Första valet i Libyen

Misrata gick till fria val

.
Misrata valde i måndags ett nytt stadsråd bestående av 28 personer. Det är det första fria valet i Libyen på 42 år. Att det hölls just i Misrata är symboliskt. Det var Misrata som under två månader belägrades av Khaddafis elitstyrkor. I två månader stod befolkningen emot stridsvagnsgranater och artilleri för att till sist segra.

.

Första fria valet i Misratas historia.

.

Stora delar av stadens centrala delar runt Tripoli Street är fortfarande i ruiner eller obeboeliga. Det hindrade inte den lokala valkommissionen att organisera det första valet av en kommunal ledning åtta månader efter den blodiga belägringen av staden.
-Det är en historisk dag. Vi hoppas att det här valet blir till ett exempel för de som följer på andra platser, sa valkommissionens ordförande Mohamed Balrouin till nyhetsbyrån AFP.
Av stadens 300 000 innevånare har 100 000 skrivit in sig på vallistorna. Eftersom omkring 40 procent är under 18 år och saknar rösträtt innebär det att över 60 procent av de röstberättigade satte upp sig på röstlängderna. De valde i måndags mellan 242 kandidater till de 28 platserna i stadens första valda ledning.

.

Misratas centrala delar bombades till ruiner av Khaddafis artilleri.

.

-Trots de omfattande skadorna är Misrata en säker bastion,  skriver Reuters reporter på plats och framhåller att det inte är så på många andra platser i landet.
-Den lokala regeringen är effektiv, regler följs och människorna har en känsla av att arbeta gemensamt, skriver Reuters vidare.
Misrata har tagit upp plats i internationella media av andra orsaker också. Att det hållits fria val har inte tagit stor plats på västliga medias framsidor. Det har däremot Amnestys rapporter om behandlingen av fångar och ”rebellgruppers” okontrollerade handlingar lite överallt i landet.
En av de mest framträdande ledarna för upproret i Misrata var Omar Shibani i sin funktion av chef för den brigad som fångade in Khaddafi. Shibani har sedan dess återgått till sitt civila yrke som chef i ett serviceföretag i oljebranschen.

.

Det var utefter huvudleden Tripoli Street som Khaddafis trupper stoppades och besegrades

.

Han säger till Financial Times reporter på plats i Misrata att ett par hundra ur hans brigad inte längre uppträder som revolutionära rebeller borde göra.
-Alla i min brigad är inte goda. När de kom till Tripoli ville några av dem utnyttja maktvacuumet och få sin vilja igenom, som att fånga så kallade Khaddafitjänstemän. Jag anser det inte acceptabelt. Arresteringar måste ske av regeringen och personligt skipande av rättvisa mot den ene eller andre upphöra, säger Omar Shibani.
De missförhållanden som Amnesty och andra NGO belyst är inget som kan försvaras. Tortyr är ur både humanistisk och socialistisk synvinkel ett barbari som despoter och tyranner använder sig av och som Vita Huset under George W. Bush till och med försökte ge en laglig grund.

.

-Ett litet steg för en man, en stor spark för mänskligheten.

.

Men situationen i Libyen måste också ses i sitt perspektiv. Enligt Amnesty och andra källor finns det åtta tusen fångar i landet varav många enligt samma källor utsätts för misshandel och i vissa fall tortyr. Samma källor säger också att minst fyra fångar har dött till följd av tortyr. Det är en skamfläck på revolutionen och det visar att den nya borgerliga demokratin långt ifrån stabiliserats.
De som i dag däremot använder Amnestys rapporter från Libyen till att förfasa sig över de som störtade den ”omtyckte Khaddafi” och som samtidigt ignorerar samma organisationers fördömanden av regimens brutala våld i Syrien har ingen rätt att tala. I Syrien har regimen fängslat minst 20 000 medborgare och torterat till döds betydligt fler än i Libyen. Endera erkänner man Amnestys integritet och respekterar deras rapporter eller så avfärdar man Amnesty som ett verktyg i imperialismens sold. Att sitta på två stolar som delar av ”vänstern” gör brukar sluta illa.

.

En av dem har tagit avsked. När följer den andre?

.

Hur färden framåt kommer att gestalta sig är ännu långt ifrån klart. Utvecklingen i Tunisien och Egypten visar att revolutionen attackeras hårt från många håll. Men det innebär inte att utgången är given. Samma sak gäller i Libyen och Syrien för den delen. Valet i Misrata är ett viktigt steg på vägen till ett friare samhälle.
Nästa steg till valurnorna ska tas i slutet av juni då en konstituerande församling ska väljas. Dess uppgift blir att skriva en konstitution som ersätter den gamla ”konstitutionen” –Khaddafis ”lilla gröna”.

.

Media: DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,SVD3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 reaktion på “Första valet i Libyen

  1. Jaså minsann! DemoNkratin har anlänt – ännu nära dig tack vare soffrevolutionärerna Kidden och Osman.

    Visst är det också Gaddafi som bombade Gaza sönder och samman. Detta var inte känt tidigare. Men våra tappra svenska revolutionärer Kidden & Osman har avslöjat sanningen genom sin speiciella uderstötande metodik, nämligen gräv ner huvudet i sanden förr eller senare dyker sanningen.

  2. Om någon begriper vad denna Stolle pratar om kanske denna lyckligt lottade person kan förklara för oss vad Olle i grinden har att säga/
    Tack på förhand.
    Kidden och Osman

Kommentera