Nu laddar han om – pensionerna nästa måltavla

.

Att lämna ett besked om att en nära anhörig blivit svårt skadad eller omkommit är svår uppgift. Ibland ber man en präst eller psykolog att vara med.

I politiken är det just nu Reinfeldt  som får vara en sorts medkännande präst och lämna över svåra besked om nedskärningar och attacker på kvarvarande välfärdssystem. Vi får inte heller reda på de svåra ingrepp som ska göras  i raka ordalag utan det hela meddelas med hjälp av omskrivningar och språkligt bedrägeri.

.

.

I Dagens Nyheter broderar han i dag om sina ”nya ídéer” om framtidens arbetsliv. I sak handlar det om att pensionsåldern ska höjas till 75 år. Rakt av. Allt prat om studielån i sextioårsåldern mm är bara trams.

Redan när moderater och socialdemokrater – hand i hand – skrotade det gamla ATP-systemet kallades försämringen för en ”ny pensionsreform”. Detta fast det till sitt innehåll handlade en omfattande kontrareform. Ska man i dag få ut lika mycket pengar som i det gamla systemet, då måste man också jobba till 67 års ålder. Detta kallas visserligen för frivillighet. Men samtidigt kan man inte få ut vare sig sjukpension eller a-kassa efter 65 års ålder. Många som slitit sönder sin kropp eller själ hänvisas till den förtida ålderspension som går att få ut när man fyllt 61 år. Men väljer man detta eller  att gå  vid den tidigare 65-årsgränsen, då svider det också rejält. Man kanske inte ens kommer upp i 50 procent av den tidigare lönen.

.

.

I en historisk tragedi kom socialdemokratin själv

att medverka till att riva upp ATP-pensionen från 1957…

.

Reinfeldt har nu laddat om. A-kassan och sjukförsäkringen har försämrats bit för bit och det har blivit dags för att än en gång ge sig på pensionssystemet och här ger han därför en tydlig ”hint”, ett varsel,  om att han vill  höja den verkliga ålderspensionen från 67 till 75 år.

LO-ekonomen Mats Morin säger i en undfallande och helt vansinnig kommentar att han vill tolka Reinfeldts förslag ”som något positivt”. Varför han nu ska göra det? Är det därför han betalas av LO:s medlemmar? ”Given rätt insatser ser han inte höjd pensionsålder som omöjligt”, heter det. Men de insatser han drömmer om existerar inte i verkligheten.  Det solidariska, förnuftiga samhälle som han och Reinfeldt samtidigt skissar, där folk jobbar med lite olika trivsamma saker fram och tillbaka långt upp i sjuttioårsåldern, det samhället kommer vi självklart aldrig att få uppleva  så länge som ett kapitalistiskt system med vinstmaximering bestämmer över hur den verkliga arbetsmarknaden ser ut.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I media: DN1,SVD1,GP1,AB!,SVT1,SVT2,SR1,DN2,SVD2,GP2,DN3,SVD3,HD1,SR2,DN4,AB2,SVD3,

DN5,SVT3,GP3,DN6,SVD4,SVD5,AB3,AB4,GP4,

Bloggare: Jinge,Svensson,Sjöstedt,

6 reaktion på “Nu laddar han om – pensionerna nästa måltavla

  1. Pingback: Reinfeldt vill tvinga dig att arbeta till 75 | Röda Lidköping

  2. Men kan ingen be honom vara lite mer konkret. Inte ”det blir individuellt för alla” utan snarare hur det är tänkt att fungera för vissa yrkesgrupper.

    Gymnasiet är annorlunda idag efter skolreformen som har gjorts. Går man ut 2015 efter att ha studerat en praktisk inriktning har man betydligt mindre teori med sig än tidigare. Det känns oförenligt med att man sedan ska vidareutbilda sig när man är 50.

    Hur ska det fungera lönemässigt? Han pratar om att ha en fortsatt hög ekonomisk standard men ska man man gå från en lönekurva som utvecklats i 25 år till en ny bransch och börja med ingångslön?

  3. Din poäng om Björklunds skolreform illustrerar väl att hans ”idéer” inte är allvarligt menade.

  4. Det ”fantastiska” är att så många verkar tycka att hans argument är rimligt. När pensionssystemet infördes förväntades ju hälften vara döda vid pension och svaret skall alltså bli att höja pensionsåldern så hälften aldrig hinner bli pensionärer – som om vi inte haft några materiella framsteg sedan 1940-talet! Cyniker är inte sällan de mest verklighetsfrånvända…

  5. Jag håller helt med. Det hela är avskyvärt. De med lätta, roliga och bra betalda jobb vill att de med tunga, tråkiga och dåligt betalda ska kosta så lite som möjligt och dö några år efter pensionen…

  6. Pingback: Solsidan tycker att vi lever för länge…

Kommentera