Inbördeskrigets ”etik”.

I går förklarade Fria Syriska Arméns ledning inne i landet att avrättningarna i Aleppo av ledare för shabiahklanen Berri var ”oacceptabla”.

-Det är en isolerad, olaglig och oacceptabel handling för vilken vi inte tar något ansvar, står det i FSAs kommuniké.

-Dessa förkastliga handlingar går inte ihop med vare sig FSAs  eller den syriska revolutionens etik, säger FSAs kommuniké som också annonserar en enkät.

Berriklanens överhuvud mötte ett öde han låtit många andra gå till mötes

Ur humanistisk och etisk synvinkel är det naturligt att ta avstånd från dessa avrättningar. Det innebär dock att man, helt riktigt,  ställer andra etiska krav på ”rebellerna” än regimens säkerhetsstyrkor och ”gangstermilis” (Shabiah). Ett avtal hade ingåtts mellan Berriklanen och FSA att de skulle hålla sig neutrala under striderna i Aleppo mellan regimen och FSA. I stället angrep klanmilisen rebellerna i ryggen under en strid i staden och dödade 16 rebeller. I 30 år har klanen Berri lett ett gangstersyndikat i staden, så det är förståeligt om klanens ledare fick en behandling som de gjort allt för att förtjäna.

Media; DN1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 reaktion på “Inbördeskrigets ”etik”.

  1. Alla som bott/bor i Aleppo känner till Berri familjen som en maffia som terroriserat Aleppo i generationer. Det är ett familje namn som alla känner till och som alla fruktat. När videon där deras avrättning filmats kom ut förstod ingen vilka dom var och vad de gjort för att förtjäna ett sådant straff. De har vart försedda med vapen från regimen och har mycket syriskt blod på sina händer.

    Jag var emot dödsstraff tills den arabiska våren började. Nu är jag för-dödsstraff endast för att såna här människor inte förtjänar att leva, Bashar Al Assad förtjänar samma öde som Berri maffian.

  2. Mirjam,
    Tack för ditt inlägg. Har du själv bott i Aleppo?

    Mvh
    Benny

Kommentera