Aftonbladet i exklusiv intervju med Estelle?

”Jag ska fan inte ha någon tårta”, sa Åsa Linderborg när Aftonbladet slog på stort och bjöd alla i tidningshuset på prinsesstårta vid Victorias nedkomst.

Men när det meddelades att det som skulle firas inte var tronarvingen utan tidningens egna reportage som slagit alla konkurrenter på fingrarna, då försökte hon sig ändå på att prova en bit. Men ”efter bara en tugga stod den henne ända upp i halsen” eftersom hon med fasa såg framför sig alla kommande år med reportage om babypuréer och tultande på Solliden…

.

Nu har fasorna börjat. Aftonbladet trumpetar i dag triumferande ut att tidningen har lyckats med att som första tidning få en exklusiv intervju med Victoria. Vi ges intrycket av nytagna bilder från samtalet med kronprinsessan och som bonus kan man dessutom mot extra betalning få ett mönster till Estelles kofta.Men det handlar inte om en intervju och allra minst om en exklusiv sådan. I stället är det tidningens hovreportrar som likt Englands avskyvärda paparazzi har gömt sig i Hagaparken för att sedan antasta eller åtminstone tränga sig på den nyblivna mamman när hon försökt sig på en liten promenad i vårsolen utanför den egna slottsknuten. Kokar man bort reportrarnas egna ord har de med sig hem till redaktionen bara några futtiga men artiga fraser från sin kurragömmalek. De ropar ”Grattis” till kronprinsessan och tar man sedan i ”intervjun”  bort deras eget textmaterial återstår bara denna slatt:

.

– Tack.

– Tack, tack. Det är ­underbart. En härlig känsla.

– Det går bra allting, men vi är inte riktigt i fas, hon och jag, ännu. Men hon äter och sover. Det är en stor omställning i livet.

.– Jag vill gärna få den här ­tiden för mig själv, tillsammans med Estelle. Det känns viktigt att ta tillvara på det och chansen att vara hemma nu när jag kan.

– Jag är glad att vi fått ett vårbarn så vi slipper alla tjocka klädbyten!

.

Så var det med denna exklusivitet. Ett banalt hopkok där man riggat autenticitet genom att foga in några gamla foton. Victoria betonar dessutom att hon vill vara för sig själv. Snart kommer väl tidningens hovredaktion att tolka rart joller från det nyfödda spädbarnet som en: ”EXKLUSIV INTERVJU MED ESTELLE!”.

.

Det är denna typ av kladdig journalistik som gör att Aftonbladet tillsammans med TV3 har lägst förtroende när det gäller medier. I den senaste stora Förtroendebarometern som görs av Medieakademin och Göteborgs universitet var det bara 15 procent av svenskarna som hade förtroende för dessa två mediaföretag. Min ”favorit” i sammanhanget, Sveriges Radio, åtnjöt samtidigt störst förtroende med 78 procent.

.

Kanske inte så konstigt i sammanhanget att tidningens chefredaktör Jan Helin på Mediamässan i Göteborg förklarade att listor av detta slag inte har någon betydelse.

Menar han tidningskoncernens vinst och sin egen lön kanske han har rätt.

Men i övrigt är uttalandet bara att beklaga. Tidningen tappar givetvis sin roll och många läsare i annan viktig opinionsbildning,

.

Sluta med att hänga Victoria i kjolarna och att jaga Estelle. Sätt i stället i gång med att jaga Sveriges vapenhandlare. Börja med att försöka få en intervju med kungaparet om deras besök i Saudiarabien.

.

I media: DN1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera