Av Nadia Aissaoui och Ziad Majed
Två mycket viktiga händelser har ägt rum de senaste dagarna. Den ena är politisk och gäller överenskommelsen mellan de främsta delarna av oppositionen i Syrien för att skapa en bred nationell koalition representativ för revolutionen, inklusive det nationella rådet SNC som valt George Sabra, känd som stående till vänster, till ny ordförande. Den nya koalitionen har till uppgift att bilda en övergångsregering och har valt sheik Maaz Khatin till ordförande och den politiske aktivisten Souheir Attasi samt den oppositionella affärsmannen Riad Seif till vice-ordföranden.
Flera stater i väst och i arabvärlden ser koalitionen som en legitim representation för det syriska folket. Paris har också erkänt Monzer Makhous som koalitionens första ambassadör i Frankrike.
Men för syrierna kommer dessa länders trovärdighet att bedömas efter deras förmåga att bidra med en mer omfattande humanitär och militär hjälp. Hittills har hjälpen varit ynklig och inte innehållit mer sofistikerade vapen och ingen luftvärnsutrustning. Washington, Paris och många europeiska länder var tills nu emot vapenhjälp, medan Qatar, Saudiarabien, Libyen och Turkiet gett oppositionen lättare vapen och ammunition med en eldkraft och en kvantitet ojämförbar med vad Ryssland och Iran gett Assads regim. Vilket försenat regimens fall eftersom dess flygvapen och tunga artilleri raserar de zoner som befriats av revolutionen och allvarligt försvårar revolutionärernas handlings- och rörelsefrihet.
Kvarter i Homs efter flygräder 7 oktober 2012.
Nu återstår att se om bildandet av koalitionen kommer ändra västs hållning vad gäller beväpning av och underhållsstöd till revolutionen.
För det andra sker en viktig utveckling i kampen på ”marken”. Bristen på vapen har inte hindrat enheter ur FSA och fristående brigader att i fredag och lördag (16-17/11) vinna terräng i regionen Abou Kamal i landets östra del, där de tagit kontroll över en militär flygbas.
Rebellerna har också lyckats ta över flera byar vid den turkiska gränsen och behålla alla befriade områden trots den intensiva flygbombningen de senaste månaderna och arméns markoffensiv i Aleppo, Deir al-Zour, Idlib och Damaskus med omgivningar.
Den 16 november hölls dessutom 431 demonstrationer över hela landet med banderoller till stöd för oppositionen och med krav på vapenhjälp till FSA. Otaliga plakat med slagord till stöd för befolkningen i Gaza syntes också.
Stadsdelen Jaramana i Damaskus efter bombningar 29 oktober 2012
Sett till att den makabra summan av döda bara ökar, med redan mer än 40 000 döda, varav mer än tre tusen barn och två miljoner sårade, fängslade, på flykt och förflyttade är den internationella reaktionen, efter Obamas valseger, verkligt passiv inför regimens brott och massakrer.
Syriens befolkning väntar sig att tvingas uthärda en hård vinter. Trots att frivilliga med livet som insats eller risk att arresteras mobiliserar sig för civila hjälporganisationer eller det syriska Röda Månen.
Text publicerad i A l’Encontre. Översättning BÅ
Media;
Bloggar: Internationalen,
Läs även andra bloggares åsikter om Ekonomi, Politik, Syrien, Damaskus, Assad, FSA, Revolution
Snälla, sluta skriv texter som du knappt förstår själv översatta från artiklar som används i propagandasyfte.
Mycker bristfällig beskrivning av det som hänt de senaste veckorna. Intressanta punkter att tänka på:
1. Hur kan länder erkänna en grupp av människor som representativ för ett folk som inte har fått säga sitt? speciellt där denna grupp har bildats med initiativ av usa och qatar. De kommer att accepteras fullt ut så fort de är beredda att sälja syrien.
2. den största syrisk-baserade oppositiomen (som har presidentens krav på avgång) har gått ut och sagt att de inte accepterar att en koalitionen som bildades i qatar är representativ för syriska folket då de anser den driven av qatar, usa och turkiet och långt ifrån representerar den syriska oppositionen.
3. FSA ledarna (bestående av 9 ”armeer”) gick ut i tv för 3 dagar sen och sa att de inte accepterar att coalitionen representerar de eller folket, pga av samma anledning som ovan.
Bilen ovan från Jaramana är ett resultat av en bilbomb som någon har lagt (sjämvklart används den med syfte att folk ska tro att det är militären som har gjort dådet). De senaste veckorna har rebellerna skjutet haun raketer in mot många civila områden och dödat många människor som jobbar på statlig tv osv osv. Kämpar dessa terroriter för en demokrati?
Vi måste förstå att folk inte blir terrorister hur som helst. De fredliga människor som sprang ut på gatan i början av händelserna är inte de samma som de som skjuter på gatorna nu.
När ska folk sluta propagera för mer vapen och mer död? vilka av alla dessa länder som accepterat coalitionen bryr sig om det syriska folket? hade de gjort de hade man försökt få slut på kriget istället för att pumpa in mer vapen.
Det är ju tur för regimen i Damaskus att det finns sådana som du.
Det är synd och se hur en person som du, som normalt har en mycket välbalanserad syn på händelser och som ger mycket av sin tid för kämpande för medborgliga rättigheter, har en sådan bristande syn på det som händer i Syrien.
En valfri opposition till en diktatur behöver inte alltid vara bättre eller stå för bättre mänskiga rättigheter. Lär dig mer om det syriska folket (mer än vilken etnisitet de tillhör) och vilka oppositionella krafter som finns där, sen stöd oppositionen som vill uppnå riktig demokrati i Syrien. En opposition som värnar om folket och landet. Att låta presidenten avgå frivilligt går tydligen inte och inte heller med militära medel. Då får man leta andra sätt att bli av med en korrupt regering, utan att förstöra landet så att den blir ett offer för vilka krafter som helst som har andra syften än att göra det bättre för det syriska folket.
Jag håller med dej Basse det här känns inte bra…. Jag litar inte ett dugg på dom där s.k. *revolutionärerna*. Ska det bli ännu en borgerlig diktatur på den arabiska halvön som kungen kan hälsa på?
Nej, nej förresten… Gör dom bara affärer med kapitalisterna i väst så är det ju inga diktaturer. I vart fall är det svårt att uttala det offentligt 🙂
”Någon”…. ännu en borgerlig diktatur ? Assaddiktaturen är om något borgerlig. Fackföreningar och fria arbetarorganisationer av alla slag är förbjudna, den ekonomiska makten och ägandet ligger till stor del hos medlemmar i klanen Assad, politiken är till stor del nyliberal, den politiska makten ärvs från far Assad till sonen Assad, genomborgerliga stater som Ryssland och Iran känner stark solidaritet med Assadregimen…. vad krävs för att du ska kalla en regim borgerlig ? Diktatur är det väl ingen som tvivlar på att det är ?
Jag tycker en regim är borgerlig när den förtrycker den egna massan till förmån för överhet och kapitalägare både inom och utom staten. Vad jag förstår har Assadregimen stöd bland folk i allmänhet och detta måste betyda något annars hade folket gjort uppror långt tidigare. Nu kan det också vara så att regimen med tiden förändrats men det vet jag inget om.
Jag litar fortfarande inte på rebellerna lika lite som jag litar på dom liberala upprorsmakarna i Egypten. Liberaler är inga socialister. Mursi och brödraskapet verkar stå upp för folkmassan och det känns tryggt. Sen är Egypten ett muslimskt land med en c:a 10% minoritet som är kristen och så har det varit i tusentals år så det är inget alls konstigt med det. 🙂
”Någon”… du förstår fel. Assadregimen sitter vid makten för att all riktig opposition torterats till döds eller landsflykt. Mindre delar av befolkningen stöder regimen passivt, skrämda av regimens tjatter om islamisthot. En stor del av folket har idag tagit till vapen, de enkla handeldvapen de har och som är hjälplösa mot regimens flygvapen. Utan det borgerliga Putinrysslands och Islamistiska Irans massiva vapenstöd hade folkets revolution segrat för länge sedan. Att Revon överhuvud överlevt bombterror och säkerhetstjänster beror just på den djupa folkliga förankringen… detta finns massor av vittnesmål om för den som vill veta. Nu faller, tack och lov, snart terrordiktaturen och revons folk kommer att minnas vem som stödde vem….
Hej Tim, skoj att se dig kommentera våra bloggar. Första gängen, tror jag?
Tack för att du svarar Timothy det är bättre än att ropa i skogen. Du kommer med påståenden bl.a. om Ryssland och då vill jag klargöra att jag med borgerlig menar en proimperialistisk medgivande hållning så gott som utan kritik. Som jag ser det gör Putin precis det han är tillsatt för, alltså att framgångsrikt leda Ryssland och det innefattar givetvis även de ryska kapitalägarna men inte nödvändigtvis de västerländska och de globaliserade d.v.s. imperialismen.
Jag måste klargöra att jag inte är någon kännare av mellanöstern och nordafrika, jag läser bara en del av det tillgängliga på nätet och ofta just det aktuella för stunden och då får jag en magkänsla om hur det ligger till. Visst den kan vara åt helskotta men det kan finnas något vettigt i det också. Vetenskapligt kallas det till viss del förnufttro och tillsammans med erfarenhet hjälper det många genom livet.
Vad jag definitivt betvivlar är att ”bara Assadregimen försvinner så blir allt så mycket bättre” eller tror du verkligen det?
Det jag inte heller gillar är när man sätter arabländer i en västerländsk kontext. Jag tror inte det funkar så, det är i stället skilda samhällssystem som inte är direkt jämförbara. Det som funkar här funkar inte där och vice versa för att ta det lite grovhugget. 🙂
Någon, jag tror att det inte är magkänsla utan ett magsår du bör vårda. Typiskt att du hittar ännu en förtryckare att luta dig mot. Putin är den ryska kapitalmaffians man. Men som sagt, är man stolt över att inte kunna så mycket men gillar pirrningar i magen hamnar man där man hamnar.
Jag ska svara sen men just nu läser jag Rysslands Röst som rapporterar om arbetaruppror i Slovenien:
http://swedish.ruvr.ru/2012_12_01/Massoroligheter-i-Slovenien/
Kan man förvänta sig någon analys från Kildén&Åsman? 🙂
Det var det här jag ville få fram tidigare men ryska utrikesministeriets chef Sergej Lavrov säjer det åt mej istället. 🙂
http://swedish.ruvr.ru/2012_12_01/Lavrov-har-talat-ut-mot-demokratis-valdsamma-snedvridning/
Så fort väst försöker göra eller pådyvla samhällsförändringar mot sitt eget mål fastän i öst blir jag misstänksam för att inte säga ytterst kritisk… :/
Som sagt Någon, när man låter Rysslands utrikesminister uttrycka vad man tycker om Syrien är det en magkänsla i behov av akut behandling.
”När man försöker att påtvinga andra sitt eget politiskt och socialekonomiskt system väcker det oftast motsatt reaktion och kan stärka extremistiska och repressiva krafter samt hindra verkligen demokratiska förändringar, sade Lavrov.”
Jag tror det gäller proletariatets diktatur såväl som kapitalism. Det måste erbjudas något påtagligt bra annars vinner det bestående.
Traditioner är starka och det kan ju bevisas genom att kommunisterna vinner över 20% i demokratiska val, jag tänker då på Ryssland förståss…
Håller du med Benny?
Någon ,ärligt talat begriper jag inte ens vad du frågar om jag är överens med eller ej?
Okej, jag får väl ta bladet från munnen då…
Tanken slår mig om socialismen kan nås frivilligt genom öppna val eller om det fordras ett övertagande med våld och mot folks egentliga vilja.
Efter ett par år som läsare av den här bloggen kan jag konstatera att inläggen visar på problem och dess orsaker men sällan eller aldrig några förslag till lösningar. Det är i och för sig mycket bra med analys men jag har svårt att föreställa mig det lockar väljare till socialistiska partier. Jag menar folk i allmänhet vill se framåt mot lycka och inte gräva ned sig i elände och empatier. I alla fall inte till någon större del. Jag funderar ibland hur människor ska kunna lockas till socialism och jämlikhet och jag kommer till gratis bussresor för alla men sen tar det tvärstopp 🙁
Det jag vill säga är att man kan inte bara peka på problemen man måste ha lösningar också för att få människors förtroende. Kanske det är dags att ta upp kampen mot de borgerliga idéspottande tankesmedjorna och låta *arbetslinjen* gälla för att skapa framtidens idéer även inom den radikala arbetarrörelsen.
Nu är det jag själv som tar plats för att peka på problemen men jag har i alla fall i min enkelhet kommit fram till att gratis bussresor kan locka människor till den socialistiska gemenskapen men det bör finnas skarpa tänkare och idérika kämpar som kan komma på mera och lägga till planer och strategier så det kan bli något av det.
Jag upplever att det har funnits mycket idéer som genomförts men borgarna har plockat bort dem och så kommer det inga nya för de som tidigare fört fram idéerna har kidnappats av kapitalägarna eller sitter i ett strypgrepp nånstans i näringslivets hus…
Det är just här som den radikala vänstern måste fylla ut ett tomrum som jag ser det. 🙂
@Timothy, visst, regimen har förtryckt oppositionen under en lång tid. Jag är också för teorin att den största delen av befolkningen skulle vilja ha en politisk förändring i Syrien. Men när du sitter och säger ”Nu faller, tack och lov, snart terrordiktaturen och revons folk kommer att minnas vem som stödde vem”, så pekar det bara på bristen av demokrati, förståelse och acceptans som den väpnade oppositionen har. Om jag förstår dig rätt, så måste alla ha samma åsikt som oppositionen, stödjer man en annan typ av ändring i Syrien än det krig som drivs så ska man bli ihågkommen sen när denna beväpnade opposition (till stor del banditer och terrorister) tar makten sen..
Sen vad gäller oppositionella förankringen hos folket. Det är säkert så att många stödjer och supportrar delar av den väpnade oppositionen och hjälper de, logistiskt, mot armén och säkerhetstjänsten. På samma sätt som man kan hitta bevis för det, så kan man hitta bevis (om man vill) på hur dessa tar över hus och slänger ut eller döda dess ägare.
@ Någon, jag håller med dig angående den absurda idén som många har att ”bara Assadregimen försvinner så blir allt så mycket bättre”. Folk, med medias hjälp, orkar inte se annat än svart och vitt och vill helst klassa saker och ting utifrån ond och god. Och självklart så framstår oppositionen, oberoende vilken man väljer, som den goda och helst vill man okritiskt göra den representativ för folket.
Vad gäller din syn på det som händer i Egypten, och speciellt din tanke om att ”Egypten ett muslimskt land med en c:a 10% minoritet som är kristen och så har det varit i tusentals år” så är det helt satt ur perspektiv. Om vi ska enbart prata kristina vs muslimer, så kan man först och främst säga att islam har inte funnits mer än 1500 år, och de kristna förmodligen (är inte säker) var där innan muslimerna (som kom dit senare än 700 efter kristus). Vad mursi gör nu är att han agerar utifrån ett parti, en grupp av människor istället för en president för ett helt land. Fortsätter han så kommer hans politiska karriär vara över rätt snart. Det finns mycket starka liberala krafter i Egypten som motsätter sig den vägen mursi tar.
@Åsman, dina kommentarer påvisar gång på gång att du inte har en djup förståelse för det som händer i Syrien och vad som är bäst för det syriska folket. Du skriver utifrån principer och begrepp utan någon som helst perspektiv.
Det enda som är bra för det syriska folket som helhet är en politisk och fredlig övergångsprocess där oppositionen, i all dess mångfald, får vara med i en ny regering. Om det ska vara möjligt och för att Syrien ska kunna se en positiv demokratisk utveckling, så måste freden vara målet och inte mer vapen och krig.
Hej någon, Nu kan vi vara överens. Vår blogg har många gånger talat om de sociala och ekonomiska program som krävs för att krisen ska bekämpas, inte på kapitalägarnas villkor, utan på de arbetandes villkor. Vi har talat om gratis kollektivtrafik, nationalisering av bankerna för att kunna styra investeringar till socialt nödvändiga byggen och infrastruktur i stället för nya bankpalats etc. Dessutom är vi ju medlemmar i Socialistiska Partiet, som har ett program och som inte så länge sedan publicerade ett program för krisen som vi på K&Å varit med om att skapa och som vi publicerade på bloggen. Så nog finns det idéer om vad som kan göras om den politiska viljan funnes. Men det är också inbakat i våra analyser av krisen. I den analys av sönderfallet i Grekland som jag publicerade häromdagen finns indirekt ett program: socialisera finansväsendet, stoppa de rikas kapitalflykt till skatteparadisen, ta strid för att de 200 miljarder euro som de rika placerat i Schweiz tas hem, se till att de grekiska redarna, den största industrin i landet, tvingas betala skatt i Grekland, stoppa privatiseringen av vården osv. Det är inte bara analys av eländet utan också idéer om vad som kan göras, inklusive gratis kollektivtrafik.
Basse, jag har inget att prata om med en person som kallar oppositionen mot diktaturen , ”banditer och terrorister”. Ser man bara det i Syrien är det bevis på att du inte är kapabel att se ett brokigt uppror i ett land som hållits under stålklack i decennier.
Benny, ännu ett intressant inlägg från dig. Jag tror det finns bevis nog på att en STOR DEL* av den BEVÄPNADE* oppositionen är banditer alt inte har någon som helst demokratiska syften.
*Du väljer som vanligt att ta ut ett par ord ur dess sammanhang från mina kommentarer och attackerar, vilket är olyckligt.