När det knakar i golvtiljorna…

.

Vi är mitt uppe i högvintern. Det knakar i våra golvtiljor och knarrar i farstubron. Långt upp i det inre Lappland smäller det säkert även från väl fastspikade elproppar. Här hos oss, i Alefjäll fem mil nordost om Göteborg, är kölden lindrigare. Minus 23 grader i morse. Med  torpargrund från 1800-talet innebär det ändå kalla golv. Lägger vi en termometer på köksgolvet innan vedpannan fått upp draget är det inte ens 10 grader om morgonen…

Turen på två kilometer till brevlådan – fram och tillbaka – får vänta på att solen hunnit förbarma sig över oss. I stället för kaffe och papperstidning blir det kaffe och dator.

.

.

Var stadsjeepen en ängel eller en bov?

.

Ser då att prioriteringar, rubriksättning och innehåll, alltså den saluförda journalistiken, som vanligt smälter samman med politiken. Det kan röra sig om en alldaglig mindre nyhet. I Stockholm hade exempelvis en slarvig pappa inte märkt att sonen trillat ur snöpulkan, mitt på en utfart från ett garage. Nu tillhör jag den skara som tycker att stadsjeepar hör hemma på landet. Men det är en sak för sig. I det här fallet missar journalisten vad som skett, alltså fakta, därför att hon troligtvis tycker illa om stadsjeepar överhuvudtaget. För pojken hade inte ”änglavakt”, som det hävdas i artikeln. Sanningen var att han, trots en oförsiktig pappa kanske räddades till livet – tack vare att han blev överkörd av just en stadsjeep. Han klarade sig helt enkelt bra tack vare SUV:ens höga markfrigång. Hade pappan tappat honom framför en vanlig personbil hade det som nu blev en solskenshistoria kanske i stället varit en tragedi.

.

.

Är Carl Bildt en bov eller en ängel?

Här kokar han ihop något jävelskap

med EU: s och Portugals utrikesministrar.

.

Lika dålig journalistik levereras av DN:s utrikesredaktör för webbsidan, Anders Bolling. När en för många okänd ”tankesmedja” ute i Europa,  ger Sveriges och Bildts utrikespolitik toppbetyg, blåser han helt sonika upp det som en stor nyhet. Det institut han hänvisar till är den ”alleuropeiska tankesmedjan Europeiska rådet för utrikesrelationer”, ECFR”. Vad varje kritisk läsare sedan förväntar sig är naturligtvis en granskning av denna ”smedja” där så märkliga tankar uppstår. Kör man runt på Google en kvart blir det övertydligt att Bollings ”alleuropeiska råd” är finansierat med hjälp av en salig blandning av hedgefonder, vinstlystna storbanker och män som valutaspekulanten George Soros. Det hela är alltså som att låta en fotbollsdomare döma i en match där hans egen son spelar i ett av lagen. Men om dessa intressanta och viktiga fakta får DN:s läsare ingenting veta.

Uppenbart är syftet med artikeln bara att pumpa in mer luft i en redan uppblåst utrikesminister.

När jag kommit så här långt i DN har solen nått fram till trädtopparnas rimfrost och det ser ut som om någon har dröst  diamanter över skogsranden på andra sidan våra åkrar. Det är bara minus fjorton ute och snart är det dags för en liten skidtur. Det känns mer uppfriskande än att surfa runt på dagspressens hemsidor.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I media: DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,DN6,DN7,SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,GP1,GP2,GP3,SVT1,SVT2,SVT3,

DN8,DN9,DN10,DN11,GP4,GP5,SVT4.AB1,AB2,DN12,DN13,DN14,DN15,SVT4,DN16,DN17,DN18,

SVD5,DN19.GP6, DN20,

8 reaktion på “När det knakar i golvtiljorna…

 1. Hejsan Göte, ville bara tala om att vi är OTROLIGT tacksamma över att det var en SUV som körde över våran Filip och tanken på om det inte hade vart det tär på oss nå fruktansvärt. Men nånstans måste man väl ändå tänka att nån sorts änglavakt hade han väl ändå. Även en SUV har fyra hjul som kan skada :0( och att Filip ramlat lite till höger om bilens framdel, va hade hänt om bilen skulle svängt vänster?

  Ha det gott.

  Med vänlig hälsning, Sofia

 2. Hej på dig Sofia, Visst var det en sorts änglavakt. Det är bara att jubla. Jag tyckte bara, förmodligen som du, att tidningsrubriken och det skrivna var konstigt vinklad. Hoppas att Filip har det bra.

 3. Filip mår hur bra som helst, han är nästan lite stolt över det hela :0)
  Nu är det bara mamma och pappa som ska lappa ihop hjärta och själ igen.

  Önskar dig en mysig helg med vänner och familj, ha det gott.

 4. Hade det inte varit en stadsjeep så är det mer troligt att föraren hade sett Filip. Stadsjeepar hör hemma på landet, om ens där.

  Sen var det självklart en olyckshändelse, men jag förvånas över att en bilist kommer undan med att köra över ett barn på ett sådant sätt — barnet sprang inte ut mitt i vägen, utan det här var när billisten körde ut från ett garage om jag har förstått det hela rätt. Då finns det inte riktigt några ursäkter oavsett vilken typ av fordon man kör.

  Hur som helst så är det fantastiskt att Filip klarade sig relativt oskadd, och låt oss försöka ta hand om varandra i trafiken.

 5. Jesper, varför skulle det ha varit mer troligt? Har du kört en stadsjeep? Föraren av en sådan sitter inte på golvet utan har som regel en högre och bättre överblick över körbanan än den som är gängse för en vanlig personbil.

 6. Game over! 2012 är slutet på denna civilisation. Observera! jag sa aldrig slutet på jorden. Men rasen får skatta sig lycklig ifall den klarar detta! Istid nästa!

 7. Oskar,
  Det lär vara 21.12. 2012 som det är good-bye. Vi hinner i alla fall fira Lucia. I år kommer inte Tomten. Vi missar honom med tre dagar. Vilket elände.
  Det finns ändå hopp. I veckan visade i dagstidningen Le Monde en verklig kännare av Mayas kalender att den misstolkats och att den inte är lineär, det vill säga att de räknar tiden i cykler och därmed återstår det miljardtals år ännu innan kalenderns domedag infinner sig. Så ryck upp dig Oskar, det finns hopp om liv till Jul. De enda som ligger illa till som vanligt är grisarna.
  mvh
  Benny

Kommentera