Fickpengar för brittiska toppchefer

 

-Giriga svin styr våra företag

.

Rubriken ovan är Paul Kennys, ordförande i den brittiska fackföreningen GMB med 600 000 medlemmar. Paul Kennys skarpa utfall orsakades av en finansrapport som visar löneökningarna för landets toppchefer.

.

GMBs Paul Kenny sparar inte på krutet.

.

-Det här är ett belysande exempel på hur giriga svin styr våra företag, sa Kenny. Ilskan riktade sig mot toppcheferna i de 100 största bolagen som fick 49 procent högre inkomster under 2010. Det står att läsa i statistik från Incomes Data Services.
Samtidigt publicerades en annan rapport som visar att de genomsnittliga löneökningarna för 90 procent av landets arbetare i 294 yrken i sommarens löneförhandlingar var 2,6 procent vilket är bara hälften av inflationen. Det innebär att vissa yrkesgrupper sett sina löner minska med upp till 20 procent medan de ”giriga svinen” skott sig i vanlig stil.
I tidningen The Independant finns en kort lista över de ”girigastes” totala inkomster som verkställande direktörer i olika bolag. En vanlig arbetare i samma företag kan jobba hela livet utan att tjäna en årsinkomst för de ”giriga svinen”. I genomsnitt låg inkomsten på 40 miljoner kronor för cheferna i de 100 största företagen. Riktigt blygsamt jämfört med herrarna och en ensam dam här under.
VDs inkomster 2010:
Mick Davis (Xstrata) £18,426,105
Bart Becht (Reckitt Benkiser) £17,879,000
Michael Spencer (ICAP) £13,419,619
Sir Terry Leahy(Tesco) £12,038,303
Tom Albanese (Rio Tinto) £11,623,162
Sir Martin Sorrell (WPP Group) £8,949,985
Todd Kozel (Gulf Keystone Petroleum) £8,913,223
Don Robert (Experian) £8,601,984
Edward Bonham Carter (Jupiter Fund Management) £8,003,641
Dame Marjorie Scardino (Pearson) £8,003,6

.

Media: DN1,SVD1,DN2,

Bloggare: Svensson,Röda Malmö,Röda Lund,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 reaktion på “Fickpengar för brittiska toppchefer

 1. Pingback: Tid är pengar « Röda Lund

 2. Hej Benny !

  Jag begriper inte lika mycket om världspolitiken som Göthe och du, men lär mej ett och annat om världen genom er blogg.
  Men något som jag funderar på är vad som skulle hända om regeringar och EU slutade att försöka hålla krisdrabbade banker under armarna ?
  Att många skulle förlora pengar det förstår jag, men mest skulle de rika förlora, och småspararna skulle väl även förlora sina ”småslantar”. Det torde de senare överleva, men frågan är hur det skulle gå för oligarker och liknande. Men hur det går för dem är väl inget som småfolket behöver bekymra sig om.
  Själv har jag några tusentals kronor som aktier i Swedebank men dom offrar jag gladeligen om bankerna får klara sina egna bekymmer.

  Som du ser så fattar jag inte mycket av de ”stora sammanhangen” 😉

  Skulle inte Du och Göthe kunna skriva ett bloggavsnitt och reda ut hur det skulle bli i praktiken om de krisdrabbade bankerna fick klara sig själva, så att jag och andra ”dummies” förstår ?

  MVH / BeÅ

 3. Hej B-Å,
  Jag tror att enda vägen till ett sunt finanssystem är att det tas över i samhällets regi. Då kan småspararnas pengar räddas. Sedan kan man göra en grundlig offentlig revision av alla rikingars innehav och se vart dessa pengar kommer ifrån. De finns tusentals miljarder dollar som göms i skatteparadisen och som ingen betalar skatt på. De pengar som hamnat där på olaglig väg bör konfiskeras av samhället. I dag ges de privata bankerna räddningslinor och sedan använder de pengarna de fått till att spekulera mot hela staters finansiella stabilitet. Exempelvis får inte ECB låna pengar direkt till stater i EU. De lånar i stället ut pengar till bankerna med en ränta på 1%. Sedan lånar bankerna ut pengarna till stater(Grekland, osv) för 5,5%. Hela systemet är ruttet och syftar till sist enbart till att hålla stora privata kapitalägare under armarna.

  Vi ses till Jul
  Ha det bra
  Benny

Kommentera