Aftonbladet en skam för LO.

 

Wolfgang Hansson spyr galla

över Greklands arbetare

.

Ett bottennapp är nått i slaskmedia. För dit hör numera Aftonbladet, en gång de svenska fackföreningarnas stolta tribun. Numera med LO som bara delägare och ansvarig ledarskribent.

.

.

”Stjärnreportern” Wolfgang Hansson gick i gårdagens spalter till vidrig attack mot den arbetande befolkningen i Grekland.
-Grekerna har förköpt sig men vill inte själva betala notan, skriver svinpälsen Hansson. På ett fåtal rader lyckas han bryta halsen av sanningen och spy högfärd och förakt över en arbetande befolkning utan att göra skillnad mellan offer och brottsling.
-Greklands kris på 30 sekunder, är underrubrik till Hanssons journalistiska mästerverk. Det gäller att ha självförtroende och vara helt okunnig om sin egen renons på kunskap för att börja en artikel om den ”grekiska” krisen på det sättet. En kris som egentligen inte är en grekisk kris utan en kris till följd av att Europas regeringar tagit över det privata bankkapitalets skuldberg.
När Grekland gick med i euron ”inledde grekerna en enorm lånefest” skriver Hansson i oefterhärmlig stil. Vem kan inte låta bli att reta upp sig på ”lata greker” som konsumerat över sina tillgångar? Nu är det så att inte en rad i den övermaga artikeln stämmer.
Vare sig den privata eller den statliga skuldsättningen var en ”enorm lånefest” efter anslutningen till eurozonen.
I diagrammet nedan syns att den grekiska statsskulden var låg och stabil fram till 2007. Då slår den internationella finanskrisen till. Den kan inte ens pösmunken Hansson anklaga grekerna för att ha orsakat.

.

Det turkosblå smala fältet visar den grekiska statsskuldens utveckling som en del av EUs.

.
Däremot hade grekiska banker likt andra europeiska banker roat sig med att spekulera och likt andra skaffat sig stora skulder när den amerikanska finansbubblan sprack. Likt i resten av Europa lösta den grekiska staten ut bankerna och gjorde om de privata skulderna till offentlig ”egendom”.
Wolfgang Hansson gör sitt bästa för att spela med i det tyska mediedrevet mot greker i allmänhet som om det är grekiska arbetare med månadsinkomster som inte ens skulle räcka till Hanssons krognotor som är ansvariga för den ”enorma lånefesten”.
-Usel skattemoral och ett genomkorrumperat samhälle underlättar inte reformerna, är det enda i Hanssons artikel som närmar sig en sanning. För hans egen klass av gräddfilsspecialister, journalister, advokater, läkare, butiksägare är de enda som kan fuska med skatter och andra avgifter och som gör det i en omfattning som överstiger det mesta i resten av Europa.
-Grekerna var inte pigga på att betala priset i form av högre pensionsålder, lägre löner och lägre pensioner, skriver i stället Hansson som svar på varför de första krispaketen inte fungerade.

.

Den verkliga orsaken till krisen i Europa är lika mycket

det tyska exportberget som underskotten i andra länder.

.

Det verkliga problemet bakom det allt mer katastrofala läget i Grekland antyder ”stjärnreportern” inte ens. Nämligen att landet nu är inne på sitt fjärde år i rad av en ekonomi i recession. Det är de så kallade räddningspaketen som är orsaken till den långa recessionen. Inkomsterna sjunker, konsumtionen minskar och statens skatteinkomster minskar automatiskt som en följd av åtstramningen.
Nu ska den arbetande och skattebetalande befolkningen tvingas till ännu större uppoffringar. Att det kommer att driva landets ekonomi in i en djup recession under många år bryr inte Merkozy därför att deras prioritet är att hålla de privata bankerna skadelösa.

.

Parhästarna som styr EU.

.

-Skattebetalarna i Europa står för en del av notan i och med nödlånen, skriver Hansson när han ska förklara vem ”som egentligen betalar för grekernas vidlyftiga leverne?” Oavsett den vidrigt uppnästa tonen är dessutom påståendet om vem som ”betalar” helgalet. Sedan när blev ett lån en gåva. När du går till en bank för att ta ett lån är det ingen välgörenhet din bank ägnar sig åt. Pengarna ska betalas tillbaka med ränta. Samma sak gäller för lånen till Grekland.
Men Hanssons artikel hade inte som syfte att med trettio sekunders läsning förklara den grekiska krisen. Den bara ställer in sig i det tyska mediedrevet mot ”lata greker”. Ett drev som Reinfeldt och Borg också deltar i. Att den svenska fackföreningens gamla flaggskepp Aftonbladet tillåter sig att också den spy galla över Greklands arbetare är en skam.

.

Media; AB1,DN1,DN2,SVD1,SVD2,SR1,SVT1,SR2,DN3,SR3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

20 reaktion på “Aftonbladet en skam för LO.

 1. 1. Aftonbladet är en skam för Sverige, det är numera en renodlad skvallertidning.

  2. Du har uppenbarligen inte bott i Grekland och fått se den grekiska lättjan i vitögat…prova det och snacka sedan. Att bara skylla på de högutbildade är lika okunnigt som Aftonbladets artiklar men på motsatt sida…

 2. Daniel,
  den enda lättja jag ser är din tankeverksamhet. Du har kanske bott i Grekland och ”sett lättjan i vitögat” men uppenbarligen inget förstått. Av alla europeiska länder arbetar grekiska arbetare flest timmar per år. Byt glasögon innan du raljerer över andras ”lättja”.

 3. Daniel: Det är väl ingen som skyller på ”högutbildade”. Krisen är finanskapitalets kris, där finns ingen bildning ö.h.t. Här är det så pass tillskruvat att de suveräna makterna går in och via teknokratiska regeringar, försöker rädda illusionerna om att vi har ett solitt kapitalistiskt system. Med obönhörlig kraft går vi nu ifrån liberalkapitalism mot auktoritärkapitalism. Jag tror inte att det socialistiska projektet kommer att få genomslag här, med mindre än en revolution.

  Lättjan är din helt och hållen.

 4. Alla säger att det är bankernas fel – har någon ställt dem på de anklagades bänk o sagt:
  ”hit med pengarna”?!
  Tvärtom verkar det som om De rusar på ännu fortare numera o tjänar miljarders miljarder –
  Vem kommer de pengarna till del?
  Det verkar mest som att det enda dem efterskänker är de pengarna som ska pyntas tillbaka, med ränta. . .
  Å vi får stå där med svansen mellan benen, typ –

 5. Åke;
  Ja ungefär så är det. Några har ändå sagt ”hit med pengarna”. De poltiska partier som tillhör min Fjärde Internationalen har alla rest parollen om att socialisera finansväsendet för att bryta bankiernas och spekulanternas makt över samhällsutvecklingen.
  mvh
  Benny

 6. Anon: ”gräddfilsspecialister, journalister, advokater, läkare” de som ni skyller på, högutbildade…. Nästa gång läs innan du kommenterar och lättjan är din!

  Grekerna arbetar inte mest om inte vila räknas som arbete. Men det är alltid lätt att sitta hemma i soffan och förstå allt som sker…

 7. Daniel,
  Du har kanske annan information. Men de som lönearbetar och får skatten dragen direkt från bruttolönen kan inte fuska. Det är de fria kategorier jag angav tidigare som enligt alla uppgifter inte betalar någon skatt alls eller mycket lite. Det stora utflödet av kapital till Schweiz och Luxemburg är det också välbeställda och kapitalägare som står för. Inte en person med 750 euro i månaden som nu ska få sin övermaga lön sänkt till 560 euro.
  ILOs statistik över arbetade timmar per vecka och år visar att Grekland ligger i topp i EU tillsammans med de baltiska staterna. Du tror kanske att de får betalt för att vila sig?
  Egentligen borde din kommentar hamna i skräpkorgen eftersom du sitter käpprakt på din moraliska pinnstol och förolämpar Greklands arbetande människor med banala plattityder och pinsamma fördommar.
  Benny

 8. Kanske Daniel inte har haft så mycket kontakt med den grekiska arbetarklassen utan bedömer utifrån butiks-, caféägare och liknande. Där är det ju inte alltid högsta fart beroende på tidpunkt och var det ligger, men å andra sidan kanske dom har öppet under större delen av dygnet

  Fast Daniel kanske tillhör dom som anser att den ”effektivisering” som inleddes i Sverige i slutet av 80-talet under marknadsanpassningens banér har lett till ett människovärdigt samhälle för oss lönearbetare.

 9. Idag på morgonen (15/2) intervjuades Anders Borg.
  Under den 10 minuter långa intervjun menade han att allt var grekernas eget fel. Hans huvudargument var dels att grekerna ”tillåtit” lönerna att sticka iväg. Under en 10 års period har lönerna i Grekland stigit med 50% jämfört med 10% i Tyskland. Dessa siffror tycks stämma även om grekerna fortfarande har löner långt under de tyska lönerna. Den andra delen av Borgs anklagelser mot Grekland var att statsmakten varit svag och inte vidtagit de nödvändiga nedskärningarna. Korruption, nepotism och ”köp” av röster hade gjort detta omöjligt. Inte ett ord nämndes om de europeiska bannkernas roll.
  Vi som läser den här sidan är nog överens om att detta är en felaktig beskrivning av verkligheten. Men givet att vi lever i en kapitalistisk värld måste inte en regering och fackförening ta hänsyn till de siffror jag visat. Måste inte produktivitetet och möjligheten att sälja på en marknad lägga band på krav om stora lönehöjningar (som blivit möjliga genom europeiska bankers enorma kreditgivning). Jag tror att Aftonbladet och resten av de ledande medierna kan skriva som de gör genom att falla tillbaka på Borg som den ”europamästare” han är har mycket stor prestige i borgliga och socialdemokratiska medier och även bland vanligt folk. Desto viktigare är det att granska Borg och inte automatiskt utgå från att allt hans säger är fel. Så min fråga är.
  Ligger det inte en del sanning i Borgs påstående att det är ”grekernas” eget fel. (givetvis menar jag nu systemet inte de arbetande grekerna)
  Har lönehöjnigarna bidragit till att grekland fått svårigheter att exportera sina produkter och beror detta på att det politiska och fackliga systemet är korrumperat?

 10. Hej Östen,
  Siffran 50% och 10% på tio är är nog korrekta. Även om man måste se hur inkomsterna fördelats. Nu tycker ju jag att 10% på 10 år i en ekonomi som den tyska är det stora problemet i EUs kris. Deras exportberg har skett på bekostnad av den interna konsumtionen, det vill säga möjlighet till export för andra länder. Fortfarande är lönekostnaden i Grekisk industri under hälften av den tyska nivån. Sedan är det helt fel att konkurrenskraften kan ökas om bara lönerna sänks. Det hänger minst lika mycket på investeringar, produktivitet och bra infrastruktur.
  Vad EU nu gör med Grekland och med den grekiska elitens goda minne är att skapa en social katastrof som vi inte sett maken till i Europa under fredsttid sedan trettitalet. I dag påminner Aten mer om en stad i tredje världen än en europeisk huvudstad. Och det verkar vara bara början. Jag håller på att förbereda en lite djupare artikel om vad som sker som du kanske kan hitta argument i. Den kommer nog i morrn eller på fredag morgon.
  mvh
  Benny

 11. Janne generaliserar att då jag är svensk och bott i Grekland så bör jag ha arbetat i en butik eller cafe. Iofs har du rätt men det innebär inte att jag blundat för resten av samhället.

  De vita pengarna är en bråkdel av det som folket tjänar där, även de med under 1000 euro inkomst har ofta svarta inkomster (ex läkare som om de inte arbetar privat och är specialister får fölita sig på alternativa inkomster då deras lön är låg). Att bara skylla på de som fört ut pengar är blunda för problemen. Alla (med det menar jag majoriteten) gör samma sak men i olika skala och alla är lika skyldiga. Då menar jag allt från de som städar, arbetar inom sjukvården, lärare, byggarbetare, cafeägare, ekonomer, politiker etc… Det är ett systemfel de har som utnyttjas inom alla samhällsklasser. Informationen jag har är efter att ha levt och lärt känna de grekiska samhället samt det grekiska folket. Sen finns det alltid fina rapporter, det såg även vackert ut när de hyrde in folk för att de skulle komma med i euron…

  Jag förlämpar inte Grekerna, jag berättar vad jag sett. De grekiska arbetarna gör samma sak som den politiska och ekonomiska eliten. Sen kan du alltid sitta och läsa LOs rapporter (LO som nu är det mest objektiva som finns…) och predika om hur läget är i Grekland. Sanningen är att du inte har den blekaste aning utan du är bara en troförståsigpåare. Men det är inget fel på det…jag är likadan men jag försöker iaf skaffa objektiva uppfattningar och erfarenheter innan jag mässar.

 12. Daniel,
  I hela mitt liv har jag stött på argumentet: ”du vet inte vad du pratar om, jag har minsann varit där och sett med egna ögon”. Varje gång klingar det lika illa. Oavsett hur du tittat med dina egna ögon har du inte sett att det finns offer och gärningsmän. Då har man inte förstått hur ett samhälle fungerar, vare sig det grekiska eller något annat. -Var och en sin egen olyckas smed, verkar vara din livsfilosofi. Den delar inte jag.

 13. Pingback: Så ska arbetare tvingas betala kostnaderna för kapitalismens kriser | Svensson

 14. Jag trodde det var den grekiska staten som inte kan trycka sina egna pengar, har för stora lån och för mycket utgifter versus intäkter? Grekiska arbetare bestämmer inte sin lön mer än Volvos. Däremot kan grekiska politiker ta upp lån för andras räkning utan att själva ta konsekvenserna. Det är det som är felet, i alla länder. Det är inte samma människor som bestämmer och betalar. Då måste det gå fel, till sist.

 15. Ser fram emot att läsa fler inlägg från den här bloggen. Ni gör ett mycket gott jobb och verkar ha hjärtat på rätt plats! Instämmer verkligen i påståendet att EU håller på att skapa en social katastrof i Grekland, och detta med nästintill ofattbart förödande konsekvenser för befolkningen. En gång i tiden var EU menat som något slags fredsprojekt, sades det i alla fall. Ett sådant fredssyfte tycks numera fullständigt avlägsnat. Det EU nu gör, tillsammans med en nyliberal elit, bör snarare liknas vid en finansiell krigsföring. För den som vill ”försöka skaffa sig en objektiv uppfattning”, som inte kommer från till exempel LO, kan följande länk kanske vara av värde: http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=7948

 16. Pingback: Lämna inte Grekland ensamt | Internationalens ledarblogg

Kommentera