
  Hur ska problemet med en motsträvig arbetarklass som intagit en fientlig ställning till revolutionen lösas?
  Oavsett exakt antal så är de för många för att nonchaleras men som god revolutionär kanske du vill lösa det problemet med en atombomb på Gröna Torget i morgon?

 14. Erik H @ Vilken j-ä nivå du håller. Prova att hyfsa den genom att redovisa varför du tror att det är arbetarklassen som främst är Khadaffis bas.

 15. Erik,
  Nu förstår jag var du hämtar din information. Med en källa som Cynthia McKinney, som enligt dig ser med egna ögon vad som sker, är det ingen risk att du ska hamna rätt.
  Så här beskrev hon massmordet på tutsis i Ruanda 1994:

  ”Ce qui s’est passé au Rwanda n’est pas un génocide planifié par les Hutu. C’est un changement de régime. Un coup d’Etat terroriste perpétré par Kagame avec l’aide de forces étrangères.”
  (Vad som skedde i Ruanda var inte ett planerat folkmord av hutus. Det var ett regimbyte. En terroristisk statskupp utförd av Kagame med hjälp av utländsk trupp; min övers.)

 16. @ Torberg

  I sin kommentar #7 skriver Benny att demonstranterna ”är direkt beroende av Khaddafis regim för sitt levebröd” så det är han står för tolkningen av ”arbetarklass” och det är väl ett rimligt antagande med tanke på att de inte har tid att dra runt på torget alla dagar i veckan. Fredagar är deras variant av våra Söndagar. En vilodag.

  @ Benny

  Tack för den upplysningen som får undertaggen ”Bra att veta”.
  Vill gärna betona att jag hämtar info från ALLA håll och kanter. – Inte bara de extrema ytterligheter jag nämner i # 13.

  Inser nu att varken du eller någon annan kan svara på frågan hur revolutionen ska hantera Tripolisborna.
  Revolutionen i Syrien går ju heller inte så bra sedan det avslöjats att det är betalda krypskyttar som skjuter rakt in i folkmassorna i avsikt att skylla på regeringen.
  Är det bara skit med dagens revolutionärer? De skapar ju fler problem än de löser …

 17. Erik,
  Jag väntade mig det. Nu hoppar du i Bachar Assads tunna också. Varje diktator som står inför ett folkligt uppror vlir din vän och bundsförvant. Du är politisk idiot, vare sig mer eller mindre. Om du bodde på plats skulle man säkerligen hitta dig i en tyranns milis.
  Vad gäller revolutionen i Tripoli är det befolkningen självt som kommer att göra upp räkningen med diktaturen. Oroa dig inte. Eller kanske du just gör det, för då skulle en av dina idoler falla offer för den hemska pöbeln.
  Jag ska ge dig ett tipps. När det folket i Nordkorea reser sig mot Kung Kim se till att inte än en gång hoppa isäng med tyrannen.

 18. Benny.
  Dina futtiga invektiv imponerar inte. Du kommer aldrig att uppnå samma eleganta nivå som i Ivan Sirkos brev till den turkiske sultanen 1675.
  http://landskronabackspegel.blogspot.com/2007/09/sultanen-och-kosackerna.html

  Du är alldeles för lättprovocerad och begränsad i din stereotypa ideologi. Du kan bara, liksom GW Bush, se motståndare eller medlöpare. Antingen eller. Din värld är svart eller vit.

  Jag står oftast närmare dina värderingar än du någonsin kan begripa men i Libyenfrågan är jag enbart tacksam för att du kallar mig politisk idiot. 🙂

  Och för h-e! Jag stöder inga diktatorer bara för att jag påstår att revolutionärerna är odugliga klåpare!

 19. Nej , jag har förstått att du är mer imponerad av invektiv som ”råttor”, ”kackerlackor” och andra små kryp.
  Suck.

 20. Pingback: Baghdad Bob i Tripoli

Lämna ett svar