Marknaden får kalla fötter.
.
Knappt har sparpaketen i Europa signerats och lånetaket höjts i USA så utbryter det panik på världens börser. Rasen är de största sedan Lehman Brothers bankrutt och den stora finanskrisen 2008-2009.
Borde det inte vara tvärtom? De spekulerande storbankerna har räddats av politikerna. Bankernas och storföretagens vinster rapporteras större än på länge. De multinationella bolagen staplar cash i kistorna eftersom de inte riktigt vet var de ska investera dem. Så frågan om det inte borde vara tvärtom är minst sagt berättigad. Varför sprider sig paniken på börserna? Allt verkar ju gå bra. Företag och banker blomstrar och de arbetande tvingas att betala krisen. Kan kapitalägarna hitta ett bättre paradis?
-Det är tokhögern som bestämmer, skriver DNs ledarskribent Peter Wolodarski och syftar till Tea Partys republikanska kongressrepresentanter som var de stora segrarna i uppgörelsen om USAs lånetak. Det ligger naturligtvis mycket i det. Bland annat innebär uppgörelsen att minskade underskott endast kan uppnås via minskade statliga utgifter. Inte ett öre får tas från de rika som i dag betalar lägre skatter än någonsin i USAs moderna historia.
Men det är inte ”tokhögerns” segrar som bekymrar ”marknaden”. Det är effekterna av sparpaketen i Europa och Obamas sänkta offentliga utgifter som ligger i botten på börspaniken.
Efter att först ha räddats av det offentliga kastade sig bankerna över de svagaste ländernas statsskulder och spekulerade deras statsobligationer i botten. Nu ska de arbetande i Grekland, Portugal och i alla andra länder betala räkningen för livlinorna som kastats ut till banker och finansinstitut.
.
Plötsligt inser ”marknaden” att effekterna av alla dessa sparpaket bara kan sluta i en ny djup recession för hela världsekonomin. Vanliga arbetande familjer i USA och Europa kan inte konsumera mera och samtidigt dra åt svångremmen för att betala vad politikerna beslutat. Om USA och Europa går in i en samtidig djup recession finns det ingen möjlighet för Kina och Indien att vara tillräckligt starka lokomotiv för världsekonomin. Deras huvudsakliga aktivitet är export och de är därför beroende av konsumtionen i USA och Europa.
Med lägre tillväxt i världsekonomin följer automatiskt krympande vinster för de multinationella och nationella företagen i produktionssektorn. Det är därför som börsen fått kalla fötter igen. De stora ”grabbarna” på Wall Street och i andra finanscentra hade säkert redan förberett sig för EUs och Obamas beslut och placerat stora optioner på fallande aktiekurser. De tjänar nu stora pengar på de fallande kurserna samtidigt som de ”små” aktieägarna säljer i panik. I tider av börskris är det mer än någonsin de stora fiskarna som äter de små.
Den djupa recession som nu kommer ska du tacka politikerna för. I sin iver att rädda bankernas kapital och vinster har de beslutat om en så drastisk attack på de arbetandes levnadsstandard och sociala välfärd att ingen, vare sig ”finansgenier” eller de multinationella bolagen, kan trolla fram tillväxt.
.
Media: DN1,DN2,DN3,SVD1,DN4,GP1,SVT1,DN5,SVD2,SVD3,DN6,DN7,SVD4,GP2,GP3,
Läs även andra bloggares åsikter om Ekonomi, Politik, USA, Obama, Börsen, Wall Street, EU, Kris,
Priset på en aktie är inte hur ett bolag presterar idag, utan hur ett företag kommer prestera imorgon. Kort sagt kan man säga att aktiepriset är nuvärdet av framtida utdelningar/avkastning. Om vinsterna är höga idag har inget att göra med vinsterna imorgon. Om man tror att vinsterna kommer bli fortsatt höga så kommer aktiepriserna stiga, men om de framtida vinsterna förväntas minska så sjunker priset på aktierna. Marknaden oroas idag mycket pga att vi återigen ska hamna i en recession, vilket betyder svårigheter för företagen.
Man ska akta sig för att generalisera ”de stora grabbarna på Wallstreet”. Det är endast en liten klick som vinner på turbulens på marknaden och inget man kan säga om marknaden i stort. 99% av de som jobbar på marknaden vill INTE ha en lågkonjunkur, för det kommer hota dem och skada deras företag. Men visst, det finns en liten del av marknaden som vinner stort på turbulensen, men man ska inte generalisera så grovt. De flesta finansinstitut har enorma problem efter finanskrisen och de ”stora grabbarnas” verksamhet lär knappast gynnas idag.
Så jävla helt rätt skrivet
Henrik, Det är ju vad jag skriver. Börsen drivs av panik i dag därför att den väntar sig en kommande recession som följd av alla sparpaket. Då sjunker vinsterna och det reagerar ”marknaden” på nu.
Människan är en fånge i den mentala representationen.
jäsp
Jag föredrar detta:
http://svtplay.se/v/2492095/vetenskapens_varld/del_1_av_3__ordning_i_kaos_?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2492095/sb,p102815,1,f,-1
Pingback: En chefspappas vardag… » En börskrasch mer eller mindre…
Tack för att ni gör ekonomi begripligt. Den här bloggen är en riktig guldgruva.
Lars,
Tack för den fina kommentaren. Guld stiger ju i värde just nu så våra aktier stiger nog efter din kommentar.
mvh
Benny