Vi är 99%

Occupy Wall Street har rätt

-Vi är 99% , skanderar demonstrationerna på Wall Street och i andra amerikanska städer. De har i alla fall rätt till 90%. I det här diagrammet nedan ser du att medan 90% av realinkomsterna i USA nästan legat still sedan 1979 har den rikaste 100-delen och ännu mer den rikaste 1000-delen sett sina inkomster rusa i höjden. Det här är den materiella grunden till de protesterande människornas slagrop.

 

.

Utvecklingen gäller reallöner, det vill säga inflationen är borträknad. Medan 90% av lönerna steg bara 5% under hela perioden, uteslutande beroende på en kraftig ökning 1997-2001, kunde de rikaste se sina löner stiga med 224 % respektive 390 % under perioden 1979-2007.

.
Media:DN1,DN2,SVD2,GP1,

Bloggare:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 reaktion på “Vi är 99%

 1. Pingback: Nedräkning inför Occupy Malmö « Röda Lund

 2. ”-Vi är 99% , skanderar demonstrationerna på Wall Street och i andra amerikanska städer. De har i alla fall rätt till 90%.”

  Occupy-rörelsen är en global rörelse som startade med protesterna i Spanien i mitten av maj. Som jag har förstått så kommer ”Vi är 99%” från en FN-rapport om att den 1% rikaste delen av världens befolkning idag äger 40% av allt välstånd. http://www.guardian.co.uk/money/2006/dec/06/business.internationalnews

  Det här ses som ett hot mot demokratin. Historiskt brukar det komma protester då 1% äger 50% av välståndet och med den hastighet som den enda procenten ökar sin rikedom är vi snart där. I ljuset av det är påståendet, att vi är 99%, 100% rätt.

  Vad som gör rörelsen intressant är att den tagit sin form ur hur vi kommunicerar idag. Människor samlas via twitter och facebook och det startas hemsidor för att kunna samla upp de som vill ansluta sig till rörelsen. Så den har formen av ett brett nätverk utan frontalfigurer.

  Aktivister från 25 länder gjorde ett upprop den 9 oktober där de uppmanade till demonstrationer sex dagar senare, den 15 oktober. Datumet valdes för att det var fem månader efter protesten i Spanien startade. Det var 951 städer från 82 länder som anmälde att de tänkte mötas upp och de flesta genomförde det.

  En bråkdel av alla mötesplatserna på nätet:

  http://www.facebook.com/OccupyTogether
  http://www.facebook.com/OccupyWallSt
  http://www.facebook.com/pages/Occupy-Europe/267662826590364
  http://www.facebook.com/OccupySweden
  http://occupywallst.org/
  http://www.occupystockholm.org

  Så occupy-rörelsen varken startade i USA, pågår enbart i USA eller handlar om reallönerna i USA. Så till hur många procent rätt är påståendet att demostranterna på Wall Street har 90% rätt?

 3. Hej Åsa,
  Jag tror du har missförstått min korta blogg. Jag menar inte att rörelsen har fel till 9%. Meningen ”rätt till 90%” är en liten vinkling för att koppla till diagramet som just visar hur det gått ekonomiskt för 90% av USA arbetande. Jag är fullt medveten om att ”occupy-rörelsen” inte startade i USA. Den här korta artikeln handlar ju däremot om USA och den säger inget om vad som sker i övriga världen.
  I en blogg för ett par veckor sedan , från Kairo till Wall Street, kan du se att jag tar upp hur Wall Street-ockupationen är stimulerad av den arabiska våren och ”los indignados” i södra Europa.
  http://www.fjardeinternationalen.se/blog/2011/10/20/fran-kairo-till-wall-street/
  Tack för länkarna
  mvh
  Benny

 4. Skalman, ett ovanligt töntigt videoklipp av en knäppgök som gör sig rolig på de protesterande människornas bekostnad. Ovanligt dumt.

Kommentera