Ska rika också betala skatt?

Barack Obama siktar mot

ny mandatperiod.

.

-De som tjänar över en miljon dollar om året ska åtminstone beskattas lika mycket som medelamerikanen, sa Barack Obama när han i går presenterade sin plan för att minska de statliga underskotten med 3 000 miljarder dollar under den kommande tioårsperioden.

.

Republikanerna anklagar Obama för ”klasskrig”.

.

-Klasskrig, ropar republikanernas budgetchef Paul Ryan och menar att det kommer att drabba ”jobbskapandet”. Har ni hört den förut?
Så här ser fakta ut i landet: antalet personer som tjänar mer än en miljon dollar om året är just nu 235 000 och i genomsnitt betalar de 24,4 procents inkomstskatt vilket är en lägre skattesats än vad ett hushåll  med medianinkomsten 55 000 dollar per år skattar. Obama fick för kort tid sedan hjälp av mångmiljardären Warren Buffet som i ett öppet brev uppmanade myndigheterna att öka skatten på de rika. Bill Gates och en del andra miljardärer har instämt med Buffet.
-Jag betalar lägre skatt än min sekreterare, sa den udda finanskapitalisten som är bland världens fem rikaste personer. En rikedom han byggt upp som huvudägare i kapitalfonden Berkshire Hathaway. Han förklarades som kuf när han vägrade låta sin fond investera i ”it-boomen” 1995-2000. Efter kraschen var tongångarna annorlunda.
Barack Obama kallar sitt förslag om skatt på miljonärerna för ”the Buffet rule” och sätter republikanernas motstånd mot varje tänkbar skatteökning i en svår sits.

.

Miljardären Buffet sjunger skatternas lov.

.

Planen är till synes en klok taktik inför nästa års presidentval i november. För omedelbara ekonomiska konsekvenser har inte planen. Dels för att Obama säger att den bör sättas i verket efter 2013, dels för att den saknar alla chanser att antas av Kongressen som domineras av det alltmer reaktionära republikanska partiet. Men det kan skapa en gynnsam politisk terräng för Obama. I veckan publicerade landets statistiska centralbyrå, Census Bureau, uppgifter som visar att antalet fattiga i USA nu uppgår till 15,1 procent av befolkningen, eller 46,2 miljoner personer. Som fattig räknas alla hushåll som tjänar mindre än hälften av medianlönen på 55 000 dollar per år. Samtidigt ökar den redan rekordhöga arbetslösheten eftersom ekonomin stagnerar och inte ens skapar tillräckligt med jobb för att svara på befolkningsökningen.
Visserligen sitter ”nej-till-staten-nej-till-skatter-nej-till-påbud” djupt i den amerikanska ”själen”. Men det är mycket troligt att en strid med republikanerna om miljardärernas och miljonärernas beskattning kan få ett stort stöd i nästan alla skikt av samhället. Det kan leda ända till ett nytt mandat i Vita Huset. Hur beskattningen kommer att se ut i verkligheten efter 2013 är en annan sak.

.

Media: SVD1,DN1,GP1,SVD2,SVT1,SVT2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 reaktion på “Ska rika också betala skatt?

  1. Vad är poängen med din blogg? Att skriva om tidningsartiklar litegrann och sedan publicera dom? Okeeeejj..

  2. Jag undrar om ”De som tjänar över en miljon dollar om året ska åtminstone beskattas lika mycket som medelamerikanen” baseras på pengar eller procent…? Det är ju ofta så att ”de rika” får betala för lite skatt, men det blir samtidigt väldigt svårt att få allting att gå runt utan ”de rikas” skatteinbetalningar.

    Diskussionen blir ofta snedvriden och man kan tolka det som att de som har mest pengar i allmänhet smiter från skatt, medan de som tjänar minst troget betalar mer än sin beskärda del.

    Jag vet inte vem som har rätt i den diskussionen, men ofta brukar ju sanningen ligga någonstans i mitten…

Kommentera