Rysk vinter över?

Våren smälter permafrosten.

.

Bli inte rädd. Det är inte en varning från Durban om snara utsläpp av stora mängder metangas ur Sibiriens tundra. Bli i stället glad, för det blåser plötsligt varma protestvindar över Röda Torget. Kylan som härskat alltsedan före detta KGB-agenten Vladimir Putin kom till makten för tolv år sedan börjar ge med sig.

.

Kungaparet gillar att uppträda i  blått.

.

Bilden av ett till synes stabilt och alltmer välmående samhälle, med en steril politisk opposition av nostalgiker och röd-bruna ultranationalister och en politiskt ointresserad befolkning var falsk. Det rörde sig under ytan utan att det syntes. Liksom vid andra plötsliga utbrott av missnöje räcker det med en liten gnista för att protesterna ska välla fram och ta alla med överraskning.
Redan under valkampanjen fick vi en antydan om vad som var på gång. Machohjälten Putin som haft för vana att brösta sig inför folket blev plötsligt utbuad när han efter en match i en kampsport av något slag hyllade den ryske världsmästaren. Media försökte snabbt förklara att det inte var Putin som buades ut av publiken men den slagne motståndaren. Oavsett hur det var med det så var det ändå som om. För ocensurerade videoklipp från händelsen sågs på U-tube av mer än tre miljoner personer.

.

-Ingen röst.

.

 

Den starke ledaren, machofiguren Putin, härskaren i Kreml klarar enkelt av utmaningar från andra ”starka män”. De hamnar i fängelse efter en korruptionsrättegång. Men kejsaren står där i all sin ynkliga nakenhet inför skrattet. Löjet dödar sakta men säkert och det finns inget bot. Skimret av styrka och fast beslutsamhet har slocknat.
Den verkliga gnistan är allas övertygelse att det förekom omfattande valfusk i valet till Duman i början av månaden. Den ”nya medelklass” som Putin stolt sagt sig ha skapat med sin återuppbyggnad av ett ”starkt Ryssland” kände sig plötsligt lurad och hånad. Makten hade stulit deras röster och visade sedan att den inte accepterade protester.
De första demonstrationerna i Moskva och Sankt Petersburg angreps av kravallpolisen och hundratals medborgare greps och behandlades som ”huliganer”. De statliga tevekanalerna nämnde inte protesterna med ett ord vilket bara spädde på ilskan över maktens arrogans. En arrogans så uppenbar att kanalen Rossya 24 inte ens brydde sig att kontrollera summan av partiernas resultat som kanalen visade upp valkvällen.  Häpna tittare kunde därför se att i Rostovregionen fick partierna sammanlagt 146,37 % , i Sverdlovskregionen 115% och i Voronej 129 %. Siffror som inte ens Josef Stalin och Walter Ulbricht kunde visa upp under sina bästa dagar.

.

.

Den 10 december svepte de varma vindarna in över Rysslands gator och torg. Minst 50 000 personer demonstrerade i Moskva och 20 000 i Sankt Petersburg, som jag ännu kallar Leningrad. När staden döptes till Leningrad ingick det i den begynnande traditionen av personkult i det degenererade Sovjetsamhället. Men när staden döptes om efter murens fall var det en symbol för kapitalismens återkomst. Så i mitt hjärta är och förblir det Leningrad. Men det var en parentes mitt i vårvindarna.
Kungaparet Putin – Medvedev gjorde ett snabbt lappkast och samma kväll hände något landets tevetittare häpnade inför. I stället för de vanliga toppnyheterna om Putin som invigt ett kraftverk eller Medvedev som klappat ett barn på kinden visades på bästa tid hur tiotusentals människor skanderade –avgå Putin – Putin tjuv – nyval. Putins parti Enade Ryssland har i folkmun döpts om till ”Tjuvarnas och Svindlarnas Parti”. Lappkastets syfte var uppenbart. Ge intryck av öppenhet och förståelse. –Folket har rätt att protestera bara det sker inom lagens ram, lät Medvedev förstå.

.

Hundratals demonstranter greps dagarna efter fuskvalet.

.

Sedan trädde Kejsaren in på scenen för att försöka splittra oppositionen genom att spela på den nationella stoltheten. I ett makabert tal anklagade Putin USA för att organisera demonstranterna. Hillary Clinton sägs ha gett ”signalen”. Som om USA skulle kunna trycka på en knapp och mobilisera tiotusentals människor som aldrig förr deltagit i en demonstration. Han till och med antydde att de skulle vara betalda för att protestera då han sa att USA spenderat ”hundratals miljoner dollar” för att påverka valet.

.

Den 10 december samlades den största demonstrationen i Ryssland sedan murens fall.

.

Men inget kan ändra de protesterandes övertygelse att valfusket var massivt och enda orsaken till att Enade Ryssland fick nästan hälften av de avlagda rösterna. Att fusket var organiserat av makten råder det inget tvivel om. Eller vad sägs om följande valresultat på platser som statsapparaten och militären kontrollerar: 99% för Putin i Tjetjenien, 91% i Ingouchi, 91% i Dagestan. I fängelserna, militärkasernerna och de psykiatriska klinikerna tog Putins parti hem allt.
Men det finns ännu bättre bevis för fuskets omfattning. Tabellen här under visar valdeltagandet i landets alla vallokaler. Som väntat är det mycket få valdistrikt med extremt lågt deltagande, se delen av kurvan längst ned till vänster. I majoriteten av valkretsarna ligger deltagandet kring 50% och sedan borde kurvan sjunka ned mot noll vallokaler med 100 % -igt deltagande. Men som vi kan se gäller inte denna mer allmänna regel för demokratiska val i fallet Ryssland. Slutet av kurvan rusar i stället i höjden och vi har en massa vallokaler med närmast 100 % deltagande.

.

Det är i dessa lokaler som alla videoklipp spelats in som visar funktionärer som proppar urnorna fulla med sedlar som förberetts innan valdagen. Det förklarar också valdeltagande långt över 100% i flera distrikt. Funktionärerna har helt enkelt glömt att ta bort sedlar för oppositionspartierna när de fyllde på med sedlar för Enade Ryssland, eller i arrogans inte brytt sig.
Tolv år med Putin vid makten är nog för många i den ryska ”medelklass” som växt fram i metropolerna Moskva och Sankt Petersburg. Unga välutbildade och tidigare ”opolitiska” medborgare står plötsligt upp och kräver att deras röst ska räknas och inte försvinna i manipulering av valurnornas innehåll. Kung Putins projekt att på nytt leda Ryssland som president med hår på bröstet verkar ute i blåsväder. De varma vindarna kommer att ändra klimatet. Oligarkins och statselitens ohämmade maktmissbruk är satt ifråga. Vad kommer sedan? The answer is blowing in the wind.  

.

Media: DN1,SVD1,DN2,SVD2,SVT1,ETC,DN3,SVD3,SVD4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

En reaktion på “Rysk vinter över?

  1. Pingback: Är den ryska vintern över? | Röda Lidköping

Kommentera