Amsagor om börsens förträfflighet

När det nya pensionssystemet infördes skulle den individuellt skötta delen av pensionen, den så kallade premiepensionen, vara grädden på moset. Med smarta placeringar i fonder som lockade med hög avkastning sades det att individen skulle kunna sy guldkant på tillvaron som åldring.

Det blev i stället som att hälla för mycket vinäger i såsen –en sur överraskning. Att placera pengar i aktier framställdes som ett sätt att rädda de framtida pensionerna. Aktier hade ju gudskelov gett stor utdelning i flera år i rad och så skulle det förbli enligt experterna. Att det bara handlade om fartblindhet hos personer som aldrig hade upplevt sju magra år på börsen var det få som insåg.
Vi var inte många som varnade för marknadsgycklarnas ”mirakelmedicin” och som påpekade att det funnits många perioder i kapitalismens historia då placeringar i aktier varit en mycket dålig, för att inte säga katastrofal, affär.
I den seriösa brittiska finanstidningen The Economist hittar vi den 17 mars en genomgång av risker med och avkastning på aktier under längre perioder.
Det värsta exemplet på en deprimerad aktiemarknad hittar vi i Japan. När den vilda hysterin hade landets börs i sitt grepp 1980-89 steg aktieindexet till strax över 38 000. I dag 22 år senare oscillerar Nikkei kring 10 000, det vill säga 75 procent under sin toppnivå. Men det är inte bara den japanska aktiemarknaden som gått kräftgång under långa perioder.

I diagrammet här ovan visar The Economist att under decenniet 2000-2011 var aktieavkastningen i de stora industriländerna negativ i förhållande till avkastningen på riskfria statsobligationer. Skillnaden mellan aktieavkastning och återbäringen på riskfria statsobligationer kallas i fackpressen ”riskpremien”. I diagrammet ser vi att under perioden 1990 till 1999 låg riskpremien på plus fyra till sex procentenheter över obligationernas utdelning. Men under perioden 2000 till 2011 körde först internetbubblan och sedan bolånekraschen aktierna i botten och då var riskpremien plötsligt minus fyra till minus åtta under obligationerna.
För de amerikanska pensionsfonderna har utvecklingen varit katastrofal eftersom deras prognoser för utbetalningen till pensionärerna byggde på en positiv rispremie kring åtta procent medan den i verkligheten stannade på cirka fyra procent. I konkreta pengar saknar därför de amerikanska pensionsfonderna cirka 450 miljarder dollar inför framtida utbetalningar och de brittiska dito 144 miljarder dollar.
För pensionärerna i mottagaränden av systemet innebär det att de aldrig kommer att få de pensioner de lovats och The Economist skriver att löntagare måste börja spara 20 procent av sina inkomster för att kunna räkna med en hyfsad pension när det blir dags att lägga skorna på hyllan.
Med statistiska genomsnitt kan man bevisa vad som helst. Det gjorde Pensionsutredningen som hänvisade till att aktier i genomsnitt varit den bästa placeringen under nittonhundratalet. Men vem kan låta sina aktier ge frukt under hundra år. För oss dödliga är det kortare perioder som betyder något. Då ska vi veta att sedan 1926 har exempelvis börsen i USA gått back med mer är 20 procent under sju år.

Sedan det nya pensionssystemet infördes i Sverige har aktierna inte rosat marknaden och de som planerade ”reformen” men som aldrig hade upplevt en krasch på Wall Street och andra börser insåg plötsligt att förhoppningen om ständig tillväxt i stället var en utopi. Så nu ”får det bli vad det blir”, säger de som lovade gröna skogar för de som närmade sig pensionen. Vi ska bara acceptera och bita i det sura äpplet. Shit happens, som Rumsfeld sa när helvetet bröt ut i Irak.
Det finns bara en lösning för att skapa ett rättvist pensionssystem och den börjar med att riva upp det existerande systemet och förvisa det till marknadens sophög. Därefter kan ett nytt system införas baserat på idén att de äldres andel av inkomsterna i samhället ska förändras i takt med deras andel av befolkningen. Endast en skattefinansierad pension som bygger på en verklig solidaritet mellan generationerna kan skapa ett rättvist och generöst system.

Läs också Den stora pensionsbluffen

.

Media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,DN3,DN4,DN5,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

30 reaktion på “Amsagor om börsens förträfflighet

 1. Spekultationerna på börsen med pensionspengar kan liknas vid en del i en statskupp. Pengarna har ju dock inte gått upp i rök, de har bara hamnat i ”vinnarnas” fickor. När jag gick i gymnasiet skulle vår klass vara med i ”akite-sm”. För oss elever blev det hela ungefär som elitserien i hockey eller nåt. Det hela handlade naturligtvis om indoktrinering och mycket riktigt var det SAF och aktiespararna som stod bakom. Jag har aldrig gillat pyramidspel så min enkla lösning på det hela är att spränga börsen.

 2. hej Benny,

  ett enkelt sätt att dra pensionärer vid näsan har de ryska råkat ut för; penningvärdesförsämring via sedelpress, deras pensioner räcker till ett tuggummi.. Kanske ska börsplaceringen av de svenska pensionerna också ses som ett skydd mot den tidens stora spöke, inflationen. Det är inte lätt att värdesäkra en sparad slant. När ingen sparad slant ens finns, utan bara ett löfte från a till b att c ska betala i framtiden, blir begreppen ”rättvist och generöst” väldigt tolkningsbara.

  Solidaritet mellan generationerna är lätt att bryta, eftersom den arbetsföra som betalar in måste chansa på att inte bli dragen vid näsan vid skördetid. Införandet av ATP bar tecken på bedrägeri redan från början. Dessvärre.

 3. Hej sl,
  ATP var ett bra system, åtminstone ett av de bättre i hela den industrialiserade världen eftersom man bör jämföra med vad som finns på andra håll. Jag håller inte med dig om att det var början till ett lurendrejeri. Det hade säkert kunnat vara bättre och behövde säkert ”uppdateras”, men definitivt inte skrotas till förmån för en gigantisk bluff.
  mvh
  Benny

 4. Trots att det går så dåligt för aktieägarna så gafflar socialisterna om att aktieägarna skall bestraffas med ännu högre skatter. Snart finns det nog inget kvar att beskatta för oss stackars aktieägare som sett hur börsen faller.

 5. hej Benny,

  jag tyckte också att ATP var bra, som mottagare på den tiden . Med lurendrejeri från början menade jag att (om jag förstått saken rätt) så ordnade den generation som införde det så att de inte behövde betala in i systemet, men de fick ut. De tyckte själva att det inte var mer än rätt, helt oväntat?

  Själv är jag född i slutet av 50talet, jag har kalkylerat med pension baserat på femton bästa åren under decennier, men får något annat. (Göran Persson lär ju ha sagt att folk kommer att bli väldigt arga när de upptäcker vad som hänt.) Jag hade tyckt att ATP var jättebra för egen del. Jag har inte röstat om det, de som ska betala in min pension i framtiden tillfrågades inte denna gång heller. Den gången, 1957, när folket tillfrågades, gällde det om de ville ha ATP av någon annan i framtiden, som inte tillfrågades 1957, eftersom han inte var född, eller inte hade rösträtt beroende på ringa ålder.. Det kan man kalla lurendrejeri, tycker jag. Grejen är att pengarna går ur hand i mun, de finns inte lagrade, sociala avgifter man betalat in har betalats ut till någon annan, ens egen pension betalas av någon i framtiden, denne någon är inte tillfrågad. Detta är pudelns kärna, bara en kontrahent är tillfrågad, den som ska få. Den som ska betala antas göra det, av rättviseskäl han fötts in i, men om hans generation är liten, medan mottagarna är många, måste han antingen betala in mer, eller de få ut mindre per capita. Har jag fel? Tror inte det. Det finns en allmänt spridd villfarelse att man betalat in till sin pension. Det är inte sant, det har man inte. Man har betalat någon annans pension. Kontraktet mellan generationerna byggde på en bluff som var i den första pensionärskullens intresse, men inte den sista. Du tror att avskaffandet är bluffen, jag tror att avskaffandet är avslöjandet av bluffen. Jag är inte glad för att jag antagligen har rätt, det hade varit bättre om du hade rätt, då hade man bara kunnat ändra på det.

  Jag tror det bara är en liten del av pensionen som placeras på börsen, folkpensionen är en kontanthistoria som kan råka ut för rysk behandling, dvs pengarna ser nominellt ut att räcka vid arbetsför ålder, tills de ska jämföras med prisnivån i pensionsåldern.

  En annan pensionsbluff har Detroit-arbetarna råkat ut för. Under ”the heydays” skrev de på avtal som skulle ge dem en massa pengar i framtiden, när framtiden kom hade GM inga pengar att betala just det åtagandet med, driften i nutiden krävde alla pengarna. Tvärtom, pensionsavgifterna sågs som orsak till förlusterna, varje nuproducerad bil belastades av pensioner från förr. Praktiskt, eller hur? Pensioner har den egenheten hela tiden, en kontrahent har skägget i brevlådan. Den som vill tro sig ha betalat, men inte erhållit.

  Det är m.a.o. inte just ATP som är lurendrejeri, det ligger i hela situationen att ett lurendrejeri lätt kan monteras in både i början, underhand eller just när pengarna ska betalas ut.

 6. Å andra sidan har man väl gjort med pensionsfonderna vad man misslyckades att göra med löntagarfonderna. Svenska löntagare äger nu genom fonderna stora delar av de noterade företagen. Om man skulle använda den makten klokt i löntagarnas intressen skulle mycket gott kunna komma ut av det.

  Exempelvis behålla jobb i Sverige och investera för en framtid med mindre tillgång på ändliga resurser som olja.

 7. Göran Persson sa att: svenska folket kommer att bli förbannade när de förstår vad vi gjort.
  /minnet

 8. Jag såg Göran Persson på tv i förrgår. Han var lika olidligt gemytlig som alltid.

 9. Förstår fullkomligt att min kommentar är ”is awaiting moderation”. Det är något som inte stämmer, och som är kompatibelt med artikelförfattarens påståenden.
  Folk i allmänhet har fattat vilka puckon ni är, som dräller omkring på gator och torg med era förbannade megafoner och yrar om någon slags arbetarkamp och världsrevolution.
  I det datoriserade och högteknologiska Sverige är blåställen utbytta mot högskoleutbildade personer klädda i kostym och maskinklippta i nacken.
  Dom här skäggbarnen som dräller in i Sverige (kallas för ankarbarn inom migrationsverket) består av analfabeter och kommer från ett underutvecklat agrarsamhälle. Kallas för pensionsräddare enligt PK politiker. Själv är jag pensionär och ställer mig frågande till samhällsutvecklingen angående min framtida pension. Annars finns ju alltid ättestupan att ta till. När jag var aktiv inom arbetslivet (43 år som timmerman) så hade jag väntat mig ett värdigt slut på ålderdomen. Nu konverteras dom kvarvarande äldreboendena till förläggning för dessa så kallade ensamkomna flyktingbarn, som ofta har visat sig vara överåriga tonåringar.
  Skulle vara av intresse att höra vad en socialist har för synpunkter på min kommentar.

 10. Hej sl,

  Ditt resonemang om att de som kom först in inte behövde betala låter bestickande men är ju ändå bara en halvsanning. För i alla tider har de aktiva tagit hand om försörjningen av de äldre och de yngre. Det skedde inte genom ATP men via andra former. Så när man införde ATP så var ju iden att ansvaret för de äldre skulle vara mer kollektivt inte bero mer på en ynklig folkpension och famlijeband. Jag tycker inte att man kalla det ”lurendrejeri”.
  När du påpekar att de äldre blir fler och att därmed deras andel av befolkningen ökar är ju det korrekt. Det har jag också tagit med i alla beräkningar. Men du gör som Pensionsutredningen, du glömmer bort att ta med produktivitetsutvecklingen som automatiskt gör försörjningsbördan mindre om den ökar i snabbare takt än de äldres andel av befolkningen ökar. Och så är och har varit fallet ända sedan 50-talet. Det ändrar hela ekvationen om begreppet ”försörjningsbörda”.

 11. Peter,
  Som med alla andra fonder har individerna i dem inte mycket att säga till om. Det är de ytterst få men stora aktieägarna som bestämmer hur vinsterna ska användas. De amerikanska pensionsfonderna är de största aktieoperatörerna i hela världen. Men de använder sin makt till att tvinga företagen till ”kvartalskapitalism” med ett enda mål: maximal utdelning på kortast möjliga tid. Då blir det därefter med de långsiktiga investeringarna för jobben och framtiden.

 12. hej Benny,

  du har ju rätt i att i alla tider så är det de arbetande som betalat till de pensionerade; skillnaden är bara att när ATP såldes in till folket verkade det som om man själv lagt på hög under det yrkesverksamma livet, men i praktiken är det som förr, fast genom staten. Man kan nöja sig med att kalla det bestickande att det egentliga förhållandet var helt i dagen från första början, och sen ignorera det, eller utgå från det.

  Produktivitetsutvecklingen har varit glädjande, alla vill ha del av den, så fort som möjligt. Att den ökar snabbare än de äldres andel av befolkningen är strålande. Det hindrar inte att de som betalar är de yrkesverksamma. Om det är som du säger, uppstår ingen valsituation mellan att höja deras inbetalningar av sociala avgifter eller sänka pensionsutbetalningarna per capita; det finns pengar. Fast, javisst ja, det gör ju inte det, framtida pensioner ska betalas av framtida arbetande, det finns hela tiden den lockande möjligheten att använda pengarna till annat.

  På den tiden när pensions”reformen” genomfördes låg staten back en massa, det var lite panik över beslutsfattandet som kanske förklarar ett och annat missgrepp över hela linjen, av typen kommunaliserad skola.

 13. Ugglan,
  Egentligen skulle din kommentar hamna i sopkorgen. Vi släpper nämligen normalt inte in schablonartad rasism. För det är vad dina förnedrande kommentarar om utländska barn handlar om. Men jag kan inte låta bli att känna medkänsla med en gammal timmerman som slutar sitt liv i bitterhet och gnäll på vänstern och själv hellre ser sig som aktieägare än arbetare. Att många i dag är korklippta i nacken och går i kostym ändrar inget i att de är vanliga arbetande människor, en del av dagens arbetarklass. De har inget annnat val än att sälja sin arbetskraft för att leva ett värdigt liv. De kan inte likt kapitalister bara leva på kapitalinkomster. Det ändrar inte slipsen ett jota.
  I stället för att vänta på ättestupan råder jag dig att sluta med att bespotta andra människor. Bli positiv, tänk positivt. Då är du välkommen att bidra med kommentarer på den här bloggen. Rasism och förakt för andra släpper jag inte igenom igen.
  mvh
  Benny

 14. sl, man brukar säga att det ökade skatteuttaget som krävs för att betala pensionerna när de äldres andel ökar kommer till en smärtgräns. Men om vi ser till en enkel matteövning inser vi att det är ett dåligt argument. Anta att du har 100 i inkomst och betalar 15 till pensionerna. Om produktivitetsökningen leder till att du tjänar 120 och få betala 25 till penisionerna har du ju fortfarande en bibehållen inkomst på 95 i stället för 85.

 15. @Benny Åsman

  Rasistkortet är förbrukat sedan länge. Det är helt enkelt inte gångbart i dagens Nya Sverige. Verkligheten är verkligheten hur man än vrider och vänder på saker och ting. Produkter av 68-års vänstern biter inga argument på, ty då faller deras världsbild ihop.
  Sverige ser idag inte ut som för 40-år sedan. Ni vänsteranhängare har förträngt verkligheten och ett uppvaknande känns smärtsamt.

 16. Ugglan,
  Din kommentar är obegriplig. Vad är det som är förbrukat? Att kalla saker vid dess rätta namn och hänga ut rasism och främlingsfientlighet? Eller finns det ingen rasism längre? Eller vill du säga att den i stället är befogad och rumsren? Och vad skulle nu det ”Nya Sverige” vara för bisarr skvader?

 17. hej Benny,

  ditt räkneexempel illustrerar beslutsunderlaget väl. Självklart är de arbetande, för att inte tala om kapitalägare och staten, inte nöjda med samma inkomst som förr, särskilt som kostnader tiofaldigats under samma tid, därför att alla andra ska ha mer. Alla bara måste ha mer, pensionärerna förhandlingsposition med ryggen mot väggen och skägget i brevlådan garanterar utgången. Jag förstår din åsikt att om pensionärerna är procentuellt fler ska de ha större del av kakan, men de som faktiskt ska betala kan tänkas tycka annorlunda. Det var det som var systemets akilleshäl, ingenting är undanlagt.

  En sorglustig detalj är att ”börsintroduktionen” av pensionerna antagligen var tänkt att leda till stigande pensionsunderlag. De gjorde samma misstag som man själv den gången man försökte köpa aktier, glömde jättekategorin alla glömmer; förlorarna. Man kan förlora på börsen. Jag tror inte ens aktier är särskilt värdebeständiga relativt penningvärdet över decennierna i genomsnitt, som du själv säger är genomsnitten bara statistiska beslutsunderlag som inte kan läggas på middagsbordet.

  Nu är det väl bara en mindre del av pensionerna som indivdualiserats och blivit spelmarker på börsen?

 18. @Benny Åsman
  Ditt svar avslöjar dig. Du är väl medveten om esset du har i bakfickan.

 19. Ugglan,
  Jag behöver inga ess i bakfickan eller trumf i ärmen. Du visar själv så tydligt vad du tycker och tänker.

 20. @Benny Åsman

  Med andra ord är världen svart eller vit. Nyanserna kan man bortse ifrån.

 21. Ugglan, precis tvärtom. Det mesta går i grått och gråzonerna är de som innehåller sanningen. Därför är dumheter om ”skäggbarn som dräller in över gränserna” idiotiskt svart-vitseende. Men det verkar du inte inse.

 22. @Benny Åsman
  Dom här så kallade flykting”barnen” är barn i övre tonåren. Migrationsverket vet vad det handlar om, nämligen ”ankarbarn” som skickas till Sverige för att få PUT, och sen kommer resten av familj och släktingar. Det finns teknik för att göra åldersbestämning, vilket man gör i exempelvis Norge och Danmark.
  Intellektuellt vet även du om hur det förhåller sig med dessa ”barn”, men du har målat in dig i ett hörn och där sitter du nu och krampaktigt försvarar en felaktig migrationspolitik. Liksom alla andra godhetens apostlar har du blandat bort korten, och anklagar andra personer för att vara rasister när frågan handlar om vilken migrationspolitik Sverige skall bedriva.

 23. @Ugglan. Ditt resonemang är så grundfalskt och löjligt att det knappat är värt att bemöta. Tror du på största allvar att människor som har ett drägligt liv bestämmer sig för att åka container kors och tvärs i Europa i drömmen om att få sitta passiv och isolerad i en betongförort med hela sin släkt i en mögelskadad trerummare och lyfta bidrag? Eller är det kanske den där ideologiskt motiverade planen att utplåna den europeiska ”rasen” demografiskt genom barnafödande? Eller kanske de bara vill förgifta brunnarna? Vad tror du dessa ”de andra” drivs av egentligen? Kom sedan och berätta hur denna människosyn inte är rasistisk…

 24. @Johannes

  Enligt migrationsverkets egna beräkningar, så kommer under den närmaste tiden cirka 200.000 analfabeter, eller i vart fall mycket lågutbildade personer från Somalia till Sverige. Om dom sen kommer att låta sig transporteras i containers kors och tvärs över Europa låter jag vara osagt. Enligt uppgifter jag tagit del av så finns det betydligt bekvämare resemöjligheter vilket också utnyttjas. Schengenavtalet funkar inte så vitt jag vet. Sveriges gränser är i alla fall vidöppna.

  Jag hävdar att det bästa sättet är att hjälpa människor är på plats, eller i deras närområde, istället för att transportera dessa utfattiga människor till Sverige där dom har noll möjligheter att komma in på svensk arbetsmarknad, inte av rent rasistiska skäl utan snarare av kompetensbrist. Det är en av orsakerna för att dessa människor hamnar i utanförskap och betonggetton som är nedgångna och kackelackorna knackar på dörren, ingen vill betala för någon renovering.

  Skall man hjälpa andra människor i nöd vilket jag helhjärtat ställer upp på, så gäller det att få ut så mycket som möjligt av varje skattekrona, och det gör man inte med Sveriges nuvarande migrationspolitik. Alla politiker från vänster till höger är medvetna om problemet med svensk migrationspolitik, men ingen har modet att ta bladet från munnen för då åker rassekoret fram som på beställning. Vederbörande politiker och parti kommer att i PK Sverige betraktas som paria.

 25. Ugglan, dina fantasier rusar iväg; Enligt Migrationsverket väntar man ankomst av 3 100 ensamma flyktingbarn under 2012. 200 000 analfabeter väntas säger du. Jag vet inte om du ens inser att de som ”ekonomiska” invandrare som kommer till Europa är till den övervägande majoriteten relativt välutbildade. De tillhör inte de fattiga i deras egna länder. När det handlar om politiska flyktingar är saken lite annorlunda. Men även de som kommer från Somalia tillhör inte de fattigaste där.

 26. @Benny Åsman

  Aha, är det så de ligger till, Europa dränerar Somalia på den välutbildade arbetskraften, och dom verklig fattiga och behövande blir kvarglömda.
  Ja, då förstår jag hur du tänker. Polletten börjar trilla ned.

 27. Ugglan , lär dig läsa innantill innan du spela viktigpetter. Det står inte att alla invandrare i Europa kommer frå Somalia. Men det kanske är för mycket begärt av en ”aktieägare”.
  Varifrån dina 200 000 ”under den närmaste” tiden ska komma ifrån undrar jag. Strax över 11 000 kom 2011 och Migrationsverket väntar cirka 13 000 under 2012. Det innebär att ”närmaste” tiden i själva verket närmar sig en tioårsperiod. Men nu har jag fått nog av dina fördomar och besvarar inga fler.

 28. @Benny Åsman

  Den den där siffran du hänvisar till, 3.100 ensamkomna flykting ”barn”, du glömde väl inte av en händelse den anhöriginvandring som migrationsöverenskommelsen mellan Alliansregeringen och MP slöts. Det kan troligtvis bli fler än 3.100 som kommer och vill bli försörjda på svenska skattebetalares bekostnad. Det är du och dina kamrater som kommer att få betala kalaset. Familjen Wallenberg som ni socialister ofta hänvisar till som alla goda gåvors givare kommer inte att skjuta till en enda krona, var så säker. Wallenbergarna har inte hur mycket kosing som helst.
  Ni som bekänner er till den socialistiska tron skall vara glada för att det sitter puckon som Annie Lööf (C) i regeringsställning. I en TV debatt med Jimmie Åkesson (SD) framkom det att Annie Lööf ville importera 30 miljoner nybyggare till Sverige utan att frågan ställdes om hur dom skulle kunna försörja sig. Försök att förstå att tillverkningsindustrin håller på att flytta ut från Sverige och det som blir kvar är ett datoriserat och högteknologiskt samhälle. Det som finns kvar av till exempel Volvo är en sammansättningsfabrik som än så länge överlever på grund av låga lönekostnader. Astra i Södertälje flyttar ut sin forskning till låglöneländer som Kina och Indien. Schweits gjorde likadant för 30 år sedan då all forskning lades till USA till en tredjedel av kostnaden, nu är den forskningen på väg till Indien och Kina, som har väl så kompetenta forskare. Jag kan inte se något skäl till att Sverige skall bedriva en migrationspolitik som kommer att ta död på oss själva i förtid. Cirka 5% av invandrarna som kommit till Sverige under dom senaste 20 åren har haft flyktingstatus enligt FN-s definition, resten har fått PUT av outgrundliga skäl. Jag säger absolut inte nej till att flyktingar som behöver en fristad i Sverige inte skall få det, men jag anser att den nuvarande migrationspolitiken håller på att krackelera. Den relativt lilla kommunen Katrineholm väntar en invasion på 500 Somalier under året. Skattehöjningar är att vänta liksom att äldrevården och skolan får stå tillbaka. Jag och säkert många med mig ställer sig frågan om det här är rätt att behandla oss svenska skattebetalare på det här sättet. Nu har vi ett val 2014 och det skall bli intressant att se hur Katrineholmsborna kommer att reagera. Flera kommuner i Sverige står inför samma problem. Vem skall betala om realkapitalet inte är oändligt?

 29. Ugglan, om du ska hänvisa till Migrationsverkets prognoser kanske du ska börja med att läsa dem i stället för att upprepa Sverigedemokraternas propaganda. Du skriver att 200 000 flyktingar ska enligt Migrationsverket komma ”inom nära framtid”. Verkets egen prognos är 13 000 för 2012 och uppgift för 2011 är 11 000 (jag avrundar). I den takten når vi dina 200 000 om 15 år, inte precis ”närmaste tiden”. ”Ensamma flyktingbarn” är ensamma, vilket framgår av terminologin. Om det kommer anhöriga senare så är de i så fall inräknade i exempelvis de 11 000 som var totala siffran för 2011.
  Men sådan detaljer behöver man inte bry sig om när syftet är att avlasta sina frustrationer på ”de där andra”.

 30. All right, Benny, kul att ta del av din och Ugglans debatt. Dock, det han skriver återspeglar vad som rör sig i folkdjupet. Det råder en utbredd frustration över den politiska korrekthetens kvävande åsiktsdiktatur i medierna – läs: TV och de stora dagstidningarna. Att påpeka baksidorna av en sedan länge havererad immigrations- och integrationspolitik leder nästan per automatik till att rasiststämpeln åker fram, vilket innebär att alla försök att med fakta påvisa vansinnigheterna ignoreras och man får händerna fulla med att försvara sin heder…
  Annie Lööfs vilda fantasier om ”Nybyggarsverige” kan vi lämna därhän – det är så puckat att ingen rimligen kan ta det på allvar.

  De som anländer till Sverige och söker asyl är i regel de som haft råd att betala människosmugglare – deras fattiga landsmän trängs oftast i flyktingläger i närområdet under oftast direkt omänskliga förhållanden.
  Hjälpinsatser i närområdet är långt kostnadseffektivare än att ta emot migranter här i Europa. Röj undan orsakerna till flyktingströmmarna – krig, förtryck, ekonomisk utplundring etc. – och trycket på EU:s yttre gränser lättar garanterat!

Kommentera