Ingen salut för Löfvens nya lag

.

I den rojalistiska yran över landets nya tronarvinge hamnade Stefan Löfvens ”nya laguppställning” minst sagt i bakgrunden.

För i går var det inte precis någon folkfest utanför socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68 när det gamla arbetarpartiet nedkom med det man märkligt nog ville kalla för ”en skuggregering”. Inga kanoner dundrade heller i en hoppfull salut. Inget mediauppbåd klängde på dörrarna…

Säkerligen var det inte heller någon yra ute på landets arbetsplatser eller i de socialdemokratiska partidistrikten.

.

.

Inga saluter och tårtkalas på landets arbetsplatser…

.

I en ritual som hör hedendomen till bevittnades i dag vår nyfödda prinsessa. Överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister bar fram barnet till statsminister Fredrik Reinfeldt, som flankerad av talman och riksmarskalk hade den grannlaga uppgiften att på fri hand bekräfta att barnet var av kungligt blod. Den makabra riten fick sedan ett östgötaklimax när den lilla flickan, enligt hovkrönikören Herman Lindqvist, med namnet Estelle uppfattas som en ”nattklubbsdrottning”. ”Världspressen” är hela tiden på plats och berättar om att alla svenskar jublar…

Men när Carin Jämtin i går berättade om socialdemokratins länge och spänt förväntade nedkomst, då var det för många en avslagen och mycket sorgsen tillställning.  Det handlade nära nog om en begravning och inte en underbar födsel. GP:s Fredrik Tenfält pekade på ett av grundproblemen med Löfvens politiska ledningsgrupp:

.

”Med Löfvens lag uppkommer den egendomliga situationen att Socialdemokraterna måste representeras av andra än sina främsta företrädare i både partiledardebatter och finansdebatter i riksdagen.”

.

För oss som inte tror på ”ministersocialism” skulle detta i sig inte ha varit ett problem om de nya företrädarna rekryterats bland stridbara fackliga aktivister, miljökämpar, feminister och arbetslösa.

Men självklart är det inte detta som den senaste ommöbleringen handlar om. Håkan Juholt med alla sina fel och brister var trots allt en kongressvald partiordförande. Löfven och hans team har hamnat på plats genom en regelrätt kupp av partihögern och naturligt nog har denna i första hand hämtat sitt folk från den politiska gruppering som under två decennier har kört partiet i botten. Eller som Aftonbladet valde att formulera det hela:

.

”De flesta namnen känner vi dock igen, från Göran Perssons regeringar och från Mona Sahlins oppositionsperiod”.

.

De nya namnen är för mig tämligen okända. Men den viktigaste posten har gått till överdirektören på Skatteverket, Magdalena Andersson. Även hon är som Göran Perssons gamla planeringschef och nära rådgivare åt Mona Sahlin fastsurrad vid den gamla gistna skuta av högerpolitik som så tydligt har gått på grund. När hon ”bevittnades” i gårdagens SVT Aktuellt bekräftades detta på ett övertydligt sätt. Skattesänkningarna för de rika ska ligga kvar. Fastighetsskatten ska inte röras, ”Anders Borg`s budgetpolitik är lysande”, fick vi också veta. Inte ett ord om att kapitalet ska beskattas. Hennes enda konkreta kritik gällde regeringens skattesubvention till landets krogar och hamburgerrestauranger. Vilket givetvis är bra, men ingenting som ute i landet på långt när räcker för att mätta de 8 procent av befolkningen som enligt SCB gick arbetslösa i januari. För dem i åldern 20-24 år var samma siffra skrämmande 21 procent, en av de värsta i Europa.

Att hennes ekonomiska”kompetens och duglighet” sedan saluteras av landets alla borgerliga tidningar bekräftar väl vad partikuppen handlat om.

.

.

Magdalena Andersson. Utmanare som kommer från

samma ringhörna som Anders Borg…

.

Gamla goda målsättningar om ”att alla ska med” finns inte i hennes värld. Bara retorik om satsningar på utbildning och kompetens. ”Ropen skalla – Arbete åt alla”, är ingenting för denna skattedirektör. Inte konstigt att Göran Greider, socialdemokraternas dåliga samvete över en förlorad tid, ser ”en liten högersväng” och får ”sina onda anngar”. Mer klarspråk än så kan man inte ha om jobbet som chefredaktör på Dalademokraten ska vara kvar.

Uppenbart har regeringen Reinfeldt lyckats med att slå ner en av grundbultarna i nyliberalernas program: Massarbetslöshet; förstörd A-kassa och nyfattigdom. Vilket i sak nära nog oundvikligen betyder kommande lönenedpressning.

Räcker inte det. Ja, då kan man kanske hoppas på att Stefan Löfven i den internationella konkurrenskraftens namn medverkar till att skriva under några nya ”krisavtal”…

Det är kanske inte så konstigt att även många goda republikaner tycker att det är roligt när en ny prinsessa kommer till världen. ”Något måste man ju för sjutton ändå kunna glädja sig åt”…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I media: DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,DN6,DN7,GP1,GP2,SVT1,SVT2,SVT3,SR1,SVD1,SVD2,GP3,DN8,

SVT4,AB1,DN9,

En reaktion på “Ingen salut för Löfvens nya lag

  1. Vad nu då, beskattas inte kapitalet. Själv betalar jag 30% i skatt på mina aktieutdelningar.

    Vi betalar fastighetsavgift numera i stället för fastighetsskatt. Jag vet inte vilket som är bäst.

Kommentera