Grekland stryps till döds

 

Sista försöket att undvika kaos?

.

Greklands finansminister säger att förhandlingarna om nästa etapp i landets avbetalning av statsskulden måste avslutas senast i kväll söndag 5 februari.
Han säger också att förhandlingarna med EU, IMF och centralbanken ECB är mycket hårda. Hans beskrivning av Trojkans krav som ”hårda” är en verklig eufemism. Kraven är rent av katastrofala för den grekiska befolkningen och visar att i Bryssel, Frankfurt och Washington är bankirernas och spekulanternas intressen det enda som styr.

.

Finansministern Venizelos säger att sista chansen är kommen. Sedan väntar kaos.

.

Trojkan kräver att lönekostnaderna i Grekland ska sänkas ännu mer än vad som hittills gjorts. Redan nu har många tappat upp till 30 procent av sin köpkraft. Nu ska det bli ännu värre om Trojkan får som den vill. Det räcker tydligen inte med att BNP minskade med sex procent 2011. Nu ska recessionen drivas in i en verklig depression.
Den kräver också att beskattningen av befolkningen ska öka för att kompensera recessionen som slår hårdare än väntat mot statens inkomster. Att det skulle vara oväntat är helt enkel tomt prat. Herrarna och damerna i Trojkans ledning vet mycket väl att det strupgrepp som de tar på Grekland inte kan leda till annat än en djup recession. De gör det medvetet och föredrar en social katastrof i EUs utkant än förluster för vänner och bekanta i finansvärlden.
Risken för en social explosion ökar för varje ”sparåtgärd” som koalitionsregeringen inför. Tålamodet hos de som drabbas hårdast sinar snabbt. Det är också vad premiärministern Lucas Papademos fruktar. De aktuella styrkeförhållandena i landet antyder att en social explosion där människorna helt enkelt gör uppror mot den politik som politikerna försöker köra ned i halsen på dem kan springa iväg åt alla håll. Det är inte alls säkert att progressiva krafter kommer att stå i spetsen för en revolt mot Trojkans kriminella politik.

.

Finansens bästa vänner driver Grekland i en social katastrof.

.

Det högerextremistiska partiet Laos som sitter i regeringen kan, om det spränger koalitionen genom att vägra anta Bryssels diktat, vinna i popularitet och driva den politiska revolten i helt fel riktning. Det kan de också få hjälp med av det ortodoxa kommunistpartiet som tillsammans med den fackförening som partiet kontrollerar lika hårt som på den ”gamla goda tiden” driver en sekteristisk politik i masskampen genom att alltid uppträda i ”splendid isolation”.

.

Media: DN1,DN2,SVD1,DN3,SVD2,GP1,DN4,DN5,SVD3,DN6,SVT1,SR1,DN7,SVD3,SVD4,SR2,DN8,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 reaktion på “Grekland stryps till döds

 1. Lagom till grekland ödesstund där regeringen pressas att godta ännu hårdare nedskärningar dyker statistik upp som återigen visar att grekerna ”levt över sina tillgångar”
  På nyheterna igår medelades det att de grekiska reallönerna ökat med 54% på 10 år medan reallöneökningarna för resten av Eu varit 18%. Allt för att visa att det inte är mer än rätt att grekerna får dra åt svångremmen.
  Myten om de ”oansvariga” grekerna måste hållas vid liv annars blir det svårt att övertyga människor utanför Grekland om det berättigade i denna hänsynslösa nedpressningen av grekerna levnadsstandard.
  Vid diskussioner med andra möter jag hela tiden dessa argument att grekerna måste betala för de fel de gjort.
  Kan någon hjälpa mig med riktiga siffror som visar hur grekernas verkliga situation är idag.

 2. Hej Osten,
  Det finns konkreta uppgifter lite överallt att hämta. Här på bloggen finns redan en hel del uppgifter i äldre artiklar. ETC har haft material om grekernas arbetstider bland annat. De har flest arbetstimmar per år i hela EU. Att reallönerna gått upp med 54% på 18 år är ju inget speciellt. Det blir bara strax över 2 % per år. Om det är mer än snittet i EU säger ingenting eftersom man måste titta var de låg i förhållande till andra vid år noll, dvs för 18 år sedan.
  På OECDs hemsida finns utförlig statistik över reall|nernas utveckling i olika ländet. På ILOs hemsida finns också massor av uppgifter om inkomster och arbetstider.
  Allt detta är användbart materiual. Men det viktigaste är naturligtvis att ”genomsnitt” gömmer verkligheten. Ingen av dina arbetskamrater som gnäller om ”lata greker som ska betala för sina synder” skulle friviligt byta sin materiella standard mot det som den vanlige arbetaren i Grekland får nöja sig med.
  Men kom gärna igen med konkreta frågor så ska jag se om jag kan plocka fram de uppgfiter du letar.
  mvh
  Benny

Kommentera