En läxa för livet

En belgisk professor i historia fick under sex dygn lära sig mer om regimen Assad än av många års studier i landets historia. När Pierre Piccinin för tredje gången på kort tid besökte Syrien greps han på gränsen till Libanon som misstänkt fransk spion. Sex dygn av tortyr och förhör senare hade Piccinin tappat sina illusioner om regimen Assad.

För det ironiska i historien är att professor Piccinin varit en hängiven anhängare av Assads styre som han hyllade på sin blogg. Han avfärdade också oppositionens beskrivning av repressionen och tortyren i fängelserna som överdriven propaganda.

Sex dygn av närkontakt med fängelsehålor i Homs och Damaskus gav den förnäme professorn från Bryssels finkvarter i Uccle en läxa i levande livet. I dagstidningen La Libre Belgique beskriver han vad han fick uppleva.

-Det är som ett löpande band. Fångarna förs in i rad. De bands fast i korridorerna och sedan torterades de med elektricitet och slogs ihjäl. Många i korridorerna var döda. Det var tortyr på löpande band.

-Cellerna var överfulla och fångarna vrålade hela nätterna. Det var verkligen ett inferno, helvetet på jorden, säger professorn till dagstidningen.

Efter diplomatiska kontakter mellan Belgien och Damaskus utvisades belgaren den 22 maj. Hans uppfattning om regimen har fått sig en törn.

-Jag hade fel och då måste man kunna erkänna sina misstag speciellt i ett sådant här fall, säger professorn som fått sig en läxa. Han har kanske aldrig läst Marx men har nu ändå fått en konkret insikt i att varat i längden bestämmer tanken.

****

Pervers propaganda. Läs mer:

.

Media: DN1,DN2,SVD1,SR1,DN3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentera