Val i Thailand

Rödskjortornas revansch.

.

Valet i Thailand är en gruvlig revansch för elitens militära angrepp på det folkliga upproret i april-maj 2010. I går vann Yingluck Shinawatra en klar seger i parlamentsvalet. Hon är en yngre syster till den förre premiärministern Thaksin Shinawatra som befinner sig i landsflykt sedan militärkuppen 2006.

.

Nu är det upp till affärskvinnan Yingluck Shinawatra att visa sig värdig sina väljares förtroende.

.

Yingluck Shinawatra är ledare för Pheu Thai-partiet som i går fick egen majoritet i parlamentet med 265 platser av 500. Hon har redan ingått en koalition med ett mindre parti som tillsammans har en klar majoritet på 299 parlamentsstolar.
Inför valet har den sittande regeringen och militären gjort allt för att hindra PTP att vinna. Alla metoder har varit tillåtna. Den demokratiska fasaden spelade tydligen ingen roll för premiärminister Abhisit Vejjajiva som ledde krossandet av rödskjortornas demonstrationer i Bangkok våren 2010.
Redan inför valet 2007 visade regimen sin antidemokratiska sida då den förbjöd 111 oppositionspolitiker från att ställa upp i valet och upplöste Thaksin Shinawatras PPP.

.

Det är de fattiga i landet som lyft Pheu Thai till seger trots regimens trakasserier.

Inför gårdagens val var det inte bättre. Ett antal medlemmar av Pheu Thai kastades i fängelse utan rättegång, anklagade för ”terrorism”. Nästan alla oppositionella media har stängts och tiotusentals webbsidor som visade videon från våren 2010 förbjudits och lagts ned. Regeringspartierna kontrollerar 99 procent av media och i teve hotades vissa ledare och grupper att jagas under jorden. Vallagen skrevs till och med om för att minska de rödas chans att vinna valet.
Ändå slutade det i totalt fiasko för den sittande regeringskoalitionen. Med det kan väl debatten i fjol om rödskjortornas odemokratiska beteende och det berättigade i deras protester avslutas. Den stora majoriteten av landets befolkning vill inte styras av den elitklick i Bangkok som under Kungens och militärens beskydd försvarar de rika, den omfattande korruptionen och svågerpolitiken.
Rödskjortornas protester var ett legitimt uttryck för den fattiga befolkningens krav på rättvisa, dignitet och ett bättre liv. Nu är det upp till Pheu Thai och Yingluck Shinawatra att visa sig värdiga det förtroende som folket visat henne och partiet.

.

Media: DN1,SVD1,SVD2,GP1,SVT1,SVT2,DN2,SVD3,GP2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 svar på ”Val i Thailand

 1. Det skulle vara intressant med lite mer information om vilka Rödskjortorna egentligen är, utifrån en marxistisk utgångspunkt.

 2. Mr Red,
  Den stora majoriteten av Röda som fanns med i ockupationen av Bangkoks centrum i fjol vår var fattiga människor från landsbygden nordost om Bangkok, tillsammans med demokratiska förkämpar från Bangkok.
  mvh
  Benny

 3. Thaksin lever inte i exil pga militärkuppen. Han lever i exil för att han är dömd till två års fängelse i oktober 2008 för intressekonflikt (pga hans frus markköp) .

  Om domen är befogad eller ej är jag ej kvinna att avgöra.

 4. Britt-Marie,
  Det har du rätt i. Jag menade att han störtades i en militärkupp 2006. Om han är skyldig till vad han anklagas för vet jag inte. Under hans mandatperiod var det väl si och så med fiffel och korruption. Han var ändå populär eftersom han förde en ekonomisk politik som för första gången gav konkreta förbättringar för de fattiga i landet. För det anklagades han för populism av etablissemanget.
  mvh
  Benny

 5. Precis! Och Demokraterna använde senare flera av hans idéer som dom tidigare skrikit ”populism” om 🙂 Det hjälpte inte, dom inte bara förlorade valet, dom förlorade stort! Nu får vi bara hoppas att Pheu Thai klarar av att uppfylla alla löften dom gett, det blir inte lätt…

 6. Britt-Marie,
  Det har du rätt i. Jag skriver om det i en ny blogg.
  mvh

Lämna ett svar